O nas
Kontakt

Mnożą się oszustwa związane z oliwą z oliwek: jak rozpoznać fałszywą dziewicę?

Laura Kowalczyk

An AI generated image shows an imaginary vendor mixing seeds olive with olive oil

Niedobory oliwy z oliwek i gwałtownie rosnące ceny stworzyły doskonałą pożywkę dla nieuczciwych producentów

Jeśli obecnie zamawiasz w restauracji oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, lepiej dokładnie sprawdź etykietę.

Według Europolu sprzedaż fałszywej oliwy z oliwek stała się