O nas
Kontakt

Mięso pochodzenia roślinnego to „przyszłość” – twierdzi miliarder Bill Gates. Co musi się zmienić?

Laura Kowalczyk

Mięso pochodzenia roślinnego to „przyszłość” – twierdzi miliarder Bill Gates.  Co musi się zmienić?

Wpływ mięsa na klimat jest ukryty, ostrzega Bill Gates, ale miliarder wierzy, że mięso pochodzenia roślinnego to „przyszłość”.

Nawozy i krowy są ukrytą przyczyną zmian klimatycznych, twierdzi Bill Gates, ale mięso pochodzenia roślinnego to „przyszłość”.

Większość ludzi nadal nie wie, w jaki sposób rolnictwo przyczynia się do zmian klimatycznych – twierdzi miliarder – w szczególności do emisji metanu pochodzącego z hodowli zwierząt i nawozów.

„Ze wszystkich obszarów klimatycznych prawdopodobnie najmniej świadomi ludzie są nawozów i krów, a to stanowi wyzwanie” – powiedział niedawno Gates w najnowszym odcinku swojego podcastu „Unconfuse Me”.

Temat pojawił się, ponieważ Gates rozmawiał z muzykiem i reżyserem Ahmirem „Questlove” Thompsonem, który podobnie jak Gates był także wczesnym inwestorem w kilku startupach zajmujących się żywnością pochodzenia roślinnego, takich jak Impossible i NotCo.

Thompson, który pochodzi z Filadelfii, nawet niedawno nawiązał współpracę z Impossible, aby stworzyć roślinny sernik, którego fanem jest były prezydent Barack Obama, powiedział Gatesowi.

Thompson powiedział Gatesowi, że przekonała go zdolność żywności pochodzenia roślinnego do naśladowania między innymi smaku prawdziwego mięsa.

„Coś mi mówiło, że przyszłość będzie oparta na roślinach… i chcę być osobą, która zasiewa ziarno” – powiedział.

Jaki jest wpływ zmian klimatycznych na rolnictwo?

Według danych amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska, przemysł rolniczy odpowiada za około 24 procent światowej emisji gazów cieplarnianych, z czego większość pochodzi z emisji metanu pochodzącego od zwierząt gospodarskich i nawozów stosowanych w uprawach roślin.

Wołowina wytwarza najwięcej gazów cieplarnianych, w tym metanu. Na 99 gramów wołowiny emitowanych jest średnio 50 kg gazów cieplarnianych na świecie.

Choć żywność pochodzenia roślinnego zyskała poparcie osób poszukujących alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego, Gates powiedział, że zaczął wspierać przedsięwzięcia związane z żywnością pochodzenia roślinnego ze względu na ich potencjał w walce ze zmianami klimatycznymi.

„Podszedłem do tego bardziej z punktu widzenia klimatu” – powiedział

W rzeczywistości, gdyby bydło „było krajem” – napisał Gates w 2018 r., „byłoby trzecim co do wielkości emitentem gazów cieplarnianych (na świecie)”.

płótno
Przemysł mięsny i mleczarski odpowiada co roku za miliony ton emisji dwutlenku węgla.

W swojej książce „Jak uniknąć katastrofy klimatycznej” z 2021 r. Gates napisał, że skuteczna walka ze zmianami klimatycznymi wymaga od ludzi chęci zaangażowania się w nowe pomysły, takie jak przejście na samochody elektryczne i syntetyczne mięso.

W tym samym roku Gates argumentował, że bogate kraje, które mają na to zasoby, „powinny przejść na wołowinę w 100% syntetyczną”, aby znacząco zmniejszyć globalne emisje pochodzące od zwierząt gospodarskich, powiedział w wywiadzie dla MIT Technology Review. „Można przyzwyczaić się do różnicy w smaku, a twierdzi się, że z czasem sprawią, że smak będzie jeszcze lepszy” – powiedział wówczas.

„Ostatecznie ta ekologiczna premia jest na tyle skromna, że ​​można w pewnym sensie zmienić (zachowanie) ludzi lub zastosować regulacje, aby całkowicie zmienić popyt”.

W jaki sposób Bill Gates wspiera wołowinę pochodzenia roślinnego?

Sprzedaż mięsa pochodzenia roślinnego nadal stanowi zaledwie niewielki procent całego rynku mięsa i nawet Gates przyznaje, że trudno będzie przekonać wystarczającą liczbę osób do zaprzestania jedzenia prawdziwego mięsa, aby osiągnąć znaczącą różnicę.

Problemem jest to, że wciąż stosunkowo nowe produkty są obecnie droższe od prawdziwych mięs.

Właśnie dlatego Gates i jego fundacja wspierali finansowo start-upy produkujące mięso z roślin i laboratoriów, takie jak Impossible, Beyond Meat i Upside Foods. Wspierał także Neutral, start-up zajmujący się żywnością neutralną pod względem emisji dwutlenku węgla.

Rozmawiając z Thompsonem o start-upach zajmujących się mięsem roślinnym, takich jak Impossible, Gates powiedział, że „powodzi im się dobrze, ale wiele osób chce, żeby stworzył (produkt) choć trochę lepszy”. „Mają dobry plan działania, więc jestem optymistą” – powiedział.