Ten starożytny sport, którego początki sięgają XIV wieku, polega na walce zapaśników posmarowanych oliwą z oliwek na trawiastej arenie.
Niewiele jest sposobów, aby lepiej poznać miejsce docelowe niż oglądanie jego narodowego sportu. W Turcji oznacza to oglądanie zapaśników (lub Pehlivan) ubranych w kispet i oblanych oliwą z oliwek, którzy walczą o supremację na ringu.
W tym roku, po blisko godzinie intensywnych zmagań z przeciwnikiem w palącym słońcu, „Niezmordowany zapaśnik” z Turcji został ogłoszony zwycięzcą 663. Mistrzostw Kirkpinar Oil Wrestling Championships.
Yusuf Can Zeybek, pochodzący z śródziemnomorskiej prowincji Antalya, obronił tytuł, który zdobył w zeszłym roku w konkursie, którego początki sięgają podobno XIV wieku.
30-latek, który swój przydomek wziął ze względu na wytrzymałość, jaką wykazuje w walkach, był jednym z 40 zapaśników, tzw. „pehlivanów”, biorących udział w ostatnim dniu zawodów.
Walki, które odbywały się na trawiastej arenie w północno-zachodniej prowincji Edirne w Turcji, odbywały się w temperaturze 36°C, co spowodowało, że jeden z zawodników zemdlał i potrzebował pomocy medycznej.
Zeybek odniósł triumf w 56. minucie meczu z Mustafą Tasem, mistrzem z 2022 roku, zdobywając złoty pas i nagrodę pieniężną w wysokości 550 000 lir (około 15 300 euro).
W tym sporcie, który znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO, zapaśnicy pokrywają się oliwą z oliwek, co utrudnia przeciwnikom ich złapanie. Wygrywa zapaśnik, który sprawi, że plecy przeciwnika dotkną ziemi.
Mówi się, że zaczęło się w latach 60. XIV wieku, kiedy drugi sułtan osmański, Sultan Orhan, chciał utrzymać swoich żołnierzy w formie i gotowości do walki. Jednak zapasy w oleju były praktykowane w całym regionie od tysięcy lat.
Zapaśnicy są wybierani ze względu na swój charakter moralny i muszą zostać zaproszeni przez mistrza Kirkpinar. Zaproszenie jest symbolicznie dostarczane poprzez wysłanie czerwonej świecy do nominowanych pehlivanów na początku marca.
Podczas wydarzenia, przed rozpoczęciem zapasów, zawodnicy są polewani olejem wylewanym z miedzianego dzbana, a następnie biorą udział w wysoce zrytualizowanej procesji, aby rozpocząć walkę.
Oprócz zapasów widzowie mogą obejrzeć pokazy taneczne, posłuchać gry na bębnach zespołu Davul oraz skorzystać z oferty lokalnych stoisk z jedzeniem.