O nas
Kontakt

„Kruche i zagrożone”: Prosecco może zniknąć z powodu zmian klimatycznych – ostrzegają eksperci

Laura Kowalczyk

„Kruche i zagrożone”: Prosecco może zniknąć z powodu zmian klimatycznych – ostrzegają eksperci

Eksperci ostrzegają, że zmiany klimatyczne mogą zniszczyć niektóre z ulubionych win Europy.

Nowe badania ostrzegają, że zmiana klimatu może zniszczyć Prosecco i inne popularne europejskie wina.

Prosecco – białe wino musujące produkowane w górskich winnicach Włoch – to jeden z najbardziej lubianych trunków na kontynencie.

Jednak plony winogron maleją, zniszczone przez zabójczą kombinację ekstremalnych warunków pogodowych i degradacji gleby.

Nowa analiza – opublikowana w zeszłym miesiącu w czasopiśmie iScience – opisuje zbiory jako „kruche i zagrożone”.

„Ryzyko polega nie tylko na utracie produktu rolnego lub zmianie krajobrazu, co ma negatywny wpływ na lokalną gospodarkę” – mówi główny autor badania, dr Paolo Tarolli z Uniwersytetu w Padwie we Włoszech

„Ryzyko utraty historii całych społeczności i ich korzeni kulturowych”.

Inne roczniki, takie jak Burgundy, Grand Cru i Cabernet Sauvignon, również mogą być zagrożone.

Dlaczego Prosecco jest zagrożone?

Ekstremalne warunki pogodowe utrudniają życie producentom Prosecco.

Nagłe, intensywne opady deszczu powodują nagłą erozję gleby i „awarie zboczy” – gdy ziemia się osuwa – w stromych winnicach północnych Włoch.

Kolejnym problemem jest susza, która sprawia, że ​​nawadnianie upraw jest niezwykle trudne.

Canva
Północne regiony Włoch słyną ze zbiorów Prosecco.

W tym roku producentów Prosecco nękały ogromne wiosenne opady deszczu i gradu, po których nastąpiło upalne lato.

Producenci szacują, że niestabilna pogoda spowodowana zmianami klimatycznymi może zmniejszyć zbiory włoskich winogron nawet o jedną piątą.

Dlaczego Prosecco rośnie na zboczu góry?

Wyjątkowy smak Prosecco wynika z jego pochodzenia położonego na dużych wysokościach.

Winogrona uprawiane w górach są mniejsze i mają wyższy stosunek skórki do soku, co nadaje im intensywny smak. Dostają też dużo słońca, ale niskie temperatury panujące na dużych wysokościach uniemożliwiają im pieczenie.

Popyt na te rośliny jest ogromny i w ciągu pięciu lat wzrósł o ponad 33 procent. Dla porównania, popyt na francuski szampan wzrósł w tym samym okresie zaledwie o jeden procent.

Jednak zbiór plonów w lokalizacjach położonych na dużych wysokościach nie jest łatwy. Ze względu na tę trudność praktykę uprawy winogron na zboczach o nachyleniu większym niż 30 procent nazwano „heroiczną uprawą winorośli”.

Dr Tarolli twierdzi, że zmiany demograficzne i odpływ ludności z obszarów wiejskich doprowadziły do ​​poważnego niedoboru siły roboczej w górach.

Skutki zmian klimatycznych znacznie utrudnią rekrutację kolejnego pokolenia winiarzy.

„Nowe pokolenie nie chce kontynuować pracy w ekstremalnych warunkach, jeśli korzyści ekonomiczne są nieznaczne” – ostrzega dr Tarolli. .

Jakie inne uprawy są zagrożone zmianami klimatycznymi?

Nie chodzi tylko o winogrona – zmiany klimatyczne dziesiątkują uprawy na całym świecie.

Ryż w północnych Włoszech, oliwa z oliwek w Hiszpanii i jęczmień w Wielkiej Brytanii odnotowały w ciągu ostatnich kilku lat dramatyczny spadek plonów ze względu na warunki środowiskowe.

Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu (IPCC) ostrzegł, że jeśli osiągniemy ocieplenie o 1,5°C, około 8 procent światowych gruntów rolnych stanie się nienadających się do uprawy.

Według opublikowanego w maju raportu Światowej Organizacji Meteorologicznej istnieje 66% szans, że w ciągu najbliższych pięciu lat średnia roczna temperatura na świecie osiągnie 1,5°C powyżej temperatury sprzed epoki przemysłowej.