Według organu branżowego koszty żywności w Wielkiej Brytanii spadły we wrześniu o 0,1% w porównaniu z poprzednim miesiącem.
Brytyjskie Konsorcjum Detalistów (BRC) poinformowało we wtorek, że ceny takich produktów, jak nabiał, margaryna, ryby i warzywa, zostały obniżone, a gospodarstwa domowe płaciły mniej za mundurki szkolne i artykuły szkolne.
Konsorcjum potwierdziło również, że inflacja żywności spadła we wrześniu do 9,9% w porównaniu z 11,5% w sierpniu.
Wskaźnik ten jest niższy od średniego z trzech miesięcy wynoszącego 11,4% i stanowi piąte z rzędu spowolnienie w kategorii żywności.
Roczna inflacja cen towarów w sklepach, obejmująca artykuły nieżywnościowe, również spadła do 6,2% we wrześniu z 6,9% w sierpniu.
Spowolnienie inflacji oznacza, że ceny rosną wolniej, a nie spadają. Oznacza to, że we wrześniu kupujący nadal płacili za swoje produkty około 10% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Spadek cen o 0,1% obliczono w ujęciu miesięcznym, a nie na podstawie różnic rocznych.
Spadek kosztów można wytłumaczyć konkurencją między sprzedawcami detalicznymi, wyjaśnia BRC.
Grupa spodziewa się dalszego spadku inflacji cen w sklepach przez resztę roku, wskazuje jednak na czynniki, które mogą podważyć tę tendencję.
Godne uwagi zagrożenia obejmują wysokie stopy procentowe, gwałtownie rosnące ceny ropy naftowej, światowe niedobory cukru i zakłócenia w łańcuchu dostaw spowodowane wojną Rosji na Ukrainie.
Helen Dickinson, dyrektor generalna BRC, wezwała sprzedawców detalicznych do dalszego wspierania konsumentów, ponieważ koszty utrzymania pozostają wysokie.
W Unii Europejskiej inflacja cen żywności w sierpniu wyniosła 10,6% wobec 12,4% w lipcu i o 3,7% mniej niż w sierpniu 2022 roku.
Od marca odsetek ten gwałtownie spada, kiedy to odnotowano go na poziomie 19,6%.
Podobną tendencję doświadczyły takie państwa członkowskie, jak Francja, Niemcy, Belgia i Polska.