Nowa ankieta JuicePlus+, oparta na odpowiedziach 32 000 uczestników na całym świecie, wykazała, że aż 75% ludzi uważa, że nie przekracza zalecanego dziennego spożycia świeżych owoców i warzyw.
Czy powiedziałbyś, że jesz pięć dziennie, każdego dnia?
Wyniki nowego raportu pokazują, że 75% ludzi nie wierzy, że tak jest.
Badanie przeprowadzone przez JuicePlus+, oparte na danych od 32 000 respondentów z całego świata, pokazuje, że tylko 25% respondentów uważa, że osiąga zalecane dzienne spożycie świeżych owoców i warzyw.
Według badania jednym z głównych powodów, dla których ludzie nie osiągają zamierzonego celu, jest to, że nie mają pewności co do tego, ile powinni uwzględnić w swojej codziennej diecie i co stanowi „porcję” owoców i warzyw.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje jasne i proste wytyczne – ponad 400 gramów owoców i warzyw dziennie, aby poprawić ogólny stan zdrowia (5 porcji po 80 gramów).
Jednak w przypadku krajów, w których porcje podaje się w gramach, prawie cztery piąte (78%) respondentów błędnie podało wielkość porcji.
Dlaczego nasze nawyki żywieniowe ewoluowały z biegiem czasu?
Jednak raport wskazuje na coś więcej niż tylko zamieszanie; podkreśla rolę przystępności cenowej jako istotnej bariery w konsumpcji zdrowych produktów.
Wynika z niego, że 43% respondentów doświadczyło braku bezpieczeństwa żywnościowego, przy czym w niektórych krajach problem ten jest bardziej wyraźny.
W Wielkiej Brytanii i Niemczech ponad połowa populacji boryka się z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego – odpowiednio 53% i 52%. Francja nie pozostaje daleko w tyle z wynikiem 44%, podczas gdy Stany Zjednoczone wynoszą 46%.
„To, co naprawdę zaskoczyło mnie jako gastrofizyka w raporcie, to zmiany w trendach w spożyciu owoców i warzyw” – powiedział TylkoGliwice Culture profesor gastrofizyki z Uniwersytetu Oksfordzkiego Charles Spence.
„Ponad połowa konsumentów w Europie woli przestawiać owoce i warzywa w puszkach niż świeże produkty, częściowo ze względu na niższe koszty, a częściowo dlatego, że coraz więcej z nas martwi się marnowaniem żywności” – wyjaśnia.
W rzeczywistości 34% konsumentów na całym świecie przyznaje, że znaczna część wyrzucanych przez nich odpadów to świeże produkty, przy czym na szczycie listy znajduje się Wielka Brytania z 36%, a za nią plasują się Niemcy i Francja.
Z drugiej strony, w przypadku osób, które zwiększyły spożycie owoców i warzyw w porównaniu do młodości, 27% przypisuje to obawom o swoje zdrowie. Odzwierciedla to rosnące zrozumienie korzyści płynących z włączenia większej ilości owoców i warzyw do codziennej diety.
Wskazówki, jak poprawić nasze nawyki żywieniowe
Profesor Charles Spence podkreśla, że skutecznym podejściem do poprawy naszych nawyków żywieniowych jest zwrócenie większej uwagi na nasze zachowania związane z przekąskami.
Zwraca uwagę, że jeśli chodzi o przekąski, wielu z nas skłania się ku chipsom, orzechom i ciastkom, ponieważ wszystkie mają wspólną cechę: są hałaśliwe i chrupiące.
„Zatem stosuję tę wiedzę w odniesieniu do owoców i warzyw, podkreślając znaczenie podkreślania naturalnej chrupkości występującej w takich produktach, jak marchew, jabłka czy seler”.
„Przekąski tych chrupiących owoców i warzyw mogą skutecznie zachęcać do zdrowszych nawyków żywieniowych, jednocześnie wykorzystując to, co przemawia do nas podczas jedzenia”.
Ponadto Spence podkreśla, że atrakcyjność żywności wykracza poza smak i obejmuje estetykę wizualną.
Badania wskazują, że zwiększanie atrakcyjności wizualnej żywności może poprawić postrzeganie smaku i zachęcić ludzi do większej konsumpcji.
„To dobrze wpisuje się w pomysł zapewnienia jak największej różnorodności kolorów na talerzu, ponieważ bardziej zróżnicowane kolory owoców i warzyw zwykle są powiązane z różnymi składnikami odżywczymi” – wyjaśnia profesor Charles Spence.