Nowy styl życia oparty na niskiej zawartości odpadów? Oto kilka wskazówek, jak zacząć, oraz kilka kont w mediach społecznościowych, które mogą Cię zainspirować.
Czy nadal wyrzucasz obierki warzywne do śmieci? Czy czujesz się winny, gdy widzisz główkę więdnącej sałaty wpatrującą się w Ciebie z tyłu lodówki, ale nie masz pojęcia, co z nią zrobić?
Niestety (ale może i pocieszająco?) nie jesteś sam.
Ponad połowa wszystkich odpadów żywnościowych wytworzonych w Unii Europejskiej w 2021 r. – aż 153 mln ton – pochodziła z gospodarstw domowych. ONZ twierdzi, że połowa wszystkich owoców i warzyw sprzedawanych w UE ląduje w koszu.
Statystyki dotyczące marnowania żywności w Europie – kontynencie szczycącym się świadomością ekologiczną i postępem – są w rzeczywistości dość ponure.
Ale zaczynanie od dołu może być również ekscytujące – oznacza to, że nie ma innego wyjścia, jak tylko w górę.
Możesz wprowadzić proste zmiany na poziomie indywidualnym, które znacząco odmienią Twoje otoczenie.
Jeśli chcesz ograniczyć marnowanie żywności, ale nie wiesz od czego zacząć, przygotowaliśmy w Internecie jedne z najlepszych kont dotyczących gotowania i stylu życia o niskiej zawartości odpadów, które pomogą Ci lepiej wykorzystać żywność, a także kilka porady i wskazówki, jak zacząć.
Może nawet sprawi, że będziesz lepszym kucharzem!
1. Zapoznaj się z kompostowaniem. Nie tylko dla osób z ogródkami!
Kompostowanie może być przerażającą koncepcją. Wizja sterty resztek jedzenia rozkładających się w i tak już ciasnej kawalerce może wywołać ciarki na skórze.
Jeśli jednak intryguje Cię kompostowanie lub jeśli potrzebujesz wolnej, bogatej w składniki odżywcze gleby dla swoich roślin doniczkowych, brak miejsca nie powinien Cię powstrzymywać.
Istnieją opcje kompostowania dla domów każdej wielkości – spójrz na technikę kompostowania Bokashi, która jest idealna do małych przestrzeni.
A jeśli potrzebujesz inspiracji na temat kompostowania, sprawdź konto Compost Fairy na Instagramie lub YouTube. Edukator i konsultant zajmujący się kompostowaniem regularnie publikuje filmy wideo wyjaśniające tajniki kompostowania.
Przygotowała nawet przydatny przewodnik wyjaśniający podstawy dla początkujących.
2. Bądź kreatywny ze skórkami warzyw
Skórki warzyw to jedne z najczęściej wyrzucanych do kosza kuchennych resztek. Jeśli masz taką możliwość, możesz wrzucić je do kompostu. Ale możesz także skorzystać z tej okazji, aby pozwolić swojemu wewnętrznemu szefowi kuchni oszaleć!
Klasyczną rzeczą byłoby zrobić bulion warzywny, dodając resztki skórek, wierzchołki marchwi, łuski cebuli, więdnące zioła, które leżą w lodówce i aromaty, takie jak czosnek.
Możesz jednak wziąć stronę z książki Alessandro Vitale i zrobić wegetariańskie chipsy, marynując skórki i wrzucając je do piekarnika. Ma nawet przepis na dip zero waste.
Vitale jest ekspertem w dziedzinie ogrodnictwa miejskiego mieszkającym w Londynie i na jego koncie znajduje się wiele wskazówek, jak uprawiać własne produkty i jak najlepiej wykorzystywać każdy ich centymetr. To świetne miejsce, aby uzyskać wskazówki, jak ograniczyć marnowanie żywności i prowadzić bardziej ekologiczny styl życia w dużym mieście.
3. Kup sobie dobre pojemniki (z pokrywkami!)
Kolejnym kluczem do ograniczenia marnowania żywności jest kupowanie tylko takiej ilości łatwo psujących się produktów, jaką możesz zjeść, i przechowywanie ich w sposób zapewniający jak najdłuższe zachowanie ich świeżości.
Oto przydatny film od Vitale na temat przechowywania różnych rodzajów produktów w lodówce, aby wydłużyć ich trwałość.
Dobrym sposobem na rozpoczęcie jest pozbycie się folii spożywczej i zainwestowanie w wysokiej jakości szklane naczynia z pokrywkami, dzięki czemu resztki pozostaną świeże przez kilka dni.
