O nas
Kontakt

Czy fish and chips są za drogie dla Brytyjczyków?

Laura Kowalczyk

Fish and chips

Cena skromnej ryby z frytkami wzrosła w ciągu ostatnich pięciu lat bardziej niż ceny jakiegokolwiek innego lokalu serwującego dania na wynos w Wielkiej Brytanii.

Najpopularniejsze danie w Wielkiej Brytanii jest droższe niż kiedykolwiek z powodu inflacji kosztów utrzymania. Skromne danie na wynos, fish and chips, jest podstawą brytyjskich gospodarstw domowych od czasu jego wprowadzenia w XIX wieku. Jednak w związku ze wzrostem cen ryb, ziemniaków i oleju w ostatnich latach, nie jest to już niezawodne, tanie jedzenie.

Nowe dane brytyjskiego Urzędu Statystyk Narodowych (ONS) pokazują, że fish and chips odnotowały największy wzrost cen wśród najpopularniejszych dań na wynos w Wielkiej Brytanii. W ciągu ostatnich pięciu lat średnia cena porcji dania wzrosła o ponad 50%.

W całym kraju średnia cena ryby z frytkami wzrosła do 9,88 GBP (11,70 EUR) z 6,48 GBP (7,67 EUR) w lipcu 2019 r., co stanowi wzrost o 52%.

W porównaniu z innymi opcjami na wynos jest to największy wzrost w ciągu ostatnich pięciu lat, wyprzedzając kebaby (44%), kurczaka z frytkami (42%), pizzę (30%), kuchnię indyjską (29%) i chińską (29%).

Według niedawnego sondażu YouGov, fish and chips jest drugą najpopularniejszą potrawą w Wielkiej Brytanii, zaraz za samymi frytkami. Wprowadzone do Wielkiej Brytanii przez hiszpańskich i portugalskich Żydów, którzy wyemigrowali z Holandii, danie to stało się coraz bardziej popularne w XX wieku i było jedną z niewielu potraw, które nie podlegały reglamentacji podczas II wojny światowej.

Ale brytyjska ikona podlegała gwałtownym wzrostom kosztów, zanim mogła trafić na brytyjskie talerze. Ceny ryb wzrosły, częściowo z powodu 35% cła importowego na rosyjskie owoce morza po 2022 r. Ceny ziemniaków również wzrosły z powodu małych plonów w całej Europie i coraz lepiej opłacanych brytyjskich rolników.

Święty Graal brytyjskich obiadów

Innym czynnikiem wzrostu cen fish and chips jest energia. Zarówno olej do smażenia, jak i moc wymagana do uruchomienia tych frytkownic znacznie wzrosły w ciągu ostatnich pięciu lat. W 2022 r. limit cen energii wzrósł o 54% przez Ofgem, krajowy regulator energii.

Chociaż fish and chips to nadal bardzo popularne brytyjskie danie i symbol międzynarodowej kultury kulinarnej kraju, nie zawsze jest to najpopularniejsze danie wśród Brytyjczyków.

W 2011 r. badanie wykazało, że najpopularniejszym brytyjskim daniem jest chicken tikka masala. Curry zostało wynalezione w Glasgow przez Aliego Ahmeda Aslama poprzez połączenie indyjskiego pikantnego kurczaka z zagęszczoną zupą pomidorową Campbella.

Aslam zmarł w 2022 roku w wieku 77 lat w Glasgow w Szkocji.

Kurczak tikka masala

Niedawne badanie wykazało, że kuchnia włoska jest najpopularniejszą kuchnią zagraniczną wśród Brytyjczyków, zaraz za nią plasują się chińska i indyjska. Mimo to, podczas gdy 87% stwierdziło, że lubi kuchnię włoską, 91% nadal stwierdziło, że lubi kuchnię brytyjską – w tym dania takie jak fish and chips.

W tym roku pisaliśmy o najstarszym mężczyźnie świata – 111-letnim Brytyjczyku Johnie Alfredzie Tinniswoodzie – który powiedział, że jego sekretem długowieczności jest „szczęście, umiar i regularne spożywanie ryb z frytkami”.