Podróż przez Mołdawię to podróż do serca kraju winiarskiego, krainy pofałdowanych wzgórz, zalanych słońcem równin i godnego pozazdroszczenia klimatu łagodzonego obecnością Morza Czarnego. Różnorodność krajobrazów kraju i bogata gleba tworzą odrębne terroir, które z kolei nadają mołdawskim winom ich niepowtarzalny charakter i czynią to od tysięcy lat.
Historia uprawy winorośli w Mołdawii sięga 8000 lat wstecz i nadal stanowi nieodłączną część lokalnych tradycji. Ma największe zagęszczenie winnic ze wszystkich krajów i największą piwnicę z winami na świecie. W kraju odbywają się liczne festiwale wina i biegi po piwnicach, a nawet co roku obchodzi się święto narodowe poświęcone winu. Nawet kształt kraju często porównuje się do kiści winogron.
Mołdawskie winiarnie nie tylko produkują wysokiej jakości wina, ale także należą do najpopularniejszych atrakcji turystycznych w kraju, oferując wycieczki z degustacją wina, restauracje, a wiele z nich dostosowało się do oferowania zakwaterowania od rustykalnej prostoty po zamkową elegancję. Turyści winiarscy stanowią obecnie znaczny odsetek osób odwiedzających kraj i aby sprostać temu zapotrzebowaniu, państwo mołdawskie opracowało różne sposoby – takie jak szereg „szlaków winnych” dla kierowców i rowerzystów – aby wakacje z winem były równie przyjemne i satysfakcjonujące, jak możliwy.
Mołdawskie szlaki winne przez swoje regiony winiarskie
Szlaki winne obejmują sugerowane trasy, które łączą wizyty w winnicach z pobliskimi atrakcjami historycznymi i kulturalnymi w trzech chronionych geograficznie regionach winiarskich w kraju:
- Codru stanowi środkową część Mołdawii i jest znane z zasobności w czarnoziem. Sprzyja to produkcji wysokiej jakości win musujących, a także doskonałych białych win. Dominującymi odmianami winorośli używanymi do produkcji win Codru są cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, Rhein Riesling i sauvignon blanc.
- Ștefan Vodă, położona na południowym wschodzie, jest nieco bardziej sucha i znana głównie z czarnych winogron, uprawianych tu od czasów starożytnych. Wina produkowane są tutaj głównie z cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris, malbec i lokalnych winogron rara neagră.
- Valul lui Traian (Mur Trajana) to obszar na południowym zachodzie. Produkuje się tu różnorodne wina – wytrawne białe, jasne różowe, pełne wina czerwone i owocowe wina musujące, a także likiery, z wykorzystaniem cabernet sauvignon, merlot, saperavi, fetească neagră, sauvignon blanc, chardonnay i muscat ottonel.
Istnieje czwarte ChOG (chronione oznaczenie geograficzne), znane jako Divin. Dotyczy to całego kraju i dotyczy produkcji niezwykle popularnej mołdawskiej brandy.
Przyjdź po wino, zostań po gościnę
Podziemna piwnica z winami Milestii Mici jest znana na całym świecie, nie tylko ze względu na to, że znalazła się w Księdze Rekordów Guinnessa jako największa kolekcja win na świecie. Pod ziemią znajduje się oszałamiająca długość 200 km tuneli, w których mieści się około dwóch milionów butelek wina, w tym 50 000 w tajnej komorze zbudowanej, aby zapewnić im bezpieczeństwo podczas zakazu Gorbaczowa.
W niecałe pół godziny jazdy samochodem od Kiszyniowa, stolicy Mołdawii, gości witają fontanny wina przed dawnym kamieniołomem wapienia, który w 1968 r. ponownie przywrócono do obecnego użytku jako piwnica z winami. Pokonując tunele pieszo, samochodem lub na rowerach, mogą przeglądać, degustować i kupować oszałamiającą gamę win, zanim zasiądą do kolacji w restauracji ukrytej głęboko pod ziemią.
W Mołdawii znajduje się także druga co do wielkości piwnica z winami na świecie. Cricova, na północ od Kiszyniowa, również powstała z dawnego kamieniołomu wapienia. Dzięki 120 km tuneli w tym podziemnym mieście wina wizyta w Cricovej jest naprawdę wyjątkowym przeżyciem winiarskim, takim jak Milestii Mici. Naturalnie chłodne warunki panujące w wapiennych tunelach stanowią doskonały przykład zrównoważonego przechowywania.
Pociągi elektryczne przewożą co roku 80 000 turystów podziemnymi uliczkami, z których każda nosi nazwę wina, wykorzystywanego zarówno do przechowywania, jak i produkcji wina. Ponad trzy miliony produkowanych butelek wina musującego jest utrzymywanych w idealnym stanie przez zespół rzemieślników, z których każdy ręcznie obraca do 50 000 butelek dziennie tradycyjną metodą.
