Miasto Samarkanda w Uzbekistanie było w tym roku gospodarzem 4. Międzynarodowej Konferencji na temat Bezpieczeństwa Żywnościowego. W tej edycji Focus będziemy rozmawiać z organizatorami i obecnymi ekspertami, aby dowiedzieć się, co możemy zrobić, aby wyżywić świat.
Oszacowano, że w 2022 roku 735 milionów ludzi na planecie borykało się z głodem i brakiem dostępu do zdrowej diety, co pozostaje nierozwiązanym problemem globalnym.
Uczestnicy 4. Międzynarodowej Konferencji na temat Bezpieczeństwa Żywnościowego nawoływali do wspólnych działań na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego wszystkim ludziom na świecie.
Konferencja została zorganizowana przez Uzbekistan przy wsparciu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa i uczestniczyli w niej ministrowie rolnictwa wielu krajów, a także czołowi eksperci ds. bezpieczeństwa żywnościowego.
Jednym z głównych pytań, które należało rozstrzygnąć na tegorocznej konferencji, było to, na ile realistyczne jest osiągnięcie drugiego celu ONZ w zakresie zrównoważonego rozwoju, jakim jest osiągnięcie zera głodu do roku 2030?
Corinna Hawkes, dyrektor działu systemów żywności i bezpieczeństwa żywności.
„Niestety wygląda na to, że na tym etapie nie uda nam się osiągnąć celu zrównoważonego rozwoju nr 2, tak mówią nam dane. Pilnie potrzebna jest współpraca. Mamy systemy żywnościowe, które nie zapewniają bezpieczeństwa żywnościowego. Aby rozwiązać problemy związane z gospodarką, środowiskiem, zdrowiem lub problemami społecznymi stanowiącymi część systemów żywnościowych, musimy umożliwić osobom pracującym nad tymi kwestiami rozmowę i współpracę”.
Zagrożenia dla światowego bezpieczeństwa żywnościowego
Istnieje wiele zagrożeń dla światowego bezpieczeństwa żywnościowego, począwszy od konfliktów zbrojnych, zakłóceń w łańcuchu dostaw, ubóstwa i zmian klimatycznych. Wszystko to razem spowodowało wzrost liczby osób, które nie mają dość jedzenia.
W rzeczywistości od 2019 r. ponad 122 miliony ludzi więcej cierpi głód z powodu konfliktów, pandemii i powtarzających się szoków pogodowych.
Yerlan Baidaulet, dyrektor generalny Islamskiej Organizacji Bezpieczeństwa Żywnościowego.
„Powodem obecnego drastycznego braku bezpieczeństwa żywnościowego w krajach takich jak Afganistan i Jemen są zmiany klimatyczne oraz niestabilność społeczna i gospodarcza. Rozmawialiśmy o globalnym partnerstwie. To jest dla nas główne rozwiązanie – przenieść zasoby, ludzi i metody naukowe na grunt”.
Przyjęta na konferencji Deklaracja Samarkandy stwierdza, że według obecnych prognoz do 2030 r. około 670 milionów ludzi w dalszym ciągu będzie głodnych.
Ali Abusabaa, dyrektor generalny Międzynarodowego Centrum Badań Rolniczych na Obszarach Suchych.
„Macie pytanie o dostępność żywności i przystępność cenową; bardzo ważne jest, aby przyjrzeć się sposobom zwiększenia dochodów rolników i innych osób mieszkających na obszarach wiejskich poprzez dywersyfikację źródeł utrzymania i tworzenie możliwości”.
Nowe technologie i innowacje w nauce mogą odegrać kluczową rolę w transformacji systemów rolno-spożywczych, będących jednym z filarów bezpieczeństwa żywnościowego.
Vincent Martin, dyrektor Biura Innowacji,
„Bardzo ważne jest połączenie tego strategicznego myślenia na temat innowacyjnych technologii i nauki oraz sprowadzenie go na poziom społeczności, aby mieć pewność, że będą mieli do tego dostęp, a jedną z dużych luk, jakie widzimy, jest to, że ludzie, którzy najbardziej tego potrzebują, innowacje to te, które nie mają do nich dostępu; istnieje luka w dostępie, luka w informacjach i musimy tę lukę wypełnić”.
Problem zasobów wodnych
Bezpieczeństwo żywnościowe jest jednym z głównych priorytetów Uzbekistanu – kraju podwójnie śródlądowego, który stoi przed różnorodnymi wyzwaniami związanymi ze zmianą klimatu.
Kwestia zasobów wodnych jest jednym z największych wyzwań dla krajów Azji Środkowej. Strategia przyjmowana przez Uzbekistan polega na ograniczaniu zużycia wody w rolnictwie poprzez wdrażanie nowoczesnych technologii oszczędzających wodę.
Aziz Voitov, minister rolnictwa Uzbekistanu.
„Wspólnie z naszymi sąsiadami już pracujemy w tym kierunku, nie tylko nad oszczędzaniem zasobów wodnych; rozmawialiśmy z sąsiadującymi partnerami o wspólnym efektywnym wykorzystaniu ziemi i produkcji towarów, dzięki czemu wspólnie możemy skutecznie działać na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego”.
W dystrykcie Jomboy w Uzbekistanie znajduje się innowacyjny kompleks rolniczy, który jest bezpośrednio powiązany ze strategią bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Ten wart 2,6 miliona dolarów kompleks jest jednym z tysięcy beneficjentów ogromnego rządowego Projektu Rozwoju Ogrodnictwa, wspieranego przez Bank Światowy i UE.
Rozwój podkładek klonalnych
W laboratoriach InVitro hodowane są klonalne podkładki różnych drzew owocowych, a tamtejsi naukowcy twierdzą, że podkładki te są odporne na zmiany klimatyczne i choroby.
Daler Subkhanov jest dyrektorem generalnym kompleksu rolniczego Bogbon.
„Nasza podkładka może przetrwać w zasoleniu gleby i niedoborach wody. Można go po prostu zdobyć i zasadzić w dowolnej glebie.
W laboratorium analizowane są także próbki gleby z różnych regionów kraju. Rolnicy będą wówczas mogli kupić podkładki, które będą najlepiej rosły na ich ziemi.
Saberjan Akramov jest rolnikiem i uważa, że mogą one być korzystne.
„Zaletą tych podkładek jest to, że są wolne od wirusów i grzybów, podkładki tych sadzonek są specjalnie dostosowane do lokalnej gleby, co gwarantuje dobre zbiory.”
Przesłanie płynące z konferencji w Samarkandzie wydaje się jasne: jeśli mamy uporać się z tym ogromnym globalnym problemem, narody muszą współpracować, aby doprowadzić do jego zakończenia.