„Dzikie rośliny łączą nas ze środowiskiem, w którym żyjemy”.
SCENES rzuca światło na młodzież na całym świecie, przełamując bariery i tworząc zmiany. Krótkie filmy oparte na bohaterach będą inspirować i zadziwiać, gdy młodzi twórcy zmian będą opowiadać swoje niezwykłe historie.
Łączenie zasad naukowych z kreatywnością artystyczną jest kluczem do tworzenia pysznego jedzenia. W Hiszpanii szef kuchni z doświadczeniem w biologii przekształca scenę kulinarną, wykorzystując swoją wiedzę z zakresu botaniki.
Kike Gallardo podejmuje wyjątkową kulinarną misję, aby ponownie połączyć ludzi z dziką kuchnią matki natury. Swoją pasją do lokalnie uprawianych roślin i ekosystemów chce dzielić się z miłośnikami jedzenia.
Narodziny Jadalnego Zielnika
To podczas studiów biologii na uniwersytecie Kike odkrył, że wiele roślin i kwiatów rosnących na wolności jest jadalnych i pysznych.
„Dzikie rośliny łączą nas ze środowiskiem, w którym żyjemy” – Kike mówi SCENES. „Kiedy już poznasz i poczujesz, co jest wokół, w tym momencie się zakochasz i będziesz chciał to zachować” – dodaje.
Kike pracował jako szef kuchni w renomowanych restauracjach, kiedy odkrył, że niektóre składniki to rośliny, które wcześniej badał. To odkrycie zrodziło w jego umyśle pewien pomysł. „Wpadłem na pomysł stworzenia naczynia z jadalnego papieru” – wspomina Kike.
Kreatywność Kike’a doprowadziła do stworzenia projektu edukacyjnego, którego celem było dzielenie się jego wiedzą na temat roślin jadalnych. „Zacząłem organizować prywatne kolacje, aby poszerzyć wyśmienitą kuchnię” – mówi.
Najlepszy zespół
To właśnie podczas jednej z takich prywatnych kolacji Kike poznał Daniela Bustillo, biologa i utalentowanego ilustratora. Kike zaprosił Daniela, aby dołączył do niego w jego dążeniu do połączenia nauki ze sztuką i gastronomią.
„Poznałem Kike’a 14 lat temu, kiedy przeprowadziłem się do Madrytu, aby studiować biologię” – mówi Daniel. „Opowiedział mi o tym projekcie The Edible Herbarium i przekonał mnie” – dodaje.
Grafika Daniela stanowi dla uczniów wizualne odniesienie do roślin, które będą badać.
„Odpowiadam za obszar ilustracji. Robię ilustracje wszystkich roślin, o których uczymy podczas naszych wykładów i wydarzeń” – wyjaśnia Daniel. „Celem jest jak najbardziej wiarygodne i wierne reprezentowanie zakładu” – dodaje.
Przygody na świeżym powietrzu
Kike i Daniel oferują również rekolekcje poświęcone botanice. Łączenie zajęć na świeżym powietrzu z elementami artystycznymi i kulinarnymi sprawiło, że ludzie poczuli się bardziej związani z naturą, zwiększając wiedzę i zainteresowanie otaczającymi ich roślinami.
„Wybraliśmy się na krótką wycieczkę, zatrzymując się co jakiś czas, aby obserwować rośliny i dowiedzieć się o nich” – mówi uczestniczka wycieczki Carolina Zurro. Paula Filgueiro, kolejna uczestniczka, dodała: „Spróbowałam pewnego rodzaju rumexu. Nigdy wcześniej tego nie próbowałam. Było bardzo kwaśne. Nigdy wcześniej o tym nie słyszałam”.
Po spróbowaniu rośliny rumex Paula zdecydowała się ją narysować. „Zdecydowałam się zilustrować tę roślinę rumex, ponieważ wydała mi się bardzo dziwna” – mówi.
Karolina natomiast zdecydowała się zilustrować inne rośliny. Mówi: „Zanotowałam kilka jadalnych roślin, na przykład pępka, który jest mały i okrągły, oraz pokrzywy, o których też nie wiedziałam, że są jadalne”.
Kike lubi wyzwania polegające na znajdowaniu i celebrowaniu naturalnych smaków i tekstur. Jego ambicją jest zabranie uczestników w podróż kulinarną, podczas której będą zaskoczeni roślinami, których nigdy nie próbowali.
„Chodzi o to, aby ludzie przyjeżdżali na wieś i mówili: «Wow, nie wiedziałem, że ta roślina jest jadalna»” – mówi Kike.
Angażujące wydarzenia degustacyjne
Kike i Daniel dzielili się swoją wiedzą w szkołach kulinarnych i innych placówkach edukacyjnych, a także zostali zaproszeni do udziału w pokazach kulinarnych i grupach kulinarnych.
Duet edukuje ludzi w zakresie włączania botaniki do swoich przepisów. Ich wydarzenia obejmują wszystko, od prowokujących do myślenia pokazów sztuki po interaktywne sesje degustacyjne, które dodają pysznego akcentu kulinarnym uczestnikom.
Poprzez swoje przemówienia i rekolekcje Kike pragnie wzbudzić ciekawość i szacunek dla środowiska.
„Podczas jednego z niedawno zorganizowanych przez nas zajęć podszedł do mnie rodzic i powiedział: «Kike, teraz moje dziecko je rośliny, warzywa i owoce, nie pytając dlaczego». To jest piękne.” wspomina Kike.
Docenianie natury
Misją Jadalnego Zielnika jest ratowanie Ziemi i nauczenie ludzi, jak się nią cieszyć i cenić ją. Chcą zachęcać swoich uczniów i gości do zbliżenia się do natury oraz do wprowadzania do diety ludzi nowych smaków i roślin jadalnych.
Wizja Kike’a nie dotyczy tylko jedzenia. Chodzi o stworzenie wrażeń wykraczających poza to, co jest na talerzu. Chodzi o to, aby ludzie byli podekscytowani możliwością zobaczenia świata na świeżym powietrzu w zupełnie nowy sposób.