Chodzi o zmianę nastawienia, jeśli chodzi o wyrzucanie jedzenia po obiedzie.
Posiłki świąteczne to tradycyjnie obfite okazje, w których zaspokojenie pragnień jest najwyższym priorytetem.
Ale świąteczne uczty również niosą ze sobą problemy, a marnowanie żywności jest poważnym problemem.
W samej Europie co roku powstaje około 88 milionów ton odpadów spożywczych. Natomiast w UE to gospodarstwa domowe odpowiadają za ponad połowę całkowitej ilości marnowanej żywności.
Jak więc zapewnić ograniczenie ilości odpadów podczas uroczystości, które często wiążą się z ogromnymi ilościami jedzenia?
Pierre Condamine jest specjalistą ds. polityki odpadowej w Zero Waste Europe. Według niego najlepszym sposobem na uniknięcie wyrzucania żarcia jest zmiana nastawienia od samego początku.
„Pierwsza wskazówka to gotowanie zapobiegawcze” – mówi. Obejmuje to dokładne obliczenie ilości potrzebnej żywności i odpowiednie dostosowanie przepisów.
Condamine twierdzi, że Boże Narodzenie to doskonały czas na solidarność. Możesz poszukać w Internecie platform do dzielenia się jedzeniem lub przekazać resztki jedzenia sąsiadom lub osobie potrzebującej.
„Nie chodzi tylko o sprawy indywidualne, ale także o to, co możesz zrobić dla społeczności” – mówi.
Różnice w całej Europie
W Europie marnowanie żywności różni się w zależności od kraju. W niektórych krajach marnotrawstwo ma miejsce na poziomie konsumenta, podczas gdy w innych jest ono większe na poziomie produkcji.
Na przykład w Portugalii zostaje jedynie 17 procent żywności, podczas gdy w całej UE jest to 20 procent.
Condamine twierdzi, że jedną z przyczyn różnic między krajami jest ustawodawstwo obowiązujące w każdym z nich. Niektóre kraje, takie jak Francja, nałożyły na supermarkety obowiązek rozdawania żywności zamiast jej wyrzucania.
Celem Europejskiego Zielonego Nowego Ładu jest ograniczenie marnowania żywności o pięćdziesiąt procent do roku 2030.
Zmiana poglądów, zmiana sposobów
Marnowanie żywności to problem nie tylko w okresie świątecznym. Nawet po wyszydzeniu czekolady i napełnieniu brzuchów grzanym winem, resztki nadal będą zostawiane na talerzach i wyrzucane do koszy na całym kontynencie.
Condamine twierdzi, że ważne jest, aby spojrzeć na sprawę z szerszej perspektywy. „To jest jak okrężna wizja produkcji żywności, w którą wpisane jest marnotrawienie żywności, ale jest ona szersza i dotyczy całego zrównoważonego systemu żywnościowego”.
„Myślę, że pierwszą rzeczą, o której zapominamy, jest to, że przede wszystkim chodzi o to, aby nie marnować”.
Co możesz zrobić, aby ograniczyć ilość śmieci podczas Świąt?
- Kupuj żywność pochodzącą z lokalnych źródeł: krótsze łańcuchy dostaw rzadziej powodują marnowanie żywności.
- Podziel się ze społecznością: pomoc komuś w potrzebie pomoże także planecie.
- Poszukaj przepisów, jak zrobić coś innego z resztek: z jabłek można na przykład zrobić dżem.
- Nie chodź na zakupy spożywcze, gdy jesteś głodny: zrób listę z wyprzedzeniem i trzymaj się jej.