O nas
Kontakt

Według najlepszego na świecie spa medycznego, 8 zasad, których należy przestrzegać, aby zadbać o zdrowe jelita

Laura Kowalczyk

Według najlepszego na świecie spa medycznego, 8 zasad, których należy przestrzegać, aby zadbać o zdrowe jelita

Według ekspertów z uznanego za najlepsze na świecie spa medycznego w Austrii sposób, w jaki się odżywiasz, jest ważniejszy niż to, co jesz.

Większość porad dietetycznych koncentruje się na produktach, które powinieneś lub nie powinieneś jeść dla optymalnego zdrowia.

Chociaż treść posiłków jest kluczowa, myślenie o tym, jak i kiedy jesz, może pomóc w rozwiązaniu wielu problemów zdrowotnych, w tym utraty wagi, trawienia i chorób przewlekłych.

Vivamayr w Austrii to jedno z wiodących uzdrowisk medycznych na świecie, regularnie zdobywające nagrody i wyróżnienia. Tamtejsi lekarze i eksperci uważają, że poprawa trawienia poprawi większość innych układów i procesów w organizmie.

Mówią nawet, że może pomóc ci stać się bardziej odpornym. Oto rady, których udzielają osobom stosującym się do „kuracji Mayra”.

1. Kluczowy jest czas posiłków

Idealne pory posiłków to śniadanie o 8:00, lunch o 12:00 i kolacja o 16:00. To ostatnie jest nierealne dla większości pracujących osób, dlatego zamiast tego staraj się zakończyć jedzenie na cztery godziny przed pójściem spać. Jedzenie po godzinie 21:00 powoduje produkcję greliny, zwanej czasem hormonem głodu. To sprawia, że ​​mamy ochotę na cukier i węglowodany.

Jeśli nie masz niedowagi lub zalecono Ci częstsze spożywanie posiłków, zachowaj cztery godziny pomiędzy końcem jednego posiłku a początkiem następnego. Dzięki temu Twój układ trawienny ma czas na wykonanie swojej pracy.

2. Żadnego podjadania – nawet tych zdrowych

Aby nie zakłócać czterogodzinnej przerwy między posiłkami, nie podjadaj.

Podjadanie zaburza trawienie, stanowi pożywkę dla bakterii i w dłuższej perspektywie może prowadzić do cukrzycy typu 2.

3. Wielkość posiłków nie powinna być taka sama

Być może słyszałeś powiedzenie: „Śniadanie jak król, lunch jak książę i obiad jak żebrak”. W Vivamayr przysięgają na to.

Mówią, że śniadanie powinno być największym posiłkiem dnia, obiad nieco mniejszy, a kolacja jeszcze mniejsza, najlepiej tylko zupa lub coś innego lekkiego.

4. Żuj, żuj i jeszcze raz żuj

Zaleca się przeżuwanie każdego kęsa 40-60 razy. Liczenie może stać się nudne, więc zamiast tego staraj się, aby jedzenie rozpłynęło się w ustach i połknij.

Żucie nie tylko ułatwia trawienie pokarmu, ale także zmusza Cię do zwolnienia tempa, abyś wiedział, kiedy jesteś pełny, i nie przejadał się.

5. Jedz uważnie

O wiele łatwiej jest zapamiętać, aby prawidłowo żuć i przestać, gdy poczujesz się pełny, jeśli nie będziesz rozpraszany podczas jedzenia. Oznacza to, że żadnych ekranów, żadnych książek, żadnych gazet, a nawet rozmowy nie powinny być ograniczone do minimum, jeśli naprawdę ściśle przestrzegasz „Drogi Mayra”.

Podczas mojego pobytu w Vivamayr początkowo trudno było mi skupić się wyłącznie na tym, co jem. Ale kilka rzeczy ułatwiło sprawę.

Zaczęłam skupiać się na kolorach, fakturach i zapachach jedzenia. Pomyślałem o wszystkich krokach, ludziach i pracy, jaką wykonałem, aby dostać jedzenie na talerz.

W rzeczywistości masz mnóstwo zajęć, gdy zwalniasz i patrzysz na jedzenie w inny sposób.

Aby pamiętać o posiłku, skup się na kolorach, teksturach i zapachach jedzenia lub na wszystkich etapach, ludziach i pracy potrzebnej do dostarczenia jedzenia na talerz.
Aby pamiętać o posiłku, skup się na kolorach, teksturach i zapachach jedzenia lub na wszystkich etapach, ludziach i pracy potrzebnej do dostarczenia jedzenia na talerz.

6. Zatrzymaj się, gdy będziesz pełny

Jeśli jesz powoli, bez zakłóceń i prawidłowo przeżuwasz, znacznie łatwiej jest zauważyć uczucie sytości.

Gdy tylko poczujesz się pełny, przestań jeść, nawet jeśli oznacza to włożenie talerza z jednym lub dwoma kęsami do lodówki na później lub następny dzień.

7. Zakazu surowego jedzenia po godzinie 16:00

Nigdy nie jedz surowych owoców, warzyw, sałatek, suszonych owoców ani koktajli po godzinie 16:00. Zawsze je podgrzewaj – każda metoda jest dobra. Wyjątkiem jest żywność fermentowana, taka jak kapusta kiszona, która nie liczy się jako surowa.

Surowe pokarmy są dla naszego organizmu najtrudniej trawione, a trawienie przebiega najwolniej wieczorem, dlatego zalegają w jelitach, powodując powstawanie gazów i inne problemy.

8. Suplementy mogą pomóc w trawieniu

Jeśli regularnie cierpisz na zaparcia, suplement taki jak cytrynian magnezu może pomóc w pobudzeniu perystaltyki jelit. Zawsze skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania nowego suplementu, nawet jeśli jest on ziołowy.