Europejskie restauracje zatriumfowały, zajmując cztery z pięciu pierwszych miejsc na corocznej liście 50 najlepszych restauracji świata.
Hiszpania na szczycie najnowszej listy najlepszych restauracji świata. Marka 50 Best opublikowała coroczną listę najlepszych restauracji świata, wyróżniając najlepszą gastronomię na całym świecie i to był dobry rok dla Europy.
Z pierwszej piątki cztery wpisy to restauracje europejskie, a trzy pochodzą z różnych regionów Hiszpanii.
Na najwyższym miejscu, gdzie duńska restauracja Noma i nieczynna już hiszpańska restauracja El Bulli są rekordzistami w zakresie pięciokrotnych zwycięstw, pojawiła się zupełnie nowa pozycja. Nowym mistrzem zestawienia jest Disfrutar z Barcelony.
Usytuowany w sercu historycznej dzielnicy uniwersyteckiej L'Antiga Esquerra de l'Eixample w Barcelonie, Disfrutar zapewnia tej modnej dzielnicy menu degustacyjne przygotowane przez cenionego potrójnego szefa kuchni, Oriola Castro, Eduarda Xatrucha i Mateu Casañasa.
Trzej szefowie kuchni spotkali się w słynnej restauracji El Bulli, która została zamknięta w 2011 roku po prawie 50 latach pracy w katalońskim regionie niedaleko Roses.
Firma Disfrutar została założona zaledwie 10 lat temu w 2014 roku i szybko zyskała uznanie dzięki dwóm wyszukanym menu degustacyjnym składającym się z 30 dań, „klasycznemu” i „festiwalowemu”. Oferują także specjalne menu szefa kuchni zwane „living table” dla maksymalnie sześciu gości.
Restauracja w ostatnich latach pięła się w rankingach, zajmując trzecie miejsce w 2022 r. i drugie w 2023 r., by w tym roku ostatecznie zająć pierwsze miejsce.
Posiłki w Disfrutar nie są tanie, ponieważ dwa oryginalne menu degustacyjne kosztują obecnie 290 euro. To zanim uwzględnisz zestaw win za 160 euro i nawet nie poruszysz opcji „salon”, która kosztuje 1050 euro, jeśli chcesz spróbować wszystkiego samodzielnie.
Ale wraz z doskonałymi cenami idzie w parze ze świetną żywnością. Na liście znajdują się mątwy po tajsku z wielosferycznym ciastem kokosowym oraz squab ze spaghetti kombu, migdałami i winogronami, które pojawiają się w klasycznym menu, a następnie okrzyknięto „słynnym pączkiem Panchino wypełnionym kawiorem i genialną mrożoną kanapką z gazpacho”. ”.
Na tym nie kończą się sukcesy Hiszpanii na liście. Na drugim miejscu na liście znajduje się Asador Etxebarri, znakomita restauracja w regionie Basków, niedaleko Atxondo, około 40 km od Bilbao.
Z dala od zgiełku miasta, Asador Etxebarri daje gościom możliwość relaksu w bujnej górskiej zieleni, typowej dla krajobrazu Kraju Basków. Tutaj Victor Arguinzoniz jest głównym szefem kuchni, a jego zespół zapewnia zarówno dania a la carte, jak i 14-daniowe menu degustacyjne, które w dużej mierze opiera się na grillu jako specjalności regionu.
Od pierwszego wpisu na listę w 2009 roku nie została wyróżniona tylko raz, a dwukrotnie z rzędu – w latach 2019 i 2021 – została uznana za trzecią najlepszą restaurację na świecie.
Arguinzoniz, który urodził się w tej wiosce, jest mistrzem grillowania, a jego grill produkuje jedne z najlepszych mięs, ryb i warzyw, jakie goście mogą znaleźć wszędzie. Nic dziwnego, że miejsce to niezmiennie plasuje się w pierwszej trójce najlepszych restauracji serwujących steki.
