O nas
Kontakt

Czy etykiety ostrzegawcze przypominające papierosy mogą zmniejszyć spożycie mięsa?

Laura Kowalczyk

Czy etykiety ostrzegawcze przypominające papierosy mogą zmniejszyć spożycie mięsa?

Graficzne obrazy ostrzegające o niebezpieczeństwach związanych z paleniem miały wpływ na przekonanie palaczy do rzucenia palenia, ale czy to samo mogłoby zadziałać w przypadku mięsa?

Ostrzeżenia zdrowotne na paczkach papierosów, w tym graficzne obrazy chorych narządów, wpłynęły na zmniejszenie liczby palaczy na całym świecie i zwiększenie wiedzy ludzi na temat związanych z tym zagrożeń dla zdrowia.

Teraz badacze sugerują, że stosowanie tego samego stylu etykiet ostrzegawczych mogłoby zmniejszyć spożycie mięsa przez ludzi. Parlament Europejski wraz z wieloma rządami opowiada się za zmniejszeniem ilości mięsa spożywanego przez obywateli.

Spożywanie zbyt dużej ilości mięsa wiąże się z problemami zdrowotnymi, takimi jak zwiększone ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, a przemysł mięsny w dużym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych i emisji gazów cieplarnianych.

Badanie przeprowadzone przez zespół z Uniwersytetu w Durham w Wielkiej Brytanii wykazało, że stosowanie etykiet ostrzegawczych podobnych do tych na paczkach papierosów może mieć wpływ na ograniczenie spożycia mięsa.

Publikując swoje odkrycia w czasopiśmie akademickim Appetite, badacze przetestowali szereg etykiet ostrzegawczych na produktach spożywczych zawierających mięso. Etykiety zawierały obraz graficzny obok tekstu, z pewnymi ostrzeżeniami o szkodach dla klimatu, zdrowia, a także ryzyku pandemii.

Próbę 1001 dorosłych, którzy jedzą mięso, podzielono na cztery grupy i pokazano im zdjęcia gorących posiłków, które można kupić w stołówce – takich jak zapiekanka z makaronem mięsnym, zapiekana z makaronem rybnym, zapiekana z makaronem warzywnym lub zapiekana z makaronem wegańskim. Miały etykietę z ostrzeżeniem zdrowotnym, etykietę z ostrzeżeniem klimatycznym, etykietę z ostrzeżeniem o pandemii lub nie miały żadnej etykiety.

Następnie poproszono ich o podjęcie 20 decyzji dotyczących wyboru różnych posiłków, odpowiadając na pytania dotyczące tego, jak bardzo wywołują niepokój i jak wiarygodne są etykiety.

Badacze mierzyli także przyszłe zamiary dotyczące kupowania i spożywania posiłków, a także ich atrakcyjność.

Okazało się, że wszystkie etykiety skutecznie zniechęcały ludzi do wybierania mięsa w posiłkach.

„Osiągnięcie zera netto jest priorytetem dla narodu i planety. Ponieważ wykazano już, że etykiety ostrzegawcze ograniczają palenie, a także spożycie słodkich napojów i alkoholu, umieszczanie etykiet ostrzegawczych na produktach zawierających mięso mogłoby nam pomóc w osiągnięciu tego celu, jeśli zostaną wprowadzone w ramach polityki krajowej” – powiedział Jack Hughes, który przeprowadził badanie w ramach badań doktoranckich na wydziale psychologii Uniwersytetu w Durham.

Etykiety ograniczyły wybór mięsa o 7–10 procent, a uczestnicy badania okazali się najbardziej zwolennikami ostrzeżeń klimatycznych, które uznali za najbardziej wiarygodne.

Według niedawnego sondażu YouGov 72 procent populacji Wielkiej Brytanii zalicza się do osób jedzących mięso. W ramach swojej krajowej strategii żywnościowej Wielka Brytania wyznaczyła sobie za cel zmniejszenie spożycia mięsa o 30 procent do 2032 roku.

Starsza autorka artykułu, dr Milica Vasiljevic z Wydziału Psychologii Uniwersytetu w Durham, powiedziała: „Wiemy już, że jedzenie dużej ilości mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, jest szkodliwe dla zdrowia i przyczynia się do zgonów z powodu zanieczyszczeń i zmian klimatycznych . Dodanie etykiet ostrzegawczych do produktów mięsnych może być jednym ze sposobów ograniczenia zagrożeń dla zdrowia i środowiska.