O nas
Kontakt

Nowe badania ostrzegają, że jedna czwarta ludzi psuje zdrowy czas posiłków niezdrowymi przekąskami

Laura Kowalczyk

Nowe badania ostrzegają, że jedna czwarta ludzi psuje zdrowy czas posiłków niezdrowymi przekąskami

Podjadanie niezdrowych smakołyków, takich jak ciasteczka i ciasta, może zniweczyć korzyści płynące ze zdrowego odżywiania się podczas posiłków.

Smaczne przekąski, takie jak chipsy, ciasta i ciasteczka, mogą pomóc wypełnić luki między posiłkami, ale nowe badania pokazują, że osłabiają korzyści płynące ze spożywania zdrowych posiłków.

Naukowcy twierdzą, że około jedna czwarta osób dbających o zdrowe posiłki traci korzyści, jedząc niezdrowe przekąski.

Publikując swoje odkrycia w European Journal of Nutrition, ostrzegają, że niezdrowe przekąski zwiększają ryzyko udaru i chorób układu krążenia.

Naukowcy ze School of Life Course & Population Sciences oraz ZOE, która stoi za największym na świecie programem badań żywieniowych, przyjrzeli się zwyczajom 854 osób dotyczącym przekąsek.

Wyniki pokazują, że około jedna czwarta spożycia energii w Wielkiej Brytanii pochodzi z przekąsek, takich jak batony zbożowe, ciasta i owoce, przy czym przeciętny smakosz zjada 2,28 przekąsek dziennie.

Około połowa uczestników stwierdziła, że ​​nie dopasowuje przekąsek do głównych posiłków pod względem zdrowotnym, co – jak ostrzegają naukowcy – może mieć negatywny wpływ na parametry zdrowotne, w tym na poziom cukru we krwi i poziom tłuszczu.

Zdrowe dania główne i słodkie przekąski

Ponad jedna czwarta (26 procent) uczestników stwierdziła, że ​​jadła zdrowe posiłki główne, ale przekąski niskiej jakości, takie jak żywność wysoko przetworzona i słodkie smakołyki.

Te niezdrowe przekąski są powiązane z wyższym BMI i wyższym poziomem tłuszczu, które są powiązane z chorobami metabolicznymi, takimi jak udar, choroby układu krążenia i otyłość.

„Biorąc pod uwagę, że 95 procent z nas spożywa przekąski i że prawie jedna czwarta naszych kalorii pochodzi z przekąsek, zamiana niezdrowych przekąsek, takich jak ciasteczka, chipsy i ciasta, na zdrowe przekąski, takie jak owoce i orzechy, jest naprawdę prostym sposobem na poprawę zdrowia” – mówi. Doktor Sarah Berry z King’s College w Londynie i główny naukowiec w ZOE.

Naukowcy twierdzą, że przekąski nie są same w sobie niezdrowe, pod warunkiem, że są zdrowe. Ci, którzy jedli wysokiej jakości przekąski, takie jak orzechy i świeże owoce, częściej utrzymywali prawidłową wagę, lepsze zdrowie metaboliczne i zmniejszony poziom głodu.

Najpopularniejszymi przekąskami, które uczestnicy deklarowali, były ciasteczka, owoce, orzechy i nasiona, ser, ciasta, ciasta, muesli i batoniki zbożowe.

„Badanie to stanowi wkład w istniejącą literaturę wskazującą, że jakość żywności jest czynnikiem wpływającym na pozytywne skutki zdrowotne żywności. Najlepszym sposobem na poprawę zdrowia jest zapewnienie zbilansowanej diety składającej się z owoców, warzyw, białka i roślin strączkowych” – powiedziała dr Kate Bermingham z King’s College London i starszy naukowiec w ZOE.

Naukowcy dodali, że pora spożywania przekąsek może mieć wpływ na zdrowie, a analiza wykazała, że ​​podjadanie po godzinie 21:00 wiązało się z gorszymi markerami krwi.