O nas
Kontakt

10-metrowa rzeźba z czekolady? Poznaj Patricka Rogera, najbardziej kreatywnego artystę kakao

Laura Kowalczyk

10-metrowa rzeźba z czekolady?  Poznaj Patricka Rogera, najbardziej kreatywnego artystę kakao

Podczas gdy czekoladoholicy z całego świata zbierają się w ten weekend w Paryżu na dorocznym Salon du Chocolate, ponownie odwiedzamy francuskiego rzemieślnika Patricka Rogera, aby podziwiać jego niesamowity talent do przekształcania wspaniałych wyrobów cukierniczych.

Patrick Roger to francuski producent czekolady, rzeźbiarz i przedsiębiorca znany ze swoich niesamowitych i ogromnych rzeźb, ręcznie wyrzeźbionych z czekolady.

Jego kariera zaczęła się trochę przez przypadek, kiedy został zwolniony ze stanowiska praktykanta piekarza. Zamiast tego pracował dla producenta czekolady, gdzie jego umiejętności artystyczne i rzeźbiarskie przyniosły mu uznanie.

Czekolada jest materiałem niezwykle trudnym w obróbce. Za gorąco i topi się; za zimno i nie można nim manipulować. Roger mówi, że jego sekretem jest umiejętność regulowania temperatury dłoni.

„Z tego, co wiem, jest nas na świecie dwóch, którzy potrafią tego dokonać” – twierdzi. „Aby dotknąć (czekolady) bez żywych odcisków palców, potrzebujesz tej umiejętności”.

Znany ze swojej dbałości o szczegóły i ekscentryczności Roger lubi otaczać się podobnymi kreatywnymi umysłami.

Chocolatier Patrick Roger stoi obok swoich rzeźb inspirowanych papieżem Franciszkiem w swojej fabryce-studio w Sceaux w Paryżu.
Chocolatier Patrick Roger stoi obok swoich rzeźb inspirowanych papieżem Franciszkiem w swojej fabryce-studio w Sceaux w Paryżu.

„Jak widać, mamy szalone twarze i to właśnie lubię. Wszyscy ci ludzie, którzy są naprawdę nietypowi, którzy mają prawdziwą siłę… To jest to, co lubię, naprawdę silne osobowości. To przenosi cię w inny świat. ..To komedia dell’arte!”

Jednak pracownicy pracujący dla Patricka Rogera nie powinni lekceważyć ich perfekcjonistycznego lidera.

„To absolutny rodzaj dyscypliny” – mówi Roger. „Aby odnieść sukces, potrzebujesz tej perfekcji, w przeciwnym razie to nie zadziała… wchodzimy w głąb ludzi. I od tego momentu jesteś osądzany. Dyscyplina jest natychmiastowa lub kara jest natychmiastowa”.

W 2000 roku Patrick otrzymał nagrodę „Meilleur ouvrier” (Najlepszy rzemieślnik) we Francji w kategorii czekolady, a w 2018 roku został uhonorowany tamtejszą Legią Honorową.

W tym odcinku Twórcyserii, w której zaglądamy do wnętrza najlepszych twórczych umysłów na świecie, Patrick Roger opowiada o swojej wrodzonej kreatywności, procesach artystycznych i tym, czego potrzeba, aby być najlepszym w swojej dziedzinie.