W Czechach, trzecim co do wielkości producencie i eksporterze chmielu na świecie, rozpoczął się sezon zbiorów chmielu.
Świetna wiadomość dla miłośników piwa na całym świecie: w Czechach, trzecim co do wielkości producencie i eksporterze chmielu na świecie, rozpoczął się sezon zbiorów chmielu.
Sezon zbioru chmielu w tym kraju rozpoczął się 17 sierpnia i ma potrwać dwa tygodnie.
Około 70 procent zbiorów przeznaczane jest na eksport, głównie do Chin i Japonii.
Mimo że od czasu pandemii COVID-19 nastąpił spadek produkcji piwa, wzrosło zapotrzebowanie na piwa premium z większą zawartością chmielu.
Obecna powierzchnia upraw chmielu w Czechach wynosi 4852 hektary, czyli o sześć hektarów mniej niż w ubiegłym roku. Największy obszar to region Žatec, gdzie chmiel uprawia się na 3718 hektarach.
Ministerstwo rolnictwa naliczyło w tym roku około 120 zarejestrowanych plantatorów. W zeszłym roku plantatorzy chmielu w Czechach zebrali 6997 ton chmielu, według danych Centralnego Instytutu Inspekcji i Badań Rolnych.
Pierwsze wzmianki o jego uprawie pochodzą z XI wieku. Chmiel jest jedną z najbardziej tradycyjnych i popularnych roślin uprawnych w kraju.