O nas
Kontakt

Posiłek jesieni: pięć najbardziej kultowych i rozgrzewających brzuch zup w Europie

Laura Kowalczyk

Posiłek jesieni: pięć najbardziej kultowych i rozgrzewających brzuch zup w Europie

TylkoGliwice Culture przygląda się niektórym z najbardziej kultowych i rozgrzewających brzuch zup w Europie, idealnych na jesienne posiłki.

Pogoda się ochłodzi, wyjdą swetry i nadejdą sezonowe sniffle. To może oznaczać tylko jedno: sezon na zupy.

Każdy kraj na świecie ma swój własny, niepowtarzalny sposób na zapewnienie nam przytulnego nastroju w te chłodne dni, a poniższa lista zawiera jedne z najsmaczniejszych zup w Europie.

To w żadnym wypadku nie jest wyczerpująca lista i jeśli tym razem Twoja ulubiona zupa nie została przyjęta, może pojawi się w przyszłej historii… Obejrzyj tę przestrzeń (gotowania). Odliczamy do jednego z naszych ulubionych – na dodatek przydatny przepis.

5) Barszcz

Popularny w Europie Wschodniej barszcz to rodzaj zupy z czerwonych buraków, którą można pić na ciepło lub na zimno. Chociaż pochodzenie jest kwestionowane, często uważa się, że pochodzi z Ukrainy. Jej nazwa wywodzi się od prasłowiańskiej nazwy pasternaku krowiego, który uważany był za jeden z głównych składników oryginalnej zupy.

Jego jasnoczerwony kolor jest trudny do przeoczenia i obecnie składa się z kapusty, buraków, ziemniaków, marchwi, cebuli i czosnku. Wiele osób dodaje wołowinę lub fasolę, aby było nieco bardziej sycące. Często podaje się go również z kwaśną śmietaną i koperkiem.

4) Zupa z kulkami matzo

Rosół z makaronem, charakterystyczne danie społeczności Żydów aszkenazyjskich, ma wschodnioeuropejski żydowski akcent, który zastępuje zwykły makaron: macę.

Maca, powszechnie nazywana „kluską żydowską”, to puszysta kulka zrobiona z mączki macowej / resztek macy, jajek i wody. Idealne, gdy masz ochotę na prostą zupę, która ukoi nerwy po długim dniu.

3) Zupa Avgolemono

Ta jedwabista, domowa zupa cytrynowo-ryżowa z kurczakiem z pewnością rozweseli Cię w deszczowy jesienny dzień. Pochodząca z Grecji zupa jest na tyle ciężka, że ​​napełni Cię tylko jedną miską, nie pozostawiając uczucia przytłoczenia.

Głównym składnikiem tej zupy jest sos avgolemono, kremowe połączenie gorącego bulionu z kurczaka, jajek i soku z cytryny. Wyobraź sobie rosół z pikantnym, orzeźwiającym akcentem.

2) Zupa wołowa Kharcho

Pochodząca z Gruzji ta zupa wołowa jest pełna przypraw i mnóstwa smaku, która pobudzi Cię do działania. Ta zupa ma wszystko, czego możesz chcieć: warzywa, ciepło, mięso i wystarczającą ilość przypraw, aby usunąć wszelkie objawy grypy.

Kluczowym składnikiem tej zupy jest mieszanka przypraw zwana khmeli-tsuneli, która nadaje jej niezwykle bogaty i pikantny smak. Można się tym delektować z pysznym bochenkiem chleba na zakwasie.

1) Sopa de Ajo

A teraz nasze pierwsze miejsce… Nie najbardziej skomplikowana ani najcięższa, ta hiszpańska zupa to idealne połączenie łatwej, sycącej i pikantnej, do której będziesz wracać przez kilka sekund. Oznacza dosłownie zupę czosnkową w języku angielskim, jej nazwa mówi wszystko. Podstawą jest zasadniczo czosnek, oliwa z oliwek i papryka, ale połączenie tych trzech składników trafia w Twoje kubki smakowe (i duszę) we właściwy sposób.

Jego wykonanie jest niezwykle proste i wystarczy kilka składników, które najprawdopodobniej masz już w swojej szafce.

Składniki:

1/4 szklanki oliwy z oliwek

Głowa czosnku

2 łyżki wędzonej papryki

2 jajka

1/4 szklanki białego wina

4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

Sól dla smaku

Suszony chleb lub grzanki

Savina Mattozziego/Euronews
Składniki na hiszpańską zupę czosnkową Sopa de Ajo

Jak to zrobić:

Pokrój cały czosnek i umieść go w małej misce lub talerzu z boku. Uważaj, aby nie pokroić ich zbyt cienko – chcesz, aby zachowały swój kształt.

Do dużego garnka wlej oliwę z oliwek i zmniejsz ogień na średni, dodając czosnek. Pozwól czosnkowi nabrać aromatu, ale nie gotuj go zbyt mocno. Tylko trochę koloru.

W tym momencie wlewasz wino i gotujesz przez około 2-3 minuty, aż mieszanina będzie nieco gęstsza. Następnie dodaj paprykę i sól. Dobrze wymieszaj przez około minutę.

Weź bulion z kurczaka lub warzyw i wlej go. Dobrze wymieszaj przez około 30 sekund i trzymaj na średnim ogniu przez około 10-15 minut.

Savina Mattozziego/Euronews
Prawie ukończona Sopa de Ajo

Gdy odliczanie czasu już prawie się skończy, weź dwa jajka i roztrzep je w małej misce. Następnie powoli wlewaj je do zupy i mieszaj. Rezultatem powinny być pasma jaj, które wyglądają prawie jak galaktyka.

Wlej zupę do miski, włóż do niej trochę suszonego chleba lub grzanek, aby wchłonęły wszystkie dobrodziejstwa czosnku i jesteś gotowy na przytulny wieczór. Twój oddech będzie potem pachniał czosnkiem…

Mimo wszystko warto.

¡Buen Procho!