Kolejnym ulubionym miejscem na szlaku miłośników wina jest Castel Mimi, elegancki zamek z przełomu wieków, zbudowany dla pioniera wina Constantina Mimi, któremu powszechnie przypisuje się podniesienie poprzeczki dla lokalnych win dzięki nowym technologiom. Dzięki starannie utrzymanym ogrodom i labiryntowi teren Castel Mimi stanowi idealne, luksusowe tło dla corocznych wydarzeń VinOPERA i Rosé Day. W winnicy znajduje się także pierwsze w kraju winiarskie spa i pakiet wellness o tematyce winnej.
Château Purcari, położony w południowo-zachodniej części kraju, na terenie IGP Ștefan Vodă, to krajobraz pofałdowanych wzgórz (79% winnic znajduje się na zboczach) z żyzną czarną glebą, która w większości leży na wapiennym podłożu, co określa idealne terroir do uprawy winogron. Powstała w 1827 roku Winiarnia, która stała się uznanym na arenie międzynarodowej liderem branży winiarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej, odnotowując najszybszy rozwój z tego regionu. Od 2000 roku, kiedy winiarnia została sprywatyzowana, stała się wyznacznikiem jakości, ożywiając lokalne odmiany winorośli, takie jak rodzima czerwona Rară Neagră.
Pierwszym medalem, który Château Purcari otrzymał, był złoty na Wystawie Światowej w Paryżu w 1878 roku za emblematyczny Negru de Purcari. Firma zdobyła ostatnio międzynarodowe złote i srebrne medale, w tym kilka najważniejszych nagród na Decanter World Wine Awards, w tym best-in-show, platynowe i złote medale w latach 2020 i 2021.
Położenie Château Purcari ma ogromne znaczenie na enologicznej mapie turystyki Mołdawii. Znajduje się w przepięknej scenerii, u zbiegu Dniestru i Morza Czarnego, gdzie goście mogą zjeść wykwintną kolację i wyjątkową degustację wina w naszej restauracji.
Około 90 minut jazdy na północ od Purcari znajdują się winnice Asconi. Prowadzona od 1952 roku przez tę samą gościnną rodzinę winnica oddaje hołd mołdawskim tradycjom, oferując rustykalne malowane meble, rzemieślnicze draperie, ręcznie malowaną ceramikę i doskonałą domową kuchnię. Zatrzymaj się w jednym z ładnych kamiennych domków zbudowanych w stylu tradycyjnej mołdawskiej wioski i ochłodź się w rozległych basenach.
Doskonały pretekst do odwiedzenia mało znanego autonomicznego regionu Gagauzji, Kara-Gani to winiarnia, która nie tylko prezentuje wybór doskonałych win, ale także pozwala odwiedzającym posmakować kultury i kuchni Gagauzów w swojej restauracji i podczas wycieczek. Tereny tej winnicy, otoczone murem Trajana z III wieku, są przesiąknięte tradycją i historią i od 150 lat znajdują się w rękach tej samej rodziny.
Długa historia uprawy winorośli w Mołdawii oznacza, że istnieje nie tylko wiele takich winnic o ugruntowanej pozycji, sięgających dziesięcioleci, a nawet stuleci, ale także stale powstają nowe butikowe winiarnie. Jednym z nich jest Te Wā, co w języku maoryskim oznacza „czas pokaże”. Zostało założone przez Ellę i Olgę po ich powrocie ze studiów winiarskich w Dolinie Napa i Nowej Zelandii. Ich unikalne połączenie technik integrujących techniki zdobyte za granicą z mołdawskim terroirem przysporzyło im wielu pochwał na arenie międzynarodowej. Wina Te Wa oraz innych butikowych winiarni możesz skosztować w jednej z modnych winiarni w Kiszyniowie, np. Plincuvin.
Inni winiarze, którzy zaimportowali pomysły i metody poznane w klasycznych regionach winiarskich gdzie indziej, to ci z ATU, miejskiej winiarni zlokalizowanej w Kiszyniowie, która oferuje degustacje wina i wycieczki po graffiti, podczas których można zaprojektować własną etykietę wina. Innym przykładem jest Arcadie Foşnea, który po kilku latach studiów winiarskich w Niemczech założył winiarnię Crama Mircesti w swojej rodzinnej wiosce. Winiarnia szczyci się winnicami położonymi najwyżej w Mołdawii i posiada szlaki turystyczne, z których można podziwiać widoki na wzgórza i doliny. Następnie zrelaksuj się, delektując się tradycyjnym mołdawskim jedzeniem w restauracji i spokojnym snem w nowoczesnych pokojach winiarni.
Takie podejście do różnorodności i innowacji jest typowe dla Mołdawii, kraju od dawna przeplatającego tradycję z nowoczesnością. Nigdzie to przecięcie wpływów nie jest widoczne lepiej niż w winnicach i wakacyjnych doświadczeniach związanych z degustacją wina.
Więcej informacji znajdziesz na wineofmoldova.com