Główną nagrodę otrzymał chiński fotograf Zhonghua Yang za zachwycające zdjęcie kobiety przygotowującej noworoczne dim sum.
Ogłoszono zwycięzców tegorocznej edycji konkursu Pink Lady Food Photographer of the Year, odbywającego się już po raz 13.!
Główną nagrodą są „Kulki z pastą z czerwonej fasoli” autorstwa chińskiego fotografa Zhonghua Yanga. Ich wspaniałe ujęcie przedstawia kobietę trzymającą tacę z parującymi kuleczkami z pasty z czerwonej fasoli, gotową na świąteczne uroczystości w Xiangshan w stanie Zhejiang, gdzie delektują się również tradycyjnymi potrawami, takimi jak kluski i kleisty ryż.
„Ten wspaniały, doskonale wyważony obraz jest pełen światła, cienia, tajemnicy i wzruszenia” – mówi Caroline Kenyon, założycielka konkursu.
Do tegorocznego konkursu napłynęły tysiące zgłoszeń z ponad 65 krajów.
Bez zbędnych ceregieli, oto wybór najbardziej kuszących, estetycznych i zwycięskich zdjęć:
Kulki z pastą z czerwonej fasoli autorstwa Yang Zhonghua
(Ogólny zwycięzca)
Czy chciałbyś z tym musztardą Maxa Jowitta
(Produkcja Paradise, poprzednio publikowana, 1. miejsce)
Pozwól im zjeść ciasto! przez Lynne Kennedy
(Fotograf ślubny kulinarny Champagne Taittinger, 1. miejsce)
Puzzle z rabarbarem autorstwa Barbory Baretic
(Nagroda Stylisty Żywności, I miejsce)
Kontemplacja BLT autorstwa Delaneya McQuowna
(Nagroda Claire Aho dla fotografek kobiecych, 1. miejsce)
Wieprzowina, śmiech i czerwone wino Virginia Moran
(Jedzenie przy stole, I miejsce)
Nowy Rok w starej jaskini – Ren Xiuting
(Żywność dla Rodziny, I miejsce)
Rybak namorzynowy – Teo Chin Leong
(Jedzenie na Polu, I miejsce)
Sezon na kasztany autorstwa Tailai OBrien
(Hotel Art Group Cream of the Crop, I miejsce)
Każdy koktajl w menu autorstwa Paula Dodda
(Portret kulinarny Marks & Spencer, 1. miejsce)
Jesienny koktajl Viktorii Kondysenko
(Nagroda MPB za Innowacyjność, I miejsce)
Świętuj ciastem autorstwa Ming Tang-Evans
(Nagroda za tort Tiptree, 1. miejsce)
Rolnicy plemienni sprzedają swoje owoce każdego ranka po cenie hurtowej prowadzonej przez Azima Khana Ronniego
(unearthed® Food For Sale, 1. miejsce)
Banana Haul autorstwa Samsona Eichenholza
(Młodzi – 13 – 17, 1 miejsce)
Walka o ratowanie życia – Mohammad Reaz Uddin
(Street Food, 1. miejsce)
Buri (żółty ogon) wiszący – Matteo Alberti
(Influencer kulinarny, 1. miejsce)
Dziewczyna z pomarańczami – Carla Sutera Sardo
(Nagroda MPB za Innowacyjność, II miejsce)
Prace finalistów będą prezentowane w londyńskich Mall Galleries do 9 czerwca.