O nas
Kontakt

Poznaj hiszpańskich biologów, którzy zamieniają żerowanie w sztukę piękną

Laura Kowalczyk

Media City

„Dzikie rośliny łączą nas ze środowiskiem, w którym żyjemy”.

SCENES rzuca światło na młodzież na całym świecie, przełamując bariery i tworząc zmiany. Krótkie filmy oparte na bohaterach będą inspirować i zadziwiać, gdy młodzi twórcy zmian będą opowiadać swoje niezwykłe historie.

Łączenie zasad naukowych z kreatywnością artystyczną jest kluczem do tworzenia pysznego jedzenia. W Hiszpanii szef kuchni z doświadczeniem w biologii przekształca scenę kulinarną, wykorzystując swoją wiedzę z zakresu botaniki.

Kike Gallardo podejmuje wyjątkową kulinarną misję, aby ponownie połączyć ludzi z dziką kuchnią matki natury. Swoją pasją do lokalnie uprawianych roślin i ekosystemów chce dzielić się z miłośnikami jedzenia.

Narodziny Jadalnego Zielnika

To podczas studiów biologii na uniwersytecie Kike odkrył, że wiele roślin i kwiatów rosnących na wolności jest jadalnych i pysznych.

Kike twierdzi, że dzikie rośliny pomagają nam poczuć więź z miejscem, w którym żyjemy
Kike twierdzi, że dzikie rośliny pomagają nam poczuć więź z miejscem, w którym żyjemy

„Dzikie rośliny łączą nas ze środowiskiem, w którym żyjemy” – Kike mówi SCENES. „Kiedy już poznasz i poczujesz, co jest wokół, w tym momencie się zakochasz i będziesz chciał to zachować” – dodaje.

Kike pracował jako szef kuchni w renomowanych restauracjach, kiedy odkrył, że niektóre składniki to rośliny, które wcześniej badał. To odkrycie zrodziło w jego umyśle pewien pomysł. „Wpadłem na pomysł stworzenia naczynia z jadalnego papieru” – wspomina Kike.

Kreatywność Kike’a doprowadziła do stworzenia projektu edukacyjnego, którego celem było dzielenie się jego wiedzą na temat roślin jadalnych. „Zacząłem organizować prywatne kolacje, aby poszerzyć wyśmienitą kuchnię” – mówi.

Kike stworzył The Edible Hermarium, przedsięwzięcie edukacyjne mające na celu dzielenie się swoją wiedzą na temat roślin jadalnych
Kike stworzył The Edible Hermarium, przedsięwzięcie edukacyjne mające na celu dzielenie się swoją wiedzą na temat roślin jadalnych

Najlepszy zespół

To właśnie podczas jednej z takich prywatnych kolacji Kike poznał Daniela Bustillo, biologa i utalentowanego ilustratora. Kike zaprosił Daniela, aby dołączył do niego w jego dążeniu do połączenia nauki ze sztuką i gastronomią.

„Poznałem Kike’a 14 lat temu, kiedy przeprowadziłem się do Madrytu, aby studiować biologię” – mówi Daniel. „Opowiedział mi o tym projekcie The Edible Herbarium i przekonał mnie” – dodaje.

Daniel był na jednej z prywatnych kolacji kulinarnych Kike'a, kiedy Kike przekonał go do przyłączenia się do jego projektu
Daniel był na jednej z prywatnych kolacji kulinarnych Kike’a, kiedy Kike przekonał go do przyłączenia się do jego projektu

Grafika Daniela stanowi dla uczniów wizualne odniesienie do roślin, które będą badać.

„Odpowiadam za obszar ilustracji. Robię ilustracje wszystkich roślin, o których uczymy podczas naszych wykładów i wydarzeń” – wyjaśnia Daniel. „Celem jest jak najbardziej wiarygodne i wierne reprezentowanie zakładu” – dodaje.

