O nas
Kontakt

Miliony mieszkańców Francji ostrzegały, aby nie jeść jaj od kur przydomowych ze względu na zanieczyszczenia chemiczne

Laura Kowalczyk

Miliony mieszkańców Francji ostrzegały, aby nie jeść jaj od kur przydomowych ze względu na zanieczyszczenia chemiczne

Naukowcy twierdzą, że przyczyną problemu są kury żerujące na zanieczyszczonej glebie.

Francuskie władze ds. zdrowia ponownie przestrzegły miliony mieszkańców, aby nie spożywały jaj z kurników domowych w regionie Île de France. Ostrzeżenie pojawia się po tym, jak nowe badanie potwierdziło, że gleba i jaja są stale skażone chemikaliami i toksynami.

Ostrzeżenie zapobiegawcze po raz pierwszy pojawiło się w lutym 2022 r. dla niektórych obszarów regionu. Następnie w maju 2023 r., po wstępnym dochodzeniu, środek ten rozszerzono na cały region. Wyniki tego badania zostały potwierdzone i opublikowane w tym tygodniu, co skłoniło władze do potwierdzenia ostrzeżenia.

Obejmuje 410 gmin tworzących obszar miejski Paryża (w tym Paryż, wszystkie gminy Seine-Saint-Denis, Hauts-de-Seine, Val-de-Marne, niektóre gminy Seine-et-Marne, Yvelines, Essonne i Val-d’Oise).

Obszary objęte ostrzeżeniem władz ds. zdrowia publicznego.
Obszary objęte ostrzeżeniem władz ds. zdrowia publicznego.

Badania przeprowadzone przez Fundację ToxicoWatch w 2022 roku wykazały bardzo wysoki poziom dioksyn w przydomowych kurnikach w pobliżu największej w Europie spalarni śmieci, zlokalizowanej w Paryżu. Władze przeprowadziły obecnie własne badania w 25 kurnikach i potwierdziły swoje wstępne ostrzeżenie.

Występuje „wszechobecne (powszechne) skażenie gleby i jaj z domowych hodowli kurczaków w Paryżu i na wewnętrznych przedmieściach trwałymi zanieczyszczeniami organicznymi (POP)”, takimi jak dioksyny, furany, polichlorowane bifenyle oraz substancje per- i polifluoroalkilowe (znane jako Pfas lub na zawsze chemikaliów) – wyjaśnia agencja w komunikacie prasowym.

Czym są PFAS, czyli „wieczne chemikalia”?

Per- lub polifluorowane substancje alkilowe (PFAS) to nazwa nadana tysiącom złożonych chemikaliów wytwarzanych przez człowieka. Są stosowane we wszystkim, od patelni z powłoką nieprzywierającą po przybory toaletowe, opakowania do żywności i pianki gaśnicze.

Stanowią zagrożenie dla zdrowia publicznego od lat pięćdziesiątych XX wieku, kiedy to liczba zastosowań, nazw i zastosowań tej grupy chemikaliów szybko zaczęła rosnąć.

PFAS są znane jako wieczne chemikalia, ponieważ utrzymują się w środowisku przez niewiarygodnie długi czas.

Mają łańcuchy połączonych atomów węgla i fluoru. Ponieważ to wiązanie węgiel-fluor jest jednym z najsilniejszych, niektóre substancje chemiczne nie ulegną rozkładowi przez ponad 1000 lat.

Dlaczego na zawsze chemikalia są niebezpieczne?

Według francuskiego urzędu ds. zdrowia regularne spożywanie „kilka razy w tygodniu przez kilka lat” prowadzi do „potencjalnych skutków zaburzających funkcjonowanie układu hormonalnego, które mogą inicjować choroby przewlekłe i wpływać na rozwój funkcji rozrodczych i odpornościowych”.

Poprzednie badania powiązały PFAS ze słabszą odpowiedzią na szczepionki i zwiększonym ryzykiem niektórych rodzajów nowotworów, szczególnie raka nerek i jąder.

Dlaczego ostrzeżenie dotyczy wyłącznie jaj z własnej uprawy?

Francuski organ ds. zdrowia twierdzi, że ponieważ w nowym badaniu zbadano wyłącznie nieprofesjonalne kurniki, jego zalecenie może dotyczyć wyłącznie tych kurników.

„Kury są zazwyczaj trzymane dłużej niż w profesjonalnych gospodarstwach, gdzie celem jest maksymalizacja wydajności” – czytamy w dokumencie. „Nagromadzenie trwałych zanieczyszczeń organicznych wzrasta wraz z długością narażenia. Na przykład kura, która przebywa w kurniku od kilku lat, jest bardziej narażona na zakażenie niż ta, która przebywa w kurniku zaledwie kilka miesięcy”.

Dodaje także, że jaja handlowe podlegają kontroli pod kątem zgodności z przepisami europejskimi.

Co należy zrobić, aby na zawsze zwalczyć chemię w jajach?

W jednym z najnowszych raportów ToxicoWatch z biomonitoringu holenderska fundacja stwierdza, że ​​„zakaz spożywania jaj kurzych przydomowych jako odpowiedź na wyniki badania biomonitoringu dotyczącego emisji dioksyn nie rozwiązuje prawdziwej przyczyny zanieczyszczenia dioksynami”.

Mówi się, że przydomowe kurczaki żerują na zewnątrz, w ziemi, zjadając rośliny i owady. Dlatego nie jest to problem jaj, ale problem skażenia środowiska na skutek toksycznych emisji przemysłowych w naszym środowisku.

Dodaje: „Konieczne są dalsze badania, aby dowiedzieć się, w jaki sposób źródło(-a) zanieczyszczeń dioksynami i PFAS może zmniejszyć ładunek substancji toksycznych w środowisku dzięki rzeczywistemu rozsądnemu zarządzaniu z korzyścią dla zdrowia ludzi i środowiska jako zrównoważonemu rozwiązaniu”.