Kolejną wskazówką, która działa w mgnieniu oka, jest przykrycie talerzem miski z resztkami.
4. Odkryj magię Aquafaby
Gotowanie zero waste to ćwiczenie polegające na dekonstrukcji dotychczasowych wyobrażeń na temat tego, co sprawdza się w kuchni. Jednym z najbardziej eleganckich przykładów składnika, który można wykorzystać na milion różnych sposobów, jest Aquafaba.
Płyn, który pozostał w słoikach po ciecierzycy, a który prawdopodobnie wyrzuciłeś do kanalizacji, to tak naprawdę płynne złoto.
Czy wiesz, że możesz go użyć jako zamiennika jajka do przygotowania wegańskich deserów, majonezów, a nawet koktajli?
Sprawdź kilka wskazówek, co zrobić z Aquafabą, z konta Zero Waste Cooking School na Instagramie, prowadzonego przez Douglasa McMastera, pioniera zero waste żywności i właściciela pierwszej na świecie restauracji zero waste Silo London.
Szkoła Gotowania Zero Waste to bogate źródło pomysłów – na przykład jak przekształcić skórki owoców w napoje probiotyczne, jak stworzyć bomby smakowe z produktów zapomnianych w lodówce i nie tylko.
5. Ratuj więdnącą sałatę dzięki temu trikowi z wodą lodową
Niemal każdą roślinę liściastą można uratować za pomocą garści kostek lodu i odrobiny wody. Jeśli zauważysz, że Twoja piękna sałata lodowa wygląda trochę marnie, wypróbuj wskazówki Mei i Irene Li.
Siostry-kucharki z Glasgow i Bostonu opracowują przepisy, które chronią produkty przed mroźną rozpaczą.
Wydali książkę kucharską zatytułowaną „Perfectly Good Food: Achievable Zero Waste Approach to Home Cooking”, która obnaża mistyfikację idei gotowania bez odpadów i sprawia, że jest ona dostępna niemal dla każdego.
Ich konto na Instagramie jest pełne wskazówek, jak wykorzystać określone składniki, kreatywnych sposobów wykorzystania resztek kuchennych i inspiracji na przepyszne posiłki „wszystko oprócz zlewu”.
6. Zamroź wszystko!
A skoro mowa o oszczędzaniu żywności, zanim się zepsuje, prawdopodobnie nie korzystasz wystarczająco z zamrażarki! Jest tak wiele rzeczy, które możesz zamrozić i zapisać, a także wiele technik ułatwiających korzystanie z nich w przyszłości.
Być może słyszałeś o zamrażaniu świeżych ziół w tackach na kostki lodu, aby przygotować bomby smakowe na jedną porcję na później. Ale jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak coś zamrozić – i co możesz z tym zrobić później – pokochasz Instagram Kate Hall zatytułowany „Can I Freeze It?”
Zwolennik zero waste publikuje w każdy piątek nowy film, w którym wyjaśnia, jak zamrozić określony składnik, a następnie co można z niego zrobić po rozmrożeniu!
Spoiler: Odpowiedź na pytanie prawie zawsze brzmi TAK, MOŻESZ!
7. Baw się dobrze eksperymentując z nowymi przepisami
Najlepszym sposobem na utrzymanie nowego stylu życia jest uczynienie go zabawą!
Zamiast wywierać na siebie presję, aby oszczędzać resztki, ponieważ jest to dobre dla środowiska, a chcesz być dobrym obywatelem świata, spróbuj zmienić podejście.
Niech zapisywanie resztek stanie się Twoją pasją, ponieważ to dobry sposób na wypróbowanie nowych przepisów i dobrą zabawę w kuchni.
Na wielu kontach, które udostępniliśmy, znajdziesz pyszne przepisy do wypróbowania, ale jeśli szukasz jeszcze więcej inspiracji, zajrzyj na konto Maxa La Manny na Instagramie.
Szef kuchni dbający o minimalizację odpadów opublikował w zeszłym roku wegańską książkę kucharską zatytułowaną „Możesz to ugotować!” o tym, jak zamienić 30 powszechnie marnowanych produktów spożywczych w pyszne posiłki roślinne.
Na jego koncie znajdziesz mnóstwo pysznych i kreatywnych przepisów, które pomogą Ci zaoszczędzić produkty z kosza i odkryć nowe ulubione danie.
Nasz wywiad z La Manną możesz przeczytać tutaj. Daj nam znać w komentarzach, jakie są Twoje ulubione wskazówki dotyczące ograniczania ilości odpadów w Twojej kuchni!