O nas
Kontakt

Na zdjęciach: Naoliwieni zawodnicy walczą w 663. Tureckich Mistrzostwach Zapasów

Laura Kowalczyk

Na zdjęciach: Naoliwieni zawodnicy walczą w 663. Tureckich Mistrzostwach Zapasów

Ten starożytny sport, którego początki sięgają XIV wieku, polega na walce zapaśników posmarowanych oliwą z oliwek na trawiastej arenie.

Niewiele jest sposobów, aby lepiej poznać miejsce docelowe niż oglądanie jego narodowego sportu. W Turcji oznacza to oglądanie zapaśników (lub Pehlivan) ubranych w kispet i oblanych oliwą z oliwek, którzy walczą o supremację na ringu.

W tym roku, po blisko godzinie intensywnych zmagań z przeciwnikiem w palącym słońcu, „Niezmordowany zapaśnik” z Turcji został ogłoszony zwycięzcą 663. Mistrzostw Kirkpinar Oil Wrestling Championships.

Yusuf Can Zeybek, pochodzący z śródziemnomorskiej prowincji Antalya, obronił tytuł, który zdobył w zeszłym roku w konkursie, którego początki sięgają podobno XIV wieku.

30-latek, który swój przydomek wziął ze względu na wytrzymałość, jaką wykazuje w walkach, był jednym z 40 zapaśników, tzw. „pehlivanów”, biorących udział w ostatnim dniu zawodów.

Walki, które odbywały się na trawiastej arenie w północno-zachodniej prowincji Edirne w Turcji, odbywały się w temperaturze 36°C, co spowodowało, że jeden z zawodników zemdlał i potrzebował pomocy medycznej.

Zapaśnik oblewany jest olejem przez osobę polejącą go olejem podczas 663. dorocznych Mistrzostw Historycznych Kirkpinar Oil Wrestling w Edirne, w północno-zachodniej Turcji.
Zapaśnicy rywalizują podczas 663. corocznych Mistrzostw Historycznego Kirkpinar Oil Wrestling
Młody zapaśnik czeka na swoją kolej podczas 663. dorocznych Mistrzostw Historycznych Kirkpinar Oil Wrestling w Edirne w północno-zachodniej Turcji, w sobotę 6 lipca 2024 r.

Zeybek odniósł triumf w 56. minucie meczu z Mustafą Tasem, mistrzem z 2022 roku, zdobywając złoty pas i nagrodę pieniężną w wysokości 550 000 lir (około 15 300 euro).

W tym sporcie, który znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO, zapaśnicy pokrywają się oliwą z oliwek, co utrudnia przeciwnikom ich złapanie. Wygrywa zapaśnik, który sprawi, że plecy przeciwnika dotkną ziemi.

Mówi się, że zaczęło się w latach 60. XIV wieku, kiedy drugi sułtan osmański, Sultan Orhan, chciał utrzymać swoich żołnierzy w formie i gotowości do walki. Jednak zapasy w oleju były praktykowane w całym regionie od tysięcy lat.

Zapaśnicy rywalizują podczas 663. corocznych Mistrzostw Historycznego Kirkpinar Oil Wrestling
Zapaśnicy ćwiczą przed zawodami podczas 663. corocznych Mistrzostw Historycznego Kirkpinar Oil Wrestling
Zapaśnicy rywalizują podczas 663. corocznych Mistrzostw Historycznych Kirkpinar Oil Wrestling w Edirne, w północno-zachodniej Turcji.
Widzowie oglądają rundy zapaśnicze podczas 663. corocznych Mistrzostw Historycznych Kirkpinar Oil Wrestling
Zapaśnicy walczą podczas 663. corocznych Mistrzostw Historycznego Kirkpinar Oil Wrestling

Zapaśnicy są wybierani ze względu na swój charakter moralny i muszą zostać zaproszeni przez mistrza Kirkpinar. Zaproszenie jest symbolicznie dostarczane poprzez wysłanie czerwonej świecy do nominowanych pehlivanów na początku marca.

Podczas wydarzenia, przed rozpoczęciem zapasów, zawodnicy są polewani olejem wylewanym z miedzianego dzbana, a następnie biorą udział w wysoce zrytualizowanej procesji, aby rozpocząć walkę.

Oprócz zapasów widzowie mogą obejrzeć pokazy taneczne, posłuchać gry na bębnach zespołu Davul oraz skorzystać z oferty lokalnych stoisk z jedzeniem.