Sekretnym składnikiem jest przestępczość. Oliwa z oliwek stała się najczęściej kradzionym produktem w supermarketach w Hiszpanii.
Oliwa z oliwek wycieka z rąk hiszpańskich sprzedawców detalicznych. Ten podstawowy produkt kuchenny zyskał przydomek „płynnego złota”, ponieważ stał się najczęściej kradzionym produktem z hiszpańskich supermarketów.
Susze i fale upałów spowodowały wzrost cen oliwy z oliwek w Hiszpanii, co doprowadziło do jej wysokiego statusu towarowego w tym kraju. W 70% regionów kraju jest to najczęściej kradziony produkt z supermarketów, wyprzedzając inne popularne przysmaki, takie jak szynka ibérico.
Hiszpania jest największym producentem oliwy z oliwek na świecie, a produkt ten odgrywa kluczową rolę zarówno w gospodarce kraju, jak i kulturze kulinarnej. Dieta śródziemnomorska nie smakowałaby w połowie tak dobrze, gdyby nie zdrowe łyki oliwy z oliwek skropione praktycznie wszystkim.
Jednak w związku z inflacją cen oliwy z oliwek cena hurtowa tej tłustej przyprawy wzrosła z 2,13 euro za kilogram w lutym 2020 r. do 8,88 euro, przy czym tylko w zeszłym roku odnotowano wzrost o 70%.
Dla kupujących oznaczało to wzrost ceny z około 5 euro za kg do aż 14 euro.
Hiszpańskie sklepy uciekają się do łączenia ze sobą dużych butelek lub opatrywania ich rodzajami etykiet zabezpieczających, które częściej kojarzą się z alkoholami z najwyższej półki.
W rozmowie z „Financial Times” Alejandro Alegre, dyrektor ds. marketingu firmy zajmującej się bezpieczeństwem w STC, zauważył, że za tym trendem nie stoi „kradzież głodowa”. Rzadko zdarza się tak częsta kradzież podstawowego artykułu spożywczego, a kradzieże są dziełem zorganizowanych gangów przestępczych.
Ci sami przestępcy odsprzedają oliwę z oliwek na czarnym rynku. Czy następnym razem, gdy będziesz w Barcelonie, zechciałbyś zadzwonić do lokalnego sprzedawcy i usmażyć papryczkę padron?
Inne produkty, które Alegre wskazał wysoko na liście kradzieży, to „szynka iberyjska, sery peklowane, żyletki i alkohol”.
Hiszpania jest nietypowa w Europie ze względu na to, że preferuje bardziej wyszukane produkty spożywcze jako cele kradzieży. W całej Europie kradzieże alkoholu są najczęstszym zjawiskiem. W Hiszpanii częściej znoszone są produkty takie jak ser, tuńczyk bonito i sercówki.
Zbiory oliwek w sezonie 2023/2024 już za nami, a ulewne deszcze spowodowały wzrost produkcji z historycznie niskich poziomów z poprzedniego roku. Z raportu hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności wynika, że produkcja oliwek wzrosła w ubiegłym roku o 0,73%, a ceny zaczynają spadać z najwyższej wartości z połowy stycznia wynoszącej 8,99 euro.
Istnieją jednak obawy, że choć dostępnych będzie więcej gruntów pod uprawę oliwek, zabraknie zainteresowania inwestorów i sadzonek, które pokryłyby obszar niezbędny do zaspokojenia popytu.