Kiedy życie daje cytryny francuskiemu nadmorskiemu miastu Menton, nie tylko robią lemoniadę – budują ogromne platformy i paradują nimi ulicami podczas radosnej dwutygodniowej fiesty!
Słoneczne ulice Menton na Riwierze Francuskiej tętnią życiem, gdy świętują rok olimpijski podczas corocznego dwutygodniowego Festiwalu Cytryny.
Od wysokich platform po fantazyjne rzeźby wykonane w całości z cytryn i pomarańczy, małe nadmorskie miasteczko zamieniło się w tętniącą życiem cytrusową krainę czarów.
Tegoroczna 90. edycja Festiwalu Cytryny, nazwana „Olympia a Menton”, oddaje hołd Igrzyskom Olimpijskim w Paryżu w najbardziej owocowy sposób, jaki można sobie wyobrazić.
„W ramach Festiwalu Cytryny wykorzystuje się 140 ton owoców cytrusowych, czyli prawie 500 000 owoców, które należy ułożyć jeden po drugim” – wyjaśnia Christophe Ghiena, dyrektor techniczny Festiwalu Cytryny.
Dodaje: „To 3000 godzin pracy z owocami w ciągu dwóch tygodni, ponieważ musimy działać bardzo szybko, aby zapewnić, że owoce pozostaną w jak najlepszym stanie podczas dwutygodniowego festiwalu”.
Organizatorzy spodziewają się w tym roku nawet 200 000 gości.
Menton, położony pomiędzy południowymi Alpami a Morzem Śródziemnym, był niegdyś wiodącym regionem uprawy cytryn w Europie. Ale teraz w mieście pozostało tylko 15 producentów.
Roczna lokalna produkcja wynosi od 100 do 120 ton, co nie wystarcza do zorganizowania Festiwalu Cytryny, dlatego cytrusy użyte do budowy platform i rzeźb pochodziły z Hiszpanii i po sortowaniu zostaną wyprzedane po zakończeniu festiwalu.
Kliknij przycisk odtwarzania w odtwarzaczu internetowym powyżej, aby zobaczyć z bliska całą soczystą akcję Festiwalu Cytryny.