Przejście na „demitaryzm” oznacza jeszcze niższą emisję niż weganizm – i jest łatwiejsze do przestrzegania
Jeśli chcesz, aby Twoja dieta w okresie świątecznym była bardziej przyjazna dla planety, nowy raport sugeruje, że najlepszym rozwiązaniem będzie dieta demitarna.
W badaniu przeprowadzonym dla Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) naukowcy odkryli, że ograniczenie spożycia mięsa i nabiału może mieć większy wpływ na ograniczenie zanieczyszczenia azotem niż dieta wegańska.
Azot jest niezbędny do wzrostu roślin i występuje w nawozach syntetycznych stosowanych przez rolników w celu zwiększenia produkcji roślinnej.
Jednak azot przedostający się do środowiska staje się gazem cieplarnianym 300 razy silniejszym niż dwutlenek węgla.
Czy azot powoduje zmiany klimatyczne?
W nowym raporcie „Apetyt na zmiany” zaproponowano rozwiązania pozwalające zmniejszyć o połowę zanieczyszczenia azotem pochodzące z rolnictwa i systemu żywnościowego w Europie.
Badanie zostało opracowane przez grupę naukowców, których koordynacją zajmują się Brytyjskie Centrum Ekologii i Hydrologii (UKCEH), Komisja Europejska, Kopenhaska Szkoła Biznesu oraz Holenderski Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska (RIVM).
Appetite for Change twierdzi, że nieefektywność w gospodarstwach rolnych, handlu detalicznym i praktykach związanych ze ściekami oznacza, że efektywność wykorzystania azotu w systemie żywnościowym w Europie wynosi zaledwie 18 procent, a większość pozostałego azotu przedostaje się do powietrza, wody i gleby.
Tutaj przekształca się w różne formy zanieczyszczeń: amoniak i tlenki azotu, które są szkodliwymi substancjami zanieczyszczającymi powietrze; podtlenek azotu, silny gaz cieplarniany; i azotany, które wpływają na jakość wody.
Jedzenie mniejszej ilości mięsa i nabiału może pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi
W raporcie zaproponowano zmniejszenie o połowę średniego spożycia mięsa i nabiału w Europie oraz przejście na dietę bardziej roślinną, aby zmniejszyć zanieczyszczenie i poprawić zdrowie ludzkie.
Według naukowców system żywnościowy w Europie, zwłaszcza hodowla zwierząt, odpowiada za 80 procent emisji azotu na kontynencie.
Uprawa warzyw i innych produktów roślinnych jest zazwyczaj bardziej wydajna niż hodowla zwierząt gospodarskich i wymaga mniej ziemi i nawozów.
Aby pomóc w przejściu na diety oparte w większym stopniu na roślinach, naukowcy sugerują zapewnienie zachęt finansowych w przypadku żywności, która ma niewielki wpływ na środowisko i przyjęcie kontraktów cateringowych z sektorem publicznym, które oferują zrównoważony wybór żywności.
Powinno istnieć „spójne połączenie polityk dotyczących produkcji i konsumpcji żywności, aby lepiej wspierać przejście na zrównoważone systemy”.
W badaniu nalega się również na lepsze zarządzanie stosowaniem nawozów i przechowywaniem obornika zawierającego azot.
Naukowcy twierdzą, że lepsze oczyszczanie ścieków w celu wychwytywania azotu ze ścieków zmniejszyłoby również emisje i umożliwiłoby wykorzystanie na polach składników odżywczych pochodzących z recyklingu.
Czy „demitaryzm” jest lepszy od weganizmu?
Chociaż weganizm jest reklamowany jako jedna z najbardziej przyjaznych dla planety diet, przejście na dietę demitarną mogłoby być lepsze w walce z zanieczyszczeniem azotem.
„Nasza analiza wykazała, że szeroki pakiet działań obejmujący podejście demitarne (zmniejszenie o połowę spożycia mięsa i nabiału) uzyskał najwyższe wyniki w dążeniu do zmniejszenia o połowę ilości odpadów azotowych do 2030 r.” – mówi profesor Mark Sutton z UKCEH, jeden z redaktorów „Appetite for Change”.
Spożycie białka przez przeciętnego mieszkańca Europy znacznie przekracza zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia.
Z raportu wynika, że zbilansowana dieta zawierająca mniej mięsa i nabiału poprawiłaby również odżywianie i uczyniła ludzi zdrowszymi, zmniejszając zapotrzebowanie na usługi zdrowotne.