O nas
Kontakt

Łamanie chleba: francuscy piekarze odzyskują tytuł najdłuższej bagietki, detronizując Włochy

Laura Kowalczyk

France has taken back the record for longest baguette, beating Italy

Po detronizacji przez Włochy w 2019 r. francuscy piekarze odzyskali tytuł „najdłuższej bagietki świata” z bochenkiem o długości ponad 140 metrów.

Pięć lat temu wydarzyło się coś nie do pomyślenia – Francja straciła tytuł najdłuższej bagietki świata. Nie mniej, do Włoch.

W niedzielę udało się zaradzić tej tragedii, gdy piekarze z Suresnes, na przedmieściach na północny zachód od Paryża, odzyskali swoje pierworodztwo, wydając bagietkę, o której warto pisać.

Bagietka o długości 140,53 m została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa jako nowy rekordzista w kategorii najdłuższego bochenka. Zostało przygotowane na oczach publiczności Suresnes Baguette Show, wydarzenia organizowanego przez Narodową Konfederację Francuskiej Boulangerie-Pâtisserie i Nutella.

Nie jest jasne, czy Nutella – założona w Piemoncie we Włoszech – została zaproszona w celu przechwalania się przez Francję, czy też dlatego, że krem ​​​​czekoladowy jest ulubioną polewą do bagietek we Francji.

Maraton pieczenia

Zrobienie najdłuższej bagietki na świecie nie jest żartem. Zespół 18 boulangerów z regionu Île-de-France, w tym Paryża, zaczął przygotowywać ciasto o 3 w nocy. Musieli go rozwałkować, naciąć i utrzymać wilgotność w ciągu dwóch godzin.

Przed wydarzeniem organizatorzy zapewnili, że bochenek „zostanie upieczony zgodnie z zasadami sztuki, a jedynymi składnikami będzie mąka pszenna, woda, drożdże i sól”. Musiał też mieć co najmniej 5 centymetrów grubości na całej swojej absurdalnej długości.

Gdy ciasto było już gotowe, zespół na zmianę godzinami patrzył na chleb pieczony w przenośnym piekarniku zbudowanym specjalnie na tę okazję.

„Rekord najdłuższej rzemieślniczej bagietki wymaga prawdziwego ducha zespołowego w tym roku olimpijskim” – powiedział Dominique Anract, prezes Narodowej Konfederacji Francuskiej Boulangerie-Pâtisserie. „Chleb jest siłą napędową wydajności, nasza bagietka jest nierozerwalną częścią naszego dziedzictwa gastronomicznego.”

Przez cały dzień mieszkańcy zatrzymywali się przy Terrasse du Fécheray, aby przyjrzeć się procesowi pieczenia i wziąć udział w warsztatach na temat wypieku chleba.

Dopiero o 16:40 chleb wyjęto z pieca, wystudzono i zmierzono, po czym świętowano nowy rekord. Patriotyczny moment, który stał się jeszcze bardziej francuski, ponieważ z patio roztaczał się wspaniały widok na Wieżę Eiffla.

Francuska bagietka pobiła rekord stały o prawie 8 metrów – poprzedni rekord ustanowiony przez grupę piekarzy w Como we Włoszech wynosił 132,62 m.

W oświadczeniu miasto Suresnes stwierdziło, że wyczyn ten stanowił hołd dla francuskiego „rzemieślniczego know-how oraz kultury bagietek i chleba”, które w 2022 r. zostały wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Zapytacie, co stało się z najdłuższą bagietką na świecie, gdy zdobyła tytuł? Oczywiście pokrojono go na kawałki i posmarowano Nutellą – „tartyny” udostępniono publiczności.

Kolejna część bagietki została przekazana lokalnej organizacji charytatywnej, która w niedzielny wieczór rozdała ją okolicznym bezdomnym.