Susza i ekstremalne fale upałów zmniejszyły produkcję oliwy z oliwek w Hiszpanii o połowę. Od ubiegłego roku pierwotna cena wzrosła o 112 procent.
Oliwa z oliwek to jeden z najczęściej spożywanych produktów na świecie i niezbędny składnik diety śródziemnomorskiej. Jednak w ostatnich miesiącach jego cena osiągnęła najwyższy poziom w historii. Nigdzie w Unii Europejskiej nie ucierpiało tak mocno jak Hiszpania, mimo że jest ona największym na świecie producentem niezbędnych artykułów do szafek sklepowych.
Susza i ekstremalne fale upałów zmniejszyły produkcję oliwy z oliwek w Hiszpanii o połowę. Pierwotna cena wzrosła o 112 procent od zeszłego roku, ale rolnicy tacy jak Jesús Anchuelo ze Związku Drobnych Rolników twierdzą, że tracą pieniądze.
„Historycznie mieliśmy wyższe koszty produkcji niż nigdy dotąd. Ta ropa, która jest obecnie sprzedawana, a której cena rośnie co dwa tygodnie, została nam zapłacona po cenie, którą ledwo mogliśmy pokryć koszty produkcji”.
Litr oliwy w hiszpańskich sklepach wzrósł w ciągu jednego roku o 52,5 procent, znacznie powyżej średniej europejskiej wynoszącej 38,3 procent i średniej europejskiej wynoszącej 38,3 procent oraz średniej w innych krajach produkujących, takich jak Włochy, Grecja i Portugalia.
Rosnące ceny oliwy z oliwek powodują także wzrost cen innych produktów, w tym konserw. Obecnie w Hiszpanii najdroższym składnikiem puszki sardynek jest zawarta w niej oliwa z oliwek.
Hiszpania eksportuje 70 procent swojej produkcji oliwy z oliwek, co oznacza, że hiszpańscy konsumenci muszą teraz konkurować o ten produkt na coraz bardziej konkurencyjnym rynku światowym.
„W Hiszpanii jesteśmy przyzwyczajeni do niższych cen oliwy z oliwek niż w pozostałych częściach świata” – wyjaśnia Jaime Lillo, zastępca dyrektora Międzynarodowej Rady ds. Oliwek. „I tak się stało, że w Hiszpanii, gdzie ceny były niższe, stały się one bardziej zbieżne z cenami włoskimi, z cenami płaconymi w Stanach Zjednoczonych, we Francji i w Grecji”.
Oczekuje się, że tegoroczna produkcja będzie podobna do ubiegłorocznej. Ewentualnemu spadkowi cen oliwy z oliwek będzie towarzyszył jedynie wzrost produkcji i wytchnienie od ekstremalnych warunków klimatycznych, na które coraz częściej narażone są kraje śródziemnomorskie.