Na trzecim miejscu znalazł się paryski Stół Restauracyjny autorstwa Bruno Verjusa. Zgodnie z pomysłową nazwą restauracji, jadalnię tworzy długi stół, przy którym goście siedzą na stołkach barowych, aby delektować się daniami, nagrodzonymi dwiema gwiazdkami Michelin, autorstwa… zgadliście, Bruno Verjusa.
Po raz pierwszy znalazł się na liście w zeszłym roku, już po pierwszym pojawieniu się w pierwszej dziesiątce. Nie mały wyczyn. To, co sprawia, że Table jest tak prowokujące, to sposób, w jaki wszystko jest przygotowywane na zamówienie, szczególnie Kolory Dnia, codzienne danie, które zmienia się w zależności od najbardziej sezonowych ziół i warzyw w ofercie.
Składniki są najważniejsze w pracy Verjusa, niezależnie od tego, czy jest to homar z Île d'Yeu, białe szparagi z Alzacji czy dziki łosoś Ardor, jego codzienne menu za 400 euro pozwala zabłysnąć tym pięknym potrawom.
Europejskie zestawienie 50 najlepszych restauracji uzupełnia DiverXO na czwartym miejscu.
Zlokalizowane na północy Madrytu, w pobliżu stadionu Santiago Bernabéu, DiverXO prowadzone jest przez głównego szefa kuchni Dabiza Muñoza. Menu Muñoza, nagrodzonego trzema gwiazdkami Michelin, charakteryzuje się lekkim podejściem do dań rybnych.
Menu degustacyjne za 450 euro obejmuje zabawne kombinacje teatralne, takie jak „nigiri dojrzewające w Pirenejach, japońska paella lub pieczony kawior z curry vindaloo i jogurtem greckim”. Jeśli się tam wybierasz, nie zapomnij o doborze win od Najlepszego Sommeliera Świata 2023, Miguela Ángela Millána.
Pierwszą piątkę zamyka Maido, japońsko-peruwiańska restauracja fusion w stolicy tego południowoamerykańskiego kraju, Limie.
Oto pełna lista 50 najlepszych restauracji:
- Disfrutar, Barcelona
- Asador Etxebarri, Atxondo, Hiszpania
- Stół autorstwa Bruno Verjusa, Paryż
- DiverXO, Madryt
- Maido, Lima
- Atomix w Nowym Jorku
- Quintonil w Meksyku
- Alchemik, Kopenhaga
- Gagana w Bangkoku
- Don Julio, Buenos Aires
- Septime, Paryż
- Lido, Gardone Riviera
- Trèsind Studio, Dubaj
- Quique Dacosta, Denia
- Sezanne, Tokio
- Kjölle, Lima
- Kol, Londyn
- Pełnia, Paryż
- Reale, Castel di Sangro
- Skrzydło, Hongkong
- Florilège, Tokio
- Steireck, Wiedeń
- Suhring w Bangkoku
- Odette, Singapur
- El Chato, Bogota
- Przewodniczący, Hongkong
- Casa do Porco, São Paulo
- Elkano, Getaria
- Boragó, Santiago
- Restauracja Tim Raue, Berlin
- Belcanto w Lizbonie
- Den, Tokio
- Pujol, miasto Meksyk
- Rosetta w Meksyku
- Frantzena w Sztokholmie
- Jane, Antwerpia
- Otéque, Rio
- Sorn, Bangkok
- Plac Duomo w Albie
- Le Du w Bangkoku
- Mayta, Lima
- Ikoyi, Londyn
- Nobelharta i Schmutziga w Berlinie
- Mingles, Seul
- Arpege, Paryż
- Pojedynczy wątek, Healdsburg
- Schloss Schauenstein w Fürstenau
- Hisa Franko, Kobarid
- La Colombe w Kapsztadzie
- Uliassi, Senigallia