O nas
Kontakt

Od klasyki do nowoczesności: pięć pysznych przepisów na koktajle z agawy, które możesz przygotować w domu

Laura Kowalczyk

5 home recipes for traditional cocktails that sub in Agave

Zainspirowani rosnącą popularnością koktajli na bazie agawy, pięciu doświadczonych londyńskich barmanów dzieli się przepisami na klasyczne drinki z dodatkiem agawy.

Margarity i paloma na bazie tequili od dawna są podstawą menu koktajlowego, ale ich podstawowy składnik – agawa – teraz urozmaica ofertę koktajli, nadając starym ulubionym drinkom świeży charakter.

Chociaż tequila, wytwarzana z niebieskiej agawy, jest najbardziej znanym trunkiem z agawy, ostatnio popularność zyskał również mezcal. Jest wytwarzany z większej liczby gatunków agaw w całym Meksyku i jest palony pod ziemią, aby uzyskać bardziej dymny smak.

Alan Uresti Silva, brytyjski ambasador marki The Lost Explorer Mezcal, zauważa, że ​​gdy dziewięć lat temu przyjechał do Londynu z Meksyku, koktajle z agawy były rzadkością w londyńskich barach, poza margaritami. Bobby Hiddleston, współzałożyciel barów koktajlowych Swift, zgadza się, dodając, że zmiana nastawienia wynika „z barków dobrej jakości tequili”, która wzmocniła całą kategorię agawy.

Elon Soddu, współzałożyciel baru Amaro, mówi, że barmani lepiej rozumieją teraz agawę, a jej różne formy ułatwiają jej zastępowanie w tradycyjnych koktajlach. Blanco tequile i młode mezcale oferują jasne, trawiaste smaki, które dobrze komponują się z cytrusami. Uresti Silva sugeruje, że mogą one zastąpić gin lub wódkę, aby uzyskać orzeźwiający akcent.

Tutaj pięciu doświadczonych barmanów z Londynu oferuje przepisy, które zastępują codzienne trunki alternatywami z agawy. Możesz eksperymentować w domu ze swoimi ulubionymi markami.

NIGHTINGALE – bar Swift Shoreditch

Koktajl Nightingale z baru Swift Shoreditch w Londynie.

Do tego agawowego zwrotu w martini Hiddleston używa tequili reposado (leżakującej od dwóch miesięcy do roku w dębowych beczkach). Mówi, że nie można jej utrzymać tak suchej jak martini z ginem lub wódką, a kluczem jest wzmocnienie słodyczy.

„Uważamy, że użycie białego wermutu zamiast wytrawnego dobrze oddaje smak, a do tego dodajemy tylko kilka drobnych dodatków, np. gorzkie pomarańcze i migdały” – mówi.

Składniki:

40 ml (1,4 uncji) tequili Tapatio Reposado

25 ml (0,8 uncji) białego wermutu Reus

5 ml (0,2 uncji) syropu cukrowego

5 ml (0,2 uncji) likieru Nardini Mandorola

2 krople Orange Bitters

Metoda:

Wymieszaj wszystkie składniki w szklance, dokładnie wymieszaj. Przecedź przez schłodzoną szklankę do martini. Udekoruj oliwką.

MEZCAL NEGRONI – Hacha Brixton

Koktajl Mezcal Negroni z Hacha Brixton w Londynie.

W tej wielokrotnie nagradzanej agawerii kierownik baru Ben Guillou serwuje Mezcal Negroni, drink tradycyjnie przygotowywany z londyńskiego wytrawnego ginu, Campari i wermutu, ale zamiast ginu używa mezcalu.

Składniki:

1 część Zaginiony odkrywca Mezcal

1 część Campari

1 część wermutu Bianco

Metoda:

Wlać wszystkie składniki na lód, dokładnie wymieszać. Przecedzić przez szklankę z lodem i podawać.