Przygody na świeżym powietrzu

Kike i Daniel oferują również rekolekcje poświęcone botanice. Łączenie zajęć na świeżym powietrzu z elementami artystycznymi i kulinarnymi sprawiło, że ludzie poczuli się bardziej związani z naturą, zwiększając wiedzę i zainteresowanie otaczającymi ich roślinami.

„Wybraliśmy się na krótką wycieczkę, zatrzymując się co jakiś czas, aby obserwować rośliny i dowiedzieć się o nich” – mówi uczestniczka wycieczki Carolina Zurro. Paula Filgueiro, kolejna uczestniczka, dodała: „Spróbowałam pewnego rodzaju rumexu. Nigdy wcześniej tego nie próbowałam. Było bardzo kwaśne. Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam”.

Kike i Daniel oferują wyjazdy botaniczne łączące sztukę, kuchnię i zajęcia na świeżym powietrzu
Kike i Daniel oferują wyjazdy botaniczne łączące sztukę, kuchnię i zajęcia na świeżym powietrzu

Po spróbowaniu rośliny rumex Paula zdecydowała się ją narysować. „Zdecydowałam się zilustrować tę roślinę rumex, ponieważ wydała mi się bardzo dziwna” – mówi.

Karolina natomiast zdecydowała się zilustrować inne rośliny. Mówi: „Zanotowałam kilka jadalnych roślin, na przykład pępka, który jest mały i okrągły, oraz pokrzywy, o których też nie wiedziałam, że są jadalne”.

Kike lubi wyzwania polegające na znajdowaniu i celebrowaniu naturalnych smaków i tekstur. Jego ambicją jest zabranie uczestników w podróż kulinarną, podczas której będą zaskoczeni roślinami, których nigdy nie próbowali.

„Chodzi o to, aby ludzie przyjeżdżali na wieś i mówili: «Wow, nie wiedziałem, że ta roślina jest jadalna»” – mówi Kike.

Angażujące wydarzenia degustacyjne

Kike i Daniel dzielili się swoją wiedzą w szkołach kulinarnych i innych placówkach edukacyjnych, a także zostali zaproszeni do udziału w pokazach kulinarnych i grupach kulinarnych.

Jedzenie, które przygotowują Kike i Daniel, wykorzystuje wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego
Jedzenie, które przygotowują Kike i Daniel, wykorzystuje wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego

Duet edukuje ludzi w zakresie włączania botaniki do swoich przepisów. Ich wydarzenia obejmują wszystko, od prowokujących do myślenia pokazów sztuki po interaktywne sesje degustacyjne, które dodają pysznego akcentu kulinarnym uczestnikom.

Poprzez swoje przemówienia i rekolekcje Kike pragnie wzbudzić ciekawość i szacunek dla środowiska.

„Podczas jednego z niedawno zorganizowanych przez nas zajęć podszedł do mnie rodzic i powiedział: «Kike, teraz moje dziecko je rośliny, warzywa i owoce, nie pytając dlaczego». To jest piękne.” wspomina Kike.

Kike ma nadzieję, że jego projekt połączy ludzi z naturą i wprowadzi do ich diety nowe smaki i rośliny
Kike ma nadzieję, że jego projekt połączy ludzi z naturą i wprowadzi do ich diety nowe smaki i rośliny

Docenianie natury

Misją Jadalnego Zielnika jest ratowanie Ziemi i nauczenie ludzi, jak się nią cieszyć i cenić ją. Chcą zachęcać swoich uczniów i gości do zbliżenia się do natury oraz do wprowadzania do diety ludzi nowych smaków i roślin jadalnych.

Wizja Kike’a nie dotyczy tylko jedzenia. Chodzi o stworzenie wrażeń wykraczających poza to, co jest na talerzu. Chodzi o to, aby ludzie byli podekscytowani możliwością zobaczenia świata na świeżym powietrzu w zupełnie nowy sposób.