O nas
Kontakt

Inicjatywy „od stołu do stołu” kwitną w Katarze

Laura Kowalczyk

Media City

Qatar 365 zaprasza do spróbowania inicjatyw o charakterze „od farmy do stołu”, które motywują ludzi do bardziej zrównoważonych praktyk

Zmniejszenie przepaści między producentami a konsumentami ma kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o pomoc społeczeństwom w przejściu na zrównoważone praktyki.

W Katarze podejście „od pola do stołu” zyskuje na popularności, a zespół Qatar 365 poszedł zobaczyć, jak te inicjatywy osiągają swoje cele, zachowując jednocześnie zrównoważony rozwój i odpowiedzialność za środowisko.

Pierwszym przystankiem jest The Ritz Carlton Doha, luksusowy hotel poświęcony rolnictwu i ogrodnictwu. Laila Humairah odkryła, że ​​celem tego programu jest pobudzanie zmysłów gości. Ogród dla dzieci Ritz jest otwarty dla dorosłych i dzieci, aby odkrywać rosnące tam warzywa, owoce, zioła i przyprawy. Mogą także karmić zwierzęta, ponieważ na farmie hodowane są kozy, kaczki i indyki.

Ogród zapewnia także najświeższe składniki dla hotelowego zespołu kulinarnego. Dyrektor generalny Carlo Javakhia powiedział, że koncepcja przekroczyła oczekiwania i trwają prace nad planami ekspansji.

Aadel Haleem udał się do Akademii Małego Ogrodnika przy Hadiqaa, aby wziąć udział w sesji ogrodniczej. Mikrofarma Education City skupia się na interaktywności i pomaganiu młodym ludziom w zrozumieniu jedzenia i natury. Inżynier rolnictwa Vicky Damalou, współzałożycielka Hadiqaa, twierdzi, że celem jest promowanie zrównoważonego życia w Zatoce Perskiej.

Lokalne nastawienie to coś więcej niż tylko strategia biznesowa dla Hamada Al Hajri. Założyciel i dyrektor generalny Snoonu, jednej z wiodących Katarskich firm świadczących usługi dostawy żywności, stara się zaspokajać codzienne potrzeby ludzi za pomocą technologii.