MEZCAL ESPRESSO MARTINI – El Bar de Cavita

Koktajl Mezcal Espresso Martini z El Bar de Cavita w Londynie.

Cavita, jedna z najlepszych londyńskich restauracji meksykańskich, ma piwniczny Mexican Bar, w którym serwują Espresso Martini w wersji z dodatkiem kawy mezcal do wódki i świeżo zaparzonego espresso. Szefowa kuchni Adriana Cavita uważa, że ​​mezcal wnosi wiele smaku i złożoności do klasycznego koktajlu z wódką.

„Ten mezcal na bazie kawy powstaje z meksykańskiej kawy, która moim zdaniem ma dużo aromatu” – mówi. „Można wyczuć odrobinę cynamonu. Ponadto wydaje mi się, że odbiera on trochę słodyczy napojowi”.

Składniki:

40 ml (1,4 uncji) wódki Faie Quinoa

25 ml (0,8 uncji) mezcalu Ojo DeDios Café

50 ml (1,7 uncji) espresso

15 ml (0,5 uncji) cukru

Metoda:

Przygotuj podwójne espresso.

Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze, dodaj lód i energicznie mieszaj, aż powstanie piana.

Przecedzić podwójnie do martini/kieliszka, oprószyć odrobiną cynamonu i podawać.

POMIDOR BAMBUSOWY – Amaro

Koktajl pomidorowo-bambusowy z baru Amaro w Londynie.

Były główny barman hotelu The Savoy, Soddu, oferuje pięciogwiazdkowe doświadczenie barmańskie w swoim barze Amaro w zachodnim Londynie.

Jednym z bestsellerów w jego menu jest Tomato Bamboo. Tradycyjnie jest to napój o mniejszej mocy, przygotowywany z sherry i dwóch rodzajów wermutu, w tym przepisie wermut zamienia się na mezcal, zachowując wytrawny smak, ale dodając dymny ziołowy akcent.

„Jest odrobinę mocniejszy i nadaje napojowi przyjemną wędzoną nutę, która nadaje mu ciekawy, nietypowy smak” – mówi.

Składniki:

30ml (1 uncja) Los Siete Misterios Doba Yej Mezcal,

20 ml (0,7 uncji) Sherry Tio Pepe Fino,

10 ml (0,35 uncji) 1757 Vermouth di Torino Extra Dry,

25 ml (0,8 uncji) likieru La Tomato,

3 krople gorzkiej nalewki z selera.

Metoda:

Dodaj wszystkie składniki do szklanki do mieszania, wymieszaj z lodem. Wlej do schłodzonego coupette z dodatkiem pomidorków koktajlowych.

MAESTRO OLD FASHIONED – Mezcalito Brompton

  Koktajl Maestro Old Fashioned z baru Mezcalito Brompton w Londynie

Ostatni koktajl pochodzi od Olivera Castilli-Tristana, współzałożyciela nocnego baru koktajlowego i klubu Mezcalito Brompton. Robi on odmianę klasycznego przepisu Old Fashioned z whisky, cukru, bittersów Angostura i wody.

„Używamy anejo tequili, czyli tequili leżakowanej. Używamy też trochę likieru kakaowego i angostury” – mówi – „wprowadzając oba smaki wanilii, odrobinę słodyczy, ale także ten mocny smak agawy, co jest bardzo interesujące”.

Składniki:

40 ml (1,4 uncji) Tequili Maestro Dobel Añejo

15 ml (0,5 uncji) Créme de Cacao (Giffard)

2 krople Angostury Bitters

2 krople Orange Bitters

Skórka pomarańczowa i starta gałka muszkatołowa

Metoda:

Wymieszaj wszystkie składniki w szklance do mieszania pełnej kostek lodu. Mieszaj przez około 20-30 sekund.

Przecedzić do szklanki typu rocks z lodem. Udekorować skórką pomarańczową i odrobiną startej gałki muszkatołowej.