O nas
Kontakt

Decyzja o nalaniu? Dlaczego wino różowe z lodem to nie faux pas, o którym tak mówiono

Laura Kowalczyk

Rosé All Day: The ultimate guide to sipping in style (Yes, ice is welcome!)

Każdego lata rozgorzała debata na temat kostek lodu w winie. Oto dlaczego kontrowersje wokół różowego wina z lodem muszą zostać rozwiane i dlaczego nie należy bać się „piscine”.

Co może być bardziej orzeźwiające i relaksujące w ciepłe letnie popołudnie niż kieliszek dobrego, schłodzonego różowego wina?

A co może być bardziej irytującego niż tak zwany specjalista od wina, który marzy o byciu rekordzistą Sommeliera, wydrapując Ci chwilę błogości związanej z winem, wypisując długą listę zasad i grzechów głównych, z których najważniejsza to „Bez lodu w winie. ”

Tak, według ekspertów kostki lodu, nawet różowe, to zdecydowanie nie. Wino na skałach oznacza ryzyko narażenia smaku, rozwodnienia treści wina i ugruntowania statusu społecznego „amatora”.

Niedawno brytyjska firma detaliczna M&S opublikowała swój pierwszy raport #WineWorries „Mythbusting”, który ma na celu obalenie najczęstszych mitów i nieporozumień dotyczących wina. Jest to szczególnie interesujące w odniesieniu do wina różowego, ponieważ musujące różowe wino zostało ogłoszone najpopularniejszym rodzajem różowego napoju w Wielkiej Brytanii. Raport podkreślił, że puryści niszczą różowe wino, ponieważ większość ludzi uważa je za napój letni, a tylko jedna na pięć osób uważa, że ​​dopuszczalne jest wrzucenie kostek lodu do szklanki z różowym winem, aby je schłodzić.

Z raportu wynika również, że jeden na 10 osób pijących wino uważa, że ​​wszystkie różowe wina powstają w wyniku zmieszania białego i czerwonego, ale na razie odłożymy to na bok i zamiast tego rozwiejemy kilka plotek, zanim zamienią się one w fakty.

  Kieliszki i butelki do wina różowego na stole

Różowe nie tylko jest całkowicie odpowiednie na każdą porę roku, nie tylko na lato – ta powszechnie znana mądrość „lato = sezon na róże” dopiero wryła się w psychikę wraz z rozwojem turystyki letniej – jest także nieskrępowana złotym momentem, który wydaje się być aperitifem. Przysłowie głosi, że na początek czerwony do mięsa, biały do ​​ryb i różowy. Ale różowe to wino wszechstronne, które sprawdza się jako dodatek do różnych dań i par, zwłaszcza owoców morza, serów i wszelkich pikantnych dań, które nieco za bardzo karzą Twoje kubki smakowe.

A teraz nadchodzi debata na temat kostek lodu. Następna część dotyczy pozostałych czterech z pięciu.

Przestań trzymać się odwiecznych konstruktów kulturowych i wreszcie przełam sztampowe tabu, uznając fakt, że lód w winie nie jest nieokrzesanym faux-pas, w które wielu by wmawiało.

Nikt nie zaprzecza, że ​​różowe wino musi być schłodzone. Smakuje lepiej, a w idealnym świecie różowe wino powinno być podawane w temperaturze od 8° do 10°C, z minimalnym czasem 2 godzin w lodówce przed odkorkowaniem nektaru.

Ale w rzeczywistości, serwowanie wina po tym czasie w chłodziarce może stłumić jego aromaty i osłabić smak. Wszystko, czego potrzebujesz, to 15 do 20 minut w lodówce i kilka kostek lodu, aby uzyskać idealną lampkę różowego wina.

Różowe wino spritz z lodem

Francuzi nazywają to „piscine” (basen) i choć jest całkowicie zrozumiałe, że myśl o rozcieńczonym winie jest herezją, kilka kostek nie zepsuje ani nie zamaskuje charakteru wina, jak nakazuje konwencja. Nie tylko zachowają oczekiwany aromat, ale jest to szybkie i skuteczne rozwiązanie problemu, gdy wino jest zbyt ciepłe.

