O nas
Kontakt

Zjadłem obiad w pierwszej w Wielkiej Brytanii restauracji z frytkownicą: Oto, jak poszło

Laura Kowalczyk

Zjadłem obiad w pierwszej w Wielkiej Brytanii restauracji z frytkownicą: Oto, jak poszło

Nathan Anthony połączył siły z eBayem, aby stworzyć pierwszą w Wielkiej Brytanii restaurację typu pop-up, serwującą wyłącznie dania przyrządzane z odnowionych frytownic.

Kuchnie na przestrzeni lat przeszły znaczną transformację, ewoluując wraz z nowymi technologiami, zmieniającymi się zwyczajami kulinarnymi i stale zmieniającym się krajobrazem trendów żywieniowych.

Pomyśl o tym: lata 30. XX wieku zachwyciły nas elektrycznym blenderem, a lata 60. XX wieku wykształciły kuchenkę mikrofalową. Lata 70. XX wieku zaoferowały sprawdzoną wolnowar, a lata 2000 – sokowirówkę.

Teraz, od 2010 roku, najfajniejszym rozwiązaniem w kuchni jest frytownica powietrzna, maszyna typu Whiz, która pozwala zaoszczędzić na rachunkach za energię, skrócić czas gotowania i stanowić zdrowszą alternatywę dla smażenia w głębokim tłuszczu.

Nawet hollywoodzka Drew Barrymore wskoczyła do pociągu z frytkownicą, prezentując swój własny elegancki model w kolorze szałwiowej zieleni w sklepach Walmart.

Ale czy te urządzenia na blacie przypominające statki kosmiczne mają więcej do zaoferowania niż tylko robienie kręconych frytek i dinozaurów z indyka?

Cóż, odpowiedź kryje się w wyjątkowym eksperymencie kulinarnym – wyskakującej restauracji w Londynie, która była pomysłem telewizyjnego szefa kuchni i autora bestsellerów kulinarnych Nathana Anthony’ego we współpracy z eBayem.

Restauracja, pierwsza tego typu w Wielkiej Brytanii, serwowała wyłącznie dania przyrządzane z odnowionych frytownic.

Zaciekawiony potencjałem tego gadżetu, odważyłem się na otwarcie tego jedynego w swoim rodzaju eksperymentu z frytkownicą powietrzną.

To, czego doświadczyłem, było miłą niespodzianką.

Przyjazd do restauracji

Źródło: Jeff Spicer
Ujęcie zewnętrzne „AIR”, pierwszej w Wielkiej Brytanii restauracji z frytkami na powietrzu

Dotarłem do restauracji „AIR”, zlokalizowanej w niezwykle modnej londyńskiej dzielnicy Hoxton i zostałem powitany lampką prosecco. No dalej!

Kiedy usiadłem, sam kulinarny czarodziej, Nathan Anthony, znany jako „Król frytownicy powietrznej”, w uroczy sposób wszedł z kuchni. Z błyskiem w oku wyjaśnił misję stojącą za projektem.

Koncepcja była prosta: ponieważ tej zimy koszty utrzymania i koszty energii pozostały dla wielu nieosiągalne, celem wyskakującego okienka było edukowanie kupujących na temat głównych oszczędności kosztów i energii, jakie można uzyskać poprzez wybór odnowionego sprzętu kuchennego i sprzętu gospodarstwa domowego.

Źródło: Jeff Spicer
Nathan Anthony przedstawia się gościom w „AIR”

Przedstawiciele eBay’a również ujawnili kilka wymownych danych. Ponad jedna trzecia Brytyjczyków (39%) nie jest pewna, jak tej zimy zapłacą za zwiększone rachunki za energię.

A przy średnim koszcie eksploatacji wynoszącym 55,71 GBP rocznie w porównaniu z kuchenką elektryczną kosztującą 335,57 GBP, nic dziwnego, że sprzedaż frytownic powietrznych gwałtownie rośnie. Od początku kryzysu związanego z kosztami utrzymania w serwisie eBay zaobserwowano wzrost liczby wyszukiwań hasła „odnowione frytkownice powietrzne” o +350%.

Jednak pomimo szaleństwa prawie połowa (42%) Brytyjczyków nadal nie posiada takiego urządzenia, a główną barierą jest koszt (32%).

Przynieś jedzenie!

Źródło: Jeff Spicer 2023
Kulki arancini nadziewane Ndują i sałatka z pieczonego kalafiora

Zanim się zorientowałem, wkroczyły przystawki. Chrupiąca kałamarnica z solą i pieprzem, kulki arancini nadziewane Ndują, frytki Halloumi i sałatka z pieczonego kalafiora uzupełniona jogurtem kokosowym oraz dressingiem miso z granatów i nerkowców.

Talerze zostały pochłonięte przez mój stół w ciągu kilku sekund. I nie tylko smakowały niebiańsko, ale także wyglądały jak jadalne dzieła sztuki. Gdybym nie wpadła na ten sekret, nie domyśliłabym się, że frytkownica odegrała główną rolę w tym magicznym przedstawieniu o tematyce kulinarnej.

Głównym daniem były skrzydełka kurczaka aglio e olio pokryte parmezanem, kotlety jagnięce z sosem miętowym, tacos stekowe z kremem z awokado i bakłażanem w glazurze miso. Werdykt? Ode mnie zdecydowane 10/10 pod każdym względem.

Źródło: airfryergirluk
Kotleciki jagnięce z sosem miętowym serwowane w restauracji AIR

Wreszcie przyszedł czas na deser – naleśniki bananowo-czekoladowe z dipem S’more, ptysie z kremem czekoladowym i brzoskwinie z lodami, miodem i pistacjami. Można śmiało powiedzieć, że mój apetyt na słodycze był więcej niż zadowolony.

Ogólnie rzecz biorąc, bawiłem się świetnie przy wyskakującym okienku i zdecydowanie otworzyło mi to oczy na możliwości gadżetu. Odrobina pomysłowości w zakresie frytkownicy i przemyślane poszycie mogą zdziałać wiele.

Żegnając wieczór z pełnym żołądkiem i pełnym sercem, nie mogłem powstrzymać się od myśli o mojej sprawdzonej frytkownicy w domu, która zwykle działa tylko wtedy, gdy mam ochotę na nuggetsy z kurczaka lub frytki.

Nie doceniłem Cię, stary…