Z raportu agencji ONZ wynika, że od lat 70. XX wieku częstotliwość klęsk żywiołowych wzrosła czterokrotnie
W ciągu ostatnich 30 lat w wyniku klęsk żywiołowych straty w uprawach i produkcji zwierzęcej szacuje się na 3,6 biliona euro, co odpowiada średniej stracie wynoszącej 117 miliardów euro rocznie lub 5% rocznego światowego produktu krajowego brutto (PKB) rolnictwa, – wynika z nowego raportu opublikowanego dzisiaj przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Nowy raport FAO zatytułowany „Wpływ katastrof na rolnictwo i bezpieczeństwo żywnościowe” przedstawia pierwsze w historii globalne oszacowanie wpływu katastrof na produkcję rolną, koncentrując się na uprawach i zwierzętach gospodarskich.
Zauważa również, że liczba ta mogłaby być wyższa, gdyby dostępne były systematyczne dane na temat strat w podsektorach rybołówstwa, akwakultury i leśnictwa. W raporcie podkreślono potrzebę pilnej poprawy danych i informacji na temat wpływu klęsk żywiołowych na wszystkie podsektory rolnictwa w celu stworzenia systemów danych, które mogą służyć jako podstawa, na której można budować skuteczne działania i zdobywać informacje.
Sektor narażony i wrażliwy
„Rolnictwo jest jednym z najbardziej narażonych i bezbronnych sektorów w kontekście ryzyka klęsk żywiołowych, biorąc pod uwagę jego głęboką zależność od zasobów naturalnych i warunków klimatycznych. Powtarzające się katastrofy mogą potencjalnie zniweczyć zdobycze bezpieczeństwa żywnościowego i podważyć zrównoważony rozwój systemów rolno-spożywczych” – stwierdził dyrektor generalny FAO QU Dongyu we wstępie do raportu. „Wykorzystując wiedzę techniczną FAO, niniejsza publikacja ukazuje możliwości proaktywnego zajęcia się zagrożeniami w systemach rolno-spożywczych, jednocześnie pokazując sposoby włączenia zarządzania ryzykiem związanym z klęskami żywiołowymi do głównego nurtu praktyk i polityk rolniczych”.
Z raportu wynika, że w ciągu ostatnich trzech dekad klęski żywiołowe – definiowane jako poważne zakłócenia w funkcjonowaniu społeczności lub społeczeństwa – spowodowały największe względne straty w krajach o niższych i niższych średnich dochodach, do 15% ich całkowitego PKB rolnictwa. Klęski żywiołowe wywarły także znaczący wpływ na małe rozwijające się państwa wyspiarskie (SIDS), powodując utratę przez nie prawie 7% ich PKB rolnictwa.
Straty według grup produktów
Z raportu wynika także, że straty związane z głównymi produktami rolnymi wykazują tendencję rosnącą. Tym samym straty w zbożach wyniosły średnio 69 mln ton rocznie w ciągu ostatnich trzech dekad – co odpowiada całej produkcji zbóż we Francji w 2021 r. – a następnie w uprawach owoców i warzyw oraz roślinach cukrowych, a każda z nich zbliżała się do średnich strat rzędu 40 mln ton na rok. W przypadku owoców i warzyw straty odpowiadały całej produkcji owoców i warzyw w Japonii i Wietnamie w 2021 r.
Mięso, przetwory mleczne i jaja wykazały średnio szacowaną stratę na poziomie 16 mln ton rocznie, co odpowiada całej produkcji mięsa, przetworów mlecznych i jaj w Meksyku i Indiach w 2021 r.
Różnice regionalne
Globalne straty maskują znaczną zmienność pomiędzy regionami, podregionami i grupami krajów. Z raportu wynika, że zdecydowanie największy udział w całkowitych stratach gospodarczych miała Azja. Afryka, Europa i Ameryki również wykazały podobny rząd wielkości. Straty w Azji stanowiły jednak zaledwie 4% rolniczej wartości dodanej, podczas gdy w Afryce niemal 8%.