O nas
Kontakt

Hiszpania obniża podatek od sprzedaży oliwy z oliwek, ponieważ kupujący sprzeciwiają się rosnącym cenom

Laura Kowalczyk

Oil is getting so expensive that bottles are being sealed with anti-theft devices

Hiszpania jest największym na świecie producentem i eksporterem oliwy z oliwek, ale jej cena dla konsumentów dramatycznie wzrosła z powodu inflacji i przedłużającej się suszy, która zdziesiątkowała rezerwy.

Hiszpania tymczasowo zniesie podatek od sprzedaży oliwy z oliwek, aby pomóc konsumentom poradzić sobie z gwałtownie rosnącymi cenami, ogłosił hiszpański rząd.

Hiszpania jest największym na świecie producentem i eksporterem oliwy z oliwek, ale jej cena dla krajowego konsumenta dramatycznie wzrosła z powodu utrzymującej się inflacji i przedłużającej się suszy, która zdziesiątkowała rezerwy. Ceny również gwałtownie wzrosły w pozostałej części Morza Śródziemnego.

Według hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa cena oliwy z oliwek wzrosła o 272% od września 2020 r. Pięciolitrowa butelka oliwy z oliwek zakupiona w hiszpańskim supermarkecie może kosztować ponad 50 euro.

Hiszpanie używają oliwy z oliwek do gotowania i ozdabiania kanapek, sałatek, warzyw i innych potraw. Według Ministerstwa Rolnictwa w zeszłym roku gospodarstwa domowe spożywały średnio sześć litrów na osobę, w porównaniu do 0,4 litra w przypadku konsumentów międzynarodowych. Jednak rosnące ceny spowodowały, że niektórzy zaczęli sięgać po tańsze oleje spożywcze.

W ramach planu antyinflacyjnego rząd obniżył już podatek od sprzedaży oliwy z oliwek z 10% do 5%.

Podatek od sprzedaży nie będzie nakładany na oliwę z oliwek od lipca do września, gdzie do końca roku będzie naliczany w wysokości 2%. Od teraz będzie on objęty 4% podatkiem i będzie uważany za podstawowy artykuł spożywczy.

Hiszpańska minister skarbu María Jesús Montero stwierdziła, że ​​decyzja odzwierciedla: „Znaczenie oliwy z oliwek w diecie śródziemnomorskiej i zdrowym stylu życia”.