Nikt nie sugeruje, że lód pasuje do każdego wina. Lód najlepiej sprawdza się w przypadku orzeźwiających gatunków wina, więc dobrze byłoby unikać większości wytrawnych białych i dębowych czerwonych win. To powiedziawszy, odrobina lodu w niektórych czerwonych winach może wzmocnić ich owocowość.

Ale jeśli chodzi o różowe wino, to ono rządzi się swoimi prawami. Renegat. Żołnierz fortuny. To drużyna A świata wina, jeśli wolisz, a stanie mu na drodze lub pozbawienie go zasłużonych kostek chłodzących skończy się jedynie łzami.

Istnieją dodatkowe korzyści.

Twoje różowe róże z Prowansji jest zbyt owocowe, a może Zinfandel jest za słodki? Lód.

Czy te kwiatowe nuty z południa Francji dają ci się we znaki? Lód.

Że Côtes du Rhône ma znacznie głębszy smak, niż się spodziewałeś? Cóż, nie wybieraj Côtes du Rhône.

Ponadto, jeśli jest ciepło, dodanie kilku kostek może złagodzić smak, dzięki czemu możesz pozwolić sobie na kilka kieliszków więcej bez uczucia, że ​​znów przesadziłeś.

Nieprzekonany?

Cóż, nie obawiaj się, są kostki bram, które sprawią, że będziesz chłodniejszy.

Musujące różowe wino podawane z lodem

Istnieją kostki lodu wielokrotnego użytku, które możesz wrzucić do szklanki, jeśli nie przekonał Cię argument „rozcieńczenie nie jest aż tak wielkim problemem”. Ale nikt nie lubi unoszących się w nim kawałków plastiku, a kiedy zderzają się z ustami, wydają się trochę zabawne. Każdemu swoje.

Jednym ze sposobów, który często krąży w sieci, jest wypełnienie pojemnika na kostki lodu różowym winem i dodanie kostek do kieliszka, dzięki czemu nieuchronne roztopienie się wina zapewni spójny smak.

Warto jednak pamiętać, że gdy wino zamarza, związki chemiczne organiczne krystalizują się, co zmienia smak wina po rozmrożeniu. Dlatego nie warto ryzykować zapomnienia butelki w zamrażarce.

Więc zrób sobie przysługę i trzymaj się kostek lodu.

Nadal się wahasz?

W zeszłym roku w swoim podcaście David Chang, amerykański szef kuchni uhonorowany dwiema gwiazdkami Michelin i gwiazda programu Ugly Delicious serwisu Netflix, przyznał, że ilekroć doda lód do swojego wina, „smakuje ono jak złoto”. Mówił swoim słuchaczom, że wino to tylko napój, a nie „artefakt kulturowy”, podkreślając, że ważne jest, aby skoncentrować się na wypiciu czegoś orzeźwiającego. Chang twierdził również, że kostka lodu poprawia smak przez cały rok, twierdząc, że nie dotyczy to tylko miesięcy letnich.

Więc nie wierz nam. Posłuchaj, co ma do powiedzenia szef kuchni nagrodzony gwiazdką Michelin. Podobnie jak on, zignoruj ​​tradycyjne zasady i zakazy, przestań się zastanawiać, jak powinien pij różowe wino i nie bój się „piscine”. Życie samo w sobie jest zbyt niepokojące i nikt nie potrzebuje snobów od etykiety winiarskiej i ich z góry przyjętych pomysłów, aby jeszcze bardziej skomplikować sprawę.

Możesz trzymać się kilku zasad i parowań, które mają sens, i nadal doceniać romantyczne pojęcia otaczające wino. Ale wino, przede wszystkim, dotyczy przyjemności i tego, co ci smakuje.

Nie myśl za dużo o różu. Pij i ciesz się tym. Odpowiedzialnie.

Nie przestrzega żadnych zasad. Ty też nie powinieneś, jeśli chodzi o kostki lodu.