O nas
Kontakt

Marnowanie żywności podczas Świąt Bożego Narodzenia: jak bardzo jest to groźne i co można z tym zrobić?

Laura Kowalczyk

How much food do we waste at Christmas?

Chodzi o zmianę nastawienia, jeśli chodzi o wyrzucanie jedzenia po obiedzie.

Posiłki świąteczne to tradycyjnie obfite okazje, w których zaspokojenie pragnień jest najwyższym priorytetem.

Ale świąteczne uczty również niosą ze sobą problemy, a marnowanie żywności jest poważnym problemem.

W samej Europie co roku powstaje około 88 milionów ton odpadów spożywczych. Natomiast w UE to gospodarstwa domowe odpowiadają za ponad połowę całkowitej ilości marnowanej żywności.

Jak więc zapewnić ograniczenie ilości odpadów podczas uroczystości, które często wiążą się z ogromnymi ilościami jedzenia?

Pierre Condamine jest specjalistą ds. polityki odpadowej w Zero Waste Europe. Według niego najlepszym sposobem na uniknięcie wyrzucania żarcia jest zmiana nastawienia od samego początku.

Najlepszym sposobem na uniknięcie wyrzucania żarcia jest zmiana nastawienia od samego początku.

„Pierwsza wskazówka to gotowanie zapobiegawcze” – mówi. Obejmuje to dokładne obliczenie ilości potrzebnej żywności i odpowiednie dostosowanie przepisów.

Condamine twierdzi, że Boże Narodzenie to doskonały czas na solidarność. Możesz poszukać w Internecie platform do dzielenia się jedzeniem lub przekazać resztki jedzenia sąsiadom lub osobie potrzebującej.

„Nie chodzi tylko o sprawy indywidualne, ale także o to, co możesz zrobić dla społeczności” – mówi.

Oddawanie żywności bliźniemu może pomóc w oszczędzaniu żywności i szerzyć radość.
Oddawanie żywności bliźniemu może pomóc w oszczędzaniu żywności i szerzyć radość.

Różnice w całej Europie

W Europie marnowanie żywności różni się w zależności od kraju. W niektórych krajach marnotrawstwo ma miejsce na poziomie konsumenta, podczas gdy w innych jest ono większe na poziomie produkcji.

Na przykład w Portugalii zostaje jedynie 17 procent żywności, podczas gdy w całej UE jest to 20 procent.

Condamine twierdzi, że jedną z przyczyn różnic między krajami jest ustawodawstwo obowiązujące w każdym z nich. Niektóre kraje, takie jak Francja, nałożyły na supermarkety obowiązek rozdawania żywności zamiast jej wyrzucania.

Celem Europejskiego Zielonego Nowego Ładu jest ograniczenie marnowania żywności o pięćdziesiąt procent do roku 2030.

Marnowanie żywności to ogromny problem w Europie.
Marnowanie żywności to ogromny problem w Europie.

Zmiana poglądów, zmiana sposobów

Marnowanie żywności to problem nie tylko w okresie świątecznym. Nawet po wyszydzeniu czekolady i napełnieniu brzuchów grzanym winem, resztki nadal będą zostawiane na talerzach i wyrzucane do koszy na całym kontynencie.

Condamine twierdzi, że ważne jest, aby spojrzeć na sprawę z szerszej perspektywy. „To jest jak okrężna wizja produkcji żywności, w którą wpisane jest marnotrawienie żywności, ale jest ona szersza i dotyczy całego zrównoważonego systemu żywnościowego”.

„Myślę, że pierwszą rzeczą, o której zapominamy, jest to, że przede wszystkim chodzi o to, aby nie marnować”.

Co możesz zrobić, aby ograniczyć ilość śmieci podczas Świąt?

  • Kupuj żywność pochodzącą z lokalnych źródeł: krótsze łańcuchy dostaw rzadziej powodują marnowanie żywności.
  • Podziel się ze społecznością: pomoc komuś w potrzebie pomoże także planecie.
  • Poszukaj przepisów, jak zrobić coś innego z resztek: z jabłek można na przykład zrobić dżem.
  • Nie chodź na zakupy spożywcze, gdy jesteś głodny: zrób listę z wyprzedzeniem i trzymaj się jej.