O nas
Kontakt

Naukowcy odkryli, że spożywanie sztucznych słodzików może wiązać się z większym ryzykiem depresji

Laura Kowalczyk

Naukowcy odkryli, że spożywanie sztucznych słodzików może wiązać się z większym ryzykiem depresji

Nowe badanie wykazało, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności, szczególnie tej zawierającej sztuczne słodziki, może zwiększać ryzyko depresji.

Prawdopodobnie nikogo nie zdziwi informacja, że ​​ultraprzetworzona żywność wiąże się z gorszym stanem zdrowia.

Jednak nowe badanie pokazuje, że jest to nie tylko szkodliwe dla zdrowia fizycznego, ale może również wpływać na samopoczucie psychiczne.

Naukowcy twierdzą, że spożywanie dużych ilości ultraprzetworzonej żywności może wiązać się z większym ryzykiem depresji.

Związek między sztucznymi słodzikami a depresją

Zespół naukowców z Harvard School of Public Health współpracował z Brigham and Women’s Hospital i opublikował wyniki w czasopiśmie JAMA Network Open. Monitorowali dietę 30 000 kobiet przez 14 lat.

Ale jak w ogóle zdefiniować żywność ultraprzetworzoną?

„Przetworzona żywność może nadal zachować wiele ze swoich pierwotnych właściwości odżywczych i może zawierać produkty minimalnie przetworzone, takie jak mrożone warzywa, fasola w puszkach i masło orzechowe” – powiedziała TylkoGliwice Next Clarissa Lenherr, londyńska dietetyk.

„Z drugiej strony żywność ultraprzetworzona poddawana jest znacznie bardziej intensywnemu przetwarzaniu, często z dodatkiem licznych dodatków i sztucznych składników. Zazwyczaj bardzo różni się od jej naturalnego źródła i jest zaprojektowana tak, aby była wygodna i wyjątkowo smaczna” – mówi. dodany.

Żywność ultraprzetworzona poddawana jest znacznie szerszemu przetwarzaniu, często z dodatkiem licznych dodatków i sztucznych składników.

Klarysa Lenherr

Specjalista od żywienia

Badacze z Harvardu zdefiniowali słodkie przekąski, dania gotowe do spożycia, tłuszcze i sosy, przetworzone mięso, napoje gazowane i sztuczne słodziki jako żywność ultraprzetworzoną.

W szczególności sztuczne słodziki i sztucznie słodzone napoje były powiązane ze zwiększonym ryzykiem depresji.

Ryzyko to pozostało nawet po uwzględnieniu innych czynników, które mogą przyczyniać się do depresji, takich jak wiek, aktywność fizyczna i palenie.

Ale potrzeba więcej badań. Jedynym ograniczeniem było to, że w badaniu uczestniczyły białe kobiety w wieku powyżej 40 lat, więc wyniki mogą nie dotyczyć wszystkich.

Część ekspertów podkreśliła także ograniczenia metodologii badania, które opierało się na kwestionariuszu samodzielnie wypełnianym.

„Na tym etapie nie możemy powiedzieć, jak duży wpływ dieta ma na ryzyko depresji w porównaniu z innymi czynnikami ryzyka, takimi jak depresja w rodzinie, poziom stresu i posiadanie wspierającej sieci społecznej” – powiedział dr Paul Keedwell, konsultant psychiatra i pracownik naukowy Królewskie Kolegium Psychiatrów w oświadczeniu.

„Ważną kwestią jest to, że dieta oparta na gotowych posiłkach i sztucznie słodzonych napojach może wskazywać na intensywny tryb życia lub pracę zmianową. Innymi słowy, dieta typu fast food może być pośrednim wskaźnikiem chronicznego stresu” – dodał Keedwell, stwierdzając, że długotrwały stres „prawdopodobnie pozostaje głównym czynnikiem ryzyka depresji”.

To nie pierwszy raz, kiedy naukowcy badają związek między dietą a zdrowiem psychicznym. Poprzednie badania sprawdzały, jak dieta zmienia nasz mikrobiom i wpływa na poziom stresu.

Autorzy wskazują w badaniu, że „coraz więcej dowodów sugeruje, że dieta może wpływać na ryzyko depresji”.

Jak zatem można ulepszyć swoją dietę?

Dla firmy Lenherr najważniejsze jest planowanie, gotowanie wsadowe, czytanie etykiet i dokonywanie mądrych wyborów.

Poświęcenie w każdym tygodniu trochę czasu na planowanie posiłków gwarantuje, że „dokonasz lepszych wyborów i zmniejszysz zależność od dań gotowych”.

„W dni, kiedy masz więcej czasu, rozważ gotowanie wsadowe, aby mieć zdrowe, domowe posiłki w zamrażarce lub lodówce” – dodał Lenherr.

A jeśli ta opcja nie jest dla Ciebie możliwa, czytaj etykiety.

„Szukaj produktów z mniejszą liczbą dodatków, niższą zawartością cukru i rozpoznawalnymi składnikami” – radzi.

Na koniec wybierz najbezpieczniejsze opcje.

„Poszukaj minimalnie przetworzonych, wygodnych opcji, takich jak fasola w puszkach, mrożone warzywa, mieszanki do smażenia itp., które mogą zaoszczędzić czas bez nadmiernego przetworzenia” – dodała.