Po detronizacji przez Włochy w 2019 r. francuscy piekarze odzyskali tytuł „najdłuższej bagietki świata” z bochenkiem o długości ponad 140 metrów.
Pięć lat temu wydarzyło się coś nie do pomyślenia – Francja straciła tytuł najdłuższej bagietki świata. Nie mniej, do Włoch.
W niedzielę udało się zaradzić tej tragedii, gdy piekarze z Suresnes, na przedmieściach na północny zachód od Paryża, odzyskali swoje pierworodztwo, wydając bagietkę, o której warto pisać.
Bagietka o długości 140,53 m została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa jako nowy rekordzista w kategorii najdłuższego bochenka. Zostało przygotowane na oczach publiczności Suresnes Baguette Show, wydarzenia organizowanego przez Narodową Konfederację Francuskiej Boulangerie-Pâtisserie i Nutella.
Nie jest jasne, czy Nutella – założona w Piemoncie we Włoszech – została zaproszona w celu przechwalania się przez Francję, czy też dlatego, że krem czekoladowy jest ulubioną polewą do bagietek we Francji.
Maraton pieczenia
Zrobienie najdłuższej bagietki na świecie nie jest żartem. Zespół 18 boulangerów z regionu Île-de-France, w tym Paryża, zaczął przygotowywać ciasto o 3 w nocy. Musieli go rozwałkować, naciąć i utrzymać wilgotność w ciągu dwóch godzin.
Przed wydarzeniem organizatorzy zapewnili, że bochenek „zostanie upieczony zgodnie z zasadami sztuki, a jedynymi składnikami będzie mąka pszenna, woda, drożdże i sól”. Musiał też mieć co najmniej 5 centymetrów grubości na całej swojej absurdalnej długości.
Gdy ciasto było już gotowe, zespół na zmianę godzinami patrzył na chleb pieczony w przenośnym piekarniku zbudowanym specjalnie na tę okazję.
„Rekord najdłuższej rzemieślniczej bagietki wymaga prawdziwego ducha zespołowego w tym roku olimpijskim” – powiedział Dominique Anract, prezes Narodowej Konfederacji Francuskiej Boulangerie-Pâtisserie. „Chleb jest siłą napędową wydajności, nasza bagietka jest nierozerwalną częścią naszego dziedzictwa gastronomicznego.”
Przez cały dzień mieszkańcy zatrzymywali się przy Terrasse du Fécheray, aby przyjrzeć się procesowi pieczenia i wziąć udział w warsztatach na temat wypieku chleba.
Dopiero o 16:40 chleb wyjęto z pieca, wystudzono i zmierzono, po czym świętowano nowy rekord. Patriotyczny moment, który stał się jeszcze bardziej francuski, ponieważ z patio roztaczał się wspaniały widok na Wieżę Eiffla.
Francuska bagietka pobiła rekord stały o prawie 8 metrów – poprzedni rekord ustanowiony przez grupę piekarzy w Como we Włoszech wynosił 132,62 m.
W oświadczeniu miasto Suresnes stwierdziło, że wyczyn ten stanowił hołd dla francuskiego „rzemieślniczego know-how oraz kultury bagietek i chleba”, które w 2022 r. zostały wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Zapytacie, co stało się z najdłuższą bagietką na świecie, gdy zdobyła tytuł? Oczywiście pokrojono go na kawałki i posmarowano Nutellą – „tartyny” udostępniono publiczności.
Kolejna część bagietki została przekazana lokalnej organizacji charytatywnej, która w niedzielny wieczór rozdała ją okolicznym bezdomnym.