O nas
Kontakt

Tego właśnie nauczył nas Niedźwiedź Disneya na temat pochłaniających wszystko karier

Laura Kowalczyk

Tego właśnie nauczył nas Niedźwiedź Disneya na temat pochłaniających wszystko karier

Hitowy program telewizyjny Disney+ Niedźwiedź nie jest przeznaczony dla osób o słabych nerwach. Akcja rozgrywa się w chaotycznej kuchni chicagowskiego sklepu z kanapkami i jest to wysokooktanowy zegarek opowiadający o ogromnej presji, jaką wywierają szefowie kuchni we współczesnym środowisku kuchennym.

Autor: Aoife Barry

Doceniony przez krytyków serial koncentruje się na utalentowanym i wytatuowanym młodym szefie kuchni Carmym Berzatto (Jeremy Allen White), który wraca z restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin, aby przejąć interes swojego zmarłego brata.

Ale dziedziczy także okropne decyzje biznesowe brata i zespół, który jest bardzo ostrożny w stosunku do jego zamiarów.

Pierwszy sezon jest pełen błyskawicznych scen, które pokazują, jak intensywna może być praca w profesjonalnej kuchni, od radzenia sobie z katastrofami w ostatniej chwili po stres związany ze zbyt dużą liczbą przychodzących zamówień.

W drugim sezonie firma przechodzi gruntowną przebudowę, a wszyscy nowo pewni siebie pracownicy muszą przekwalifikować się i wyposażyć w narzędzia.

Czego więc ten wielokrotnie nagradzany program może nas nauczyć o pochłaniającej wszystko karierze zawodowej w prawdziwym miejscu pracy?

Koncentracja jest ważna, ale równowaga też

Carmy to coś więcej niż tylko szef kuchni: żyje i oddycha jedzeniem i jest całkowicie pochłonięty swoją rolą. Nic nie liczy się dla niego tak bardzo, jak dobre gotowanie i przygotowywanie niesamowitych posiłków w kuchni.

Jego standardy są wysokie i chętnie przenosi umiejętności, które doskonalił w najlepszych restauracjach, do bardziej praktycznego lokalu i pomaga swoim pracownikom doskonalić swoje talenty.

Jednak skupianie się na karierze ze szkodą dla wszystkiego innego nie zapewni zrównoważonego życia.

Carmy wykorzystuje pracę jako odskocznię od emocjonalnych zmagań po śmierci brata, co odbija się na jego poczuciu siebie i związkach.

Dopiero gdy zaczyna odrywać się od pracy, aby uporać się z trudnymi emocjami, jest w stanie znaleźć ulgę.

Kontynuacja nauczania

Zespół z The Bear płynął powoli, dopóki Carmy nie przyszedł, żeby wszystko zmienić. W pierwszym sezonie mieli wiele do nauczenia głównego bohatera, jak pracować w mniejszej kuchni.

W drugim sezonie zyskuje ich szacunek i może zmienić sytuację, patrosząc restaurację, nadając jej nową nazwę i nowe menu.

W rezultacie Tina Marrero (Liza Colón-Zayas) i Ebraheim (Edwin Lee Gibson) trafiają do szkoły kulinarnej, gdzie mogą doskonalić swoje umiejętności.

Nie jest to jednak łatwe i Ebraheim ma trudności z dopasowaniem się i zrozumieniem, że może uczyć się w nowym środowisku.

Tymczasem Carmy i Sydney Adamu (Ayo Edebiri) nieustannie testują nowe dania i nie są zadowoleni, dopóki nie trafią na idealny przepis. Oboje są gotowi ponieść porażkę i nie chcą się ustatkować.

Mimo że obaj są niewątpliwie utalentowani, pokazują, że należy ciągle się doskonalić.

Znaczenie pracy zespołowej

Nic nie dzieje się bez pracy zespołowej. Nie oznacza to jednak, że jest to łatwe i możemy się wiele nauczyć z niepowodzeń w miejscu pracy Niedźwiedzia.

Na początek wszyscy mogą powiedzieć, że szanują się nawzajem, ale niektórzy członkowie ich zespołu – patrząc na ciebie, kuzynie Richie (Ebon Moss-Bachrach) – czują, że muszą wyładować swoją frustrację, przekrzykując innych i próbując Ich własna droga.

Ponieważ zespół ciągle się uczy, problem zostaje naprawiony dopiero wtedy, gdy wszyscy spokojnie i racjonalnie uporają się z problemami.

Nie wystarczy krzyczeć o problemie, trzeba też słuchać. Niedźwiedź pokazuje nam, że praca zespołowa opiera się na słuchaniu każdego członka zespołu.

Złe zachowanie w miejscu pracy

Branża restauracyjna nie zawsze zapewnia bezpieczeństwo pracy, a warunki pracy są często niepewne.

Nie jest to idealna sytuacja dla żadnego pracownika i w miarę rozwoju serii widzimy, jak Carmy i spółka starają się mieć pewność, że ich restauracja nie wpadnie w te pułapki.

Wiele możemy się z tego dowiedzieć o tym, jak brak pewności zatrudnienia może wpłynąć na pewność siebie pracowników i sprawić, że utkną oni w rolach, w których nie mogą się rozwijać.

W serialu znajduje się wiele hołdów dla tradycji, które czynią wyśmienitą kuchnię wyjątkową.

Ale widzimy także, jak toksyczne zachowanie spowodowane perfekcjonizmem szkodzi ludziom; jak doświadczenie Carmy’ego w pracy pod okiem agresywnego szefa kuchni w restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin w Nowym Jorku. Widzimy, jak utrzymujące się skutki jednego złego szefa mogą utrzymywać się latami.

Kontrastuje to z podróżą Marcusa Brooksa (Lionel Boyce) do Kopenhagi, gdzie uczy się dbałości o szczegóły od cierpliwego, utalentowanego szefa kuchni Lucy (Will Poulton). Nie jest narażony na agresywne zachowanie i sprawia, że ​​czuje się bardziej kompetentnym, ożywionym cukiernikiem.

Chociaż Niedźwiedź jest fikcyjnym serialem telewizyjnym, nie możemy powstrzymać się od zobaczenia siebie w postaciach i tego, jak wpływa na nich ich miejsce pracy.

Jesteśmy świadkami, jak można dążyć do doskonałości, nie zachowując się źle wobec współpracowników i jak pracując razem dla wspólnego celu, można znaleźć satysfakcję z dobrze wykonanej pracy. Tak, szefie kuchni!

Myślisz o zmianie kariery lub dołączeniu do nowego zespołu? Wszystkie te firmy poszukują pracowników na tablicy ogłoszeń TylkoGliwice.

Sprzedaż Junior Venture Developer, Getynga, Thermondo GmbH

Szukasz pracy dla firmy, która dąży do tego, aby dom był neutralny energetycznie dla klimatu? Thermondo poszukuje młodszego pracownika sprzedaży deweloperskiej z siedzibą w Bad Gandersheim, który będzie współpracował z klientami przy tworzeniu ogrzewania „szytego na miarę”.

Idealny pracownik ukończył z sukcesem studia z zakresu ekonomii, np. administracji biznesowej lub inżynierii przemysłowej. Znajdź teraz wszystkie szczegóły dotyczące tej roli Junior Venture Developer Sales.

(Starszy) Menedżer w Departamencie Polityki Audytu – Grupa Praktyki Zawodowej, Ernst & Young GmbH

Ta rola w ramach Grupy Praktyki Zawodowej (najlepiej w Stuttgarcie lub Frankfurcie nad Menem) będzie polegać na byciu osobą kontaktową dla zespołów audytowych firmy w wypełnianiu ich zadań wynikających z mandatu i prawa publicznego. Będzie polegać na zapewnieniu wsparcia w zakresie przyjmowania zleceń, księgowości i audytu oraz wspieraniu transakcji na rynku kapitałowym. Wszystkie szczegóły znajdziesz tutaj.

Szef kuchni, Sodexo Services GmbH

Sodexo poszukuje szefa kuchni do swojego biura w Monachium, gdzie idealny pracownik będzie przygotowywał pożywne dania w coraz większym stopniu na bazie roślin, jednocześnie stawiając obsługę klienta w centrum wszystkiego, co robi. Wynagrodzenie obejmuje premie, dostęp do programów szkoleniowych i rozwojowych oraz rabaty u niektórych producentów i marek. Znajdź teraz wszystkie szczegóły dotyczące pracy.

Znajdź tysiące innych stanowisk, na które obecnie poszukuje się pracowników, na tablicy ogłoszeń TylkoGliwice.