O nas
Kontakt

Soczyste steki za 600 funtów pomagają restauracji Salt Bae zgarnąć miliony

Laura Kowalczyk

A passer-by uses a mobile device near a window featuring a likeness of chef and social media star Salt Bae outside the Nusr-Et Boston restaurant, Sept. 29, 2020.

Pomimo często oszałamiających cen, grupa restauracji wciąż musi zmagać się z rosnącymi rachunkami za energię.

Według nowych danych londyńska restauracja Nusr-Et Steakhouse, powszechnie znana jako „restauracja Salt Bae” od wirusowego szefa kuchni, od którego wzięła swoją nazwę, zwiększyła swoje zyski o 44% w 2022 roku.

Z niedawnego zgłoszenia w brytyjskim rejestrze spółek Companies House – krajowego rejestru spółek – wynika, że ​​dwa lata temu steakhouse przyniósł 3,3 miliona funtów (3,9 miliona euro) zysku przed opodatkowaniem w porównaniu z 2,3 miliona funtów rok wcześniej.

Restauracja, będąca częścią globalnego imperium z oddziałami w Turcji, Grecji, USA i innych krajach, przeciwstawiła się kryzysowi kosztów życia, aby zarobić nie tylko na swoim sławnym szefie kuchni Nusrecie Gökçe, ale także na ekstrawaganckich stekach, które mogą Cię rozczarować niecałe 700 funtów.

Gökçe, szerzej znany jako Salt Bae, zyskał sławę w Internecie w 2017 roku po serii wirusowych filmów, na których uprzejmie i ekscentrycznie posypywał solą i kroił mięso, ubrany w będący obecnie znakiem rozpoznawczym biały t-shirt i okulary przeciwsłoneczne.

Jego sława połączyła się ze szczególnie wystawnym menu, które zapewniło wyjątkowe doznania kulinarne: podczas gdy londyńska restauracja Nusr-Et nie sprzedaje już jadalnych, pozłacanych kawałków mięsa kosztujących do 1450 funtów, nadal można wydać 680 funtów na polędwicę wagyu.

Pomimo oszałamiających cen i być może przesadnego spektaklu, z dokumentów firmy wynika, że ​​grupa restauracyjna wciąż musi zmagać się z rosnącymi rachunkami za energię.

Jak stwierdzono, firma „starała się poprawić efektywność energetyczną na poziomie operacyjnym” poprzez „wyłączanie centralnego ogrzewania po zamknięciu lub w godzinach szczytu, gdy zapotrzebowanie na ciepło jest mniejsze”.

Ceny energii poszybowały w górę po inwazji Rosji na Ukrainę na pełną skalę w lutym 2022 r., po latach pandemii Covid-19.

Obydwa kryzysy wywołały kryzys kosztów utrzymania w całej Europie, powodując, że w październiku 2022 r. roczna stopa inflacji w Wielkiej Brytanii osiągnęła 11,1%, co stanowi najwyższy poziom od 41 lat. Inflacja następnie spadła, ale wzrost cen w dalszym ciągu najbardziej dotyka rodziny o niższych dochodach.