O nas
Kontakt

Naukowcy i szefowie kuchni opracowali przepis na ciasto, który może poprawić zdrowie mózgu

Laura Kowalczyk

‘Unforgettable cake’ slices on a tray

Nazywane „niezapomnianym ciastem”, jego przepis zawiera składniki, które powinny pomóc naszemu mózgowi zachować zdrowie, takie jak buraki, oliwa z oliwek i cynamon.

Cukiernik połączył siły z ekspertami, aby wymyślić ciasto, które może poprawić zdrowie mózgu.

Składniki brzmią jak te, z których można zrobić pyszną sałatkę.

Według Christophera Thé, cukiernika odpowiedzialnego za realizację przepisu, „szpinak, kurkuma, dynia, buraki” to niektóre składniki.

Przepis na to „niezapomniane ciasto” zawiera również takie składniki, jak oliwa z oliwek i cynamon.

Nie przeprowadzono żadnych testów klinicznych potwierdzających korzyści, jakie ciasto ma dla mózgu.

Jednak zespół z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii (UNSW) w Sydney w Australii twierdzi, że składniki te powiązano z poprawą przepływu krwi i tlenu.

Mają nadzieję zwrócić uwagę na „powszechny problem pogorszenia funkcji poznawczych wśród starszych Australijczyków”.

Wiadomo na przykład, że burak poprawia przepływ krwi i chroni naszą sieć neuronową.

Oliwa z oliwek może zmniejszać biomarkery choroby Alzheimera, miód działa przeciwzapalnie, a jagody mogą zwiększać przepływ tlenu do naszych ważnych narządów.

„W składnikach żywności znajdują się cząsteczki, które wywierają niezwykle silny wpływ na utrzymanie nas w zdrowiu” – powiedział Johannes le Coutre, ekspert UNSW ds. żywności i zdrowia.

Le Coutre twierdzi, że żywność jest kluczowym elementem zapobiegania i leczenia zaburzeń funkcji poznawczych.

„W ciągu ostatnich 10, 20, 30 lat świadomość wzrosła wraz z ideą i koncepcją żywności funkcjonalnej i tego typu rzeczy” – dodał.

Kaarin Anstey, dyrektor Instytutu Aging Futures Institute na UNSW, dodała w oświadczeniu, że w idealnym przypadku ludzie powinni spożywać zdrową dietę przez całe życie.

„Jeśli dana osoba wykazuje oznaki pogorszenia funkcji poznawczych, sama dieta nie poprawi radykalnie zdrowia mózgu” – stwierdziła Anstey.

„W badaniach, które powiązały zdrowszą dietę ze zmniejszonym ryzykiem demencji, mierzono wzorce żywieniowe, które prawdopodobnie odzwierciedlają sposób odżywiania się ludzi przez wiele lat”.

Tymczasem Thé, który jest doświadczonym cukiernikiem, powiedział, że uzyskanie właściwej równowagi składników i smaków było wyzwaniem.

„Pierwsza wersja, którą zrobiłem, smakowała jak curry” – powiedziała Thé.

Tort powstał z okazji 70. rocznicy powstania organizacji charytatywnej Meals on Wheels zajmującej się dostawą jedzenia, która obsługuje głównie starsze pokolenia.
**
Więcej informacji na temat tej historii można znaleźć w filmie w odtwarzaczu multimedialnym powyżej.**