Region Gabala w Azerbejdżanie, będący placem zabaw dla przygód na świeżym powietrzu, ma do zaoferowania więcej niż tylko piękną przyrodę. Zanurzamy się w jego bogatej historii i tradycjach kulinarnych – podziwiając widoki.
W tym odcinku programu Explore Azerbaijan reporterka TylkoGliwice Anca Ulea zagłębia się w kulturę i przyrodę Gabali, zielonego regionu położonego u podnóża gór Kaukazu.
Jej podróż rozpoczyna się w wiosce Chukhur Gabala, gdzie odkrywa ruiny starożytnej stolicy kaukaskiej Albanii.
Archeolodzy prowadzili tam wykopaliska przez prawie stulecie, odkrywając artefakty, które rzucają światło na to, jak bardzo zaawansowana była ta starożytna cywilizacja.
Jednym z najbardziej niezwykłych odkryć jest system podziemnych rur pochodzący z VIII wieku n.e., który według historyków służył do nawadniania i kanalizowania.
Na terenie rozległego stanowiska wykopaliskowego w Chukhur Gabala odnaleziono dobrze zachowaną ceramikę, kości zwierząt domowych, a także starożytny piec, który bardzo przypomina współczesny azerski piec tandir.
Tradycje kulinarne Gabali czerpią inspirację z tej bogatej historii, a Anca odwiedza lokalną restaurację Soyuq Bulaq, aby dowiedzieć się więcej o 2000-letniej technice przyrządzania dasharasi kebab, co oznacza „kebab gotowany między kamieniami”.
To wyjątkowe danie znane jest również jako „kebab z piorunującego kamienia”, ponieważ można je przygotować tylko z kamieni uderzonych piorunem.
Po lunchu Anca odwiedza Tufandag Mountain Resort, aby zaczerpnąć świeżego powietrza na quadzie. Zachwyca się rozległymi widokami i dostaje zastrzyku adrenaliny, gdy pędzi w górę i w dół góry, ciesząc się nową perspektywą stoków narciarskich ośrodka w gorącym letnim słońcu.