To rozwiązanie do uprawy w sklepach wykorzystuje metodę hydroponiczną, w której rośliny rosną w korkach z wełny mineralnej w wodzie bez gleby.
Szwedzka firma buduje farmy wewnątrz supermarketów jako przyjazne dla środowiska rozwiązanie do uprawy owoców i warzyw.
Rozwiązanie SweGreen, wprowadzone już w Szwecji i Niemczech, jest sposobem na odpowiedź na niedobory wody, brak gruntów rolnych i uzależnienie od globalnej geopolityki.
Lokalna uprawa warzyw zmniejszy również emisję gazów pochodzących z transportu, zapewni dłuższy okres przydatności do spożycia i poprawi ich smak.
To rozwiązanie do uprawy w sklepach wykorzystuje metodę hydroponiczną, w której rośliny rosną w korkach z wełny mineralnej w wodzie bez gleby.
Na każdej platformie uprawnej można wyhodować ilość żywności odpowiadającą maksymalnie trzem hektarom gruntów rolnych.
Klienci mogą zobaczyć, jak warzywa rosną i są zbierane na ich oczach, a następnie mogą je odebrać z półki.
„Na przykład supermarkety mają piekarnie. Ale teraz zamiast piec, uprawiają żywność” – mówi dyrektor ds. innowacji i szef SweGreen X, Sepehr Mousavi.
Obecnie SweGreen może wyhodować aż 100 różnych gatunków roślin, do których zalicza się sałatę, koper, miętę i pietruszkę.
„Dodajemy do naszego portfolio mikrogreeny, testujemy rośliny owocujące i przyglądamy się truskawkom” – dodaje Sepehr.
W jaki sposób sztuczna inteligencja pomaga farmom pionowym SweGreen?
Niektóre trendy konsumenckie są łatwe do zauważenia. „Podczas letnich festiwali jedyną rzeczą, którą sprzedaje się w Szwecji, jest koper. A podczas letniego święta będzie to na przykład mięta” – mówi Sepehr.
Jednak czas wzrostu roślin, sezonowość i preferencje konsumentów stwarzają wyzwania, dlatego firma zwróciła się do sztucznej inteligencji, aby pomóc w procesie decyzyjnym.
„To jeden z przypadków zastosowania sztucznej inteligencji w rolnictwie” – mówi Sepehr.
„Mamy narzędzie sztucznej inteligencji, które daje naszym hodowcom receptę na rozwój, dzięki czemu ludzie pracujący w supermarkecie otrzymują listę rzeczy do zrobienia, która zapewnia im dokładnie te produkty, których potrzebują danego dnia”.
W zależności od wielkości supermarketu i jego potrzeb klienci SweGreen mogą również wybierać pomiędzy uprawą o powierzchni 45 metrów kwadratowych, która może pomieścić 300 upraw dziennie, a mniejszą uprawą, która może osiągnąć powierzchnię do 12 metrów kwadratowych i uprawiać maksymalnie 116 upraw dziennie.
Przenoszenie farmy w inne krajobrazy
Nie tylko supermarkety poszukują lokalnie rozwiązań przyjaznych środowisku – do gry chcą włączyć się także restauracje, hotele, uczelnie czy właściciele nieruchomości.
Fotografiska Stockholm, współczesne muzeum fotografii, sztuki i kultury, przyjęła to rozwiązanie w celu zapewnienia wyśmienitych posiłków w swojej restauracji, aby menu było sezonowe i zrównoważone.
„Wspólnie z tymi chłopakami i ich gwiazdami kuchni sprawdziliśmy, jakiego rodzaju rośliny mogliby mieć do dekoracji, do uzupełniania, odżywiania, poprawiania smaku, do koktajli, do uzupełniania” – mówi Sepehr. „Szukaliśmy także praktycznej żywności, która jest odżywcza, ma smak, ale może być używana na przykład jako centralny element talerzy”.
SweGreen był wielokrotnie nagradzany i nominowany za zrównoważoną produkcję żywności.
W 2023 roku firma zdobyła nagrodę IKANO Sustainability Award i trzeci rok z rzędu została nominowana do FoodTech 500, globalnej listy skupiającej najbardziej wpływowe start-upy i przedsiębiorstwa typu Scale-up na świecie dla przyszłości żywności, technologii i zrównoważonego rozwoju .