O nas
Kontakt

Fusy z kawy mogą być odpowiedzią na zanieczyszczenia w rolnictwie: oto jak to zrobić

Laura Kowalczyk

Coffee grounds ready to be prepared

Szacuje się, że rocznie wyrzuca się sześć milionów ton fusów po kawie. A co, jeśli uda się je dobrze wykorzystać?

Szacuje się, że rocznie powstaje sześć milionów ton zużytych fusów kawowych. Większość trafia na wysypiska śmieci, wytwarzając metan i CO2, lub jest spalana w celu uzyskania energii.

To oczywiste marnowanie produktu ubocznego wciąż bogatego w związki (jeśli nie smak). W gospodarstwie domowym spróbuj skierować zawartość ekspresu do ogrodu, a nie do kosza na śmieci: zużyte fusy z kawy doskonale nadają się jako dodatek do domowych pojemników na kompost i robaków, jako ściółka dla róż i środek odstraszający ślimaki. W skali globalnej odpowiedź może znaleźć nauka.

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Journal of Chemical Technology and Biotechnology sugeruje, że zużyta kawa może być kluczem do rozwiązania palącego problemu środowiskowego: skażenia rolnictwa.

W jaki sposób stare fusy z kawy mogą rozwiązać problem zanieczyszczeń rolniczych?

Naukowcy z Brazylijskiego Federalnego Uniwersytetu Technologicznego w Paraná odkryli, że resztki kawy mogą wchłaniać bentazon, herbicyd często stosowany w rolnictwie.

Kiedy stare fusy kawowe zostaną aktywowane chlorkiem cynku, zawartość węgla w nich będzie o 70% skuteczniejsza w usuwaniu herbicydów.

W badaniu wykorzystano bentazon rozpuszczony w cieczy i poddany działaniu węgla aktywnego pochodzącego ze zużytych fusów kawy, aby sprawdzić, jak wpływa on na tkanki korzeni cebuli zwane merystemami. Wszystkie rośliny wyrastają z tkanki merystemu, a rozwój rośliny zostaje zakłócony w przypadku uszkodzenia jej merystemów.

Jeśli test uda się powtórzyć na skalę przemysłową, będzie to podwójny cios dla środowiska: przekierowanie odpadów kawowych na wysypiska śmieci I zapobieganie szkodom dla dzikiej przyrody i przyrody powodowanymi przez herbicydy.

Obecnie zanieczyszczenie wód podziemnych i powierzchniowych jest jednym z najpilniejszych problemów środowiskowych – największym wyzwaniem tego stulecia jest zapobieganie zanieczyszczeniom wód.

Bianca Caroline de Silva Rocha i in

autorzy badania fusów kawy

Dlaczego bentazon stanowi problem?

Europejska Agencja Środowiska zwróciła uwagę na niebezpieczne poziomy bentazonu w wodach powierzchniowych, przekraczające poziomy określone w ramowej dyrektywie wodnej i zagrażające celom Europejskiego Zielonego Ładu w zakresie stosowania pestycydów.

Brytyjska Agencja Środowiska podaje, że bentazon może potencjalnie wpływać na długoterminową jakość wody i prowadzić do zwiększonej potrzeby uzdatniania źródeł wody pitnej w Wielkiej Brytanii. Wykazano, że herbicyd ma wpływ na zdrowie człowieka w przypadku jego wdychania, spożycia lub wchłonięcia przez skórę.

Chociaż są to jedynie badania wstępne i potrzebne są dalsze badania, aby określić skuteczność aktywowanych fusów kawowych w skali globalnej, jest to obiecujący początek. Autorzy badania twierdzą, że ich wyniki „sugerują rozwiązanie oparte na gospodarce o obiegu zamkniętym w przypadku zużytych fusów kawowych, które są obecnie wyrzucane bez żadnego systemu recyklingu lub ponownego wykorzystania”. Wszyscy możemy za to pić.