Tradycyjnie kibice piłki nożnej kierują się koszulkami, grami wideo i szalikami, aby uhonorować swoje ulubione kluby. Teraz dostaną książkę kucharską…
Kto powiedział, że piłkarze nie mogą być smakoszami?
PSG – Paris Saint-Germain – stało się pierwszym francuskim klubem piłkarskim, który wydał książkę kucharską.
Czerwono-niebieska książka kucharska „A table avec le Paris Saint-Germain” zawiera ulubione przepisy kultowych zawodników klubu i jest dziełem szefa kuchni, nagrodzonego dwiema gwiazdkami Michelin, Davida Toutaina. We współpracy z dziesięcioma paryskimi zawodnikami i dietetykiem pierwszego zespołu Juanem José Morillasem, 192-stronicowa książka skierowana jest do fanów piłki nożnej i ciekawskich smakoszy i zawiera 70 łatwych do przyrządzenia przepisów.
Ciekawi Cię, jakie są ulubione potrawy Twoich ulubionych graczy, takich jak Ousmane Dembélé, Kylian Mbappé, Danilo Pereira i Kang-in Lee? Nie szukaj dalej. Od tart z kozim serem po Bibimpap, poprzez lasagne i sałatki Cezar z majonezem malinowym – każdy znajdzie coś dla siebie.
Juan José Morillas, specjalista ds. żywienia w Paris Saint-Germain, stwierdził: „Kiedy klub poprosił mnie o współpracę nad tą książką, uznałem to za okazję do zaprezentowania i wzmocnienia naszej pracy nad gotowaniem i jego aspektami żywieniowymi”.
„Dla mnie ta książka jest wyzwaniem: podejściem, które koncentruje się na równowadze, przy jednoczesnym dopasowywaniu smaków” – powiedział autor David Toutain. „Jeśli chodzi o konsumentów, poza aspektami sportowymi i piłkarskimi, zawsze będą oni możesz się czegoś nauczyć z przepisu zawartego w tej książce: wskazówek, przydatności, ale także aspektu kuchni międzynarodowej”.
„Badanie produktu, charakterystycznego dania dla regionu lub kraju, przy jednoczesnej niewielkiej jego przemianie było inspirujące” – dodał Toutain.
„A table avec le Paris Saint-Germain” wydawane jest przez Editions Amphora i można je nabyć w księgarniach całej Francji za 24,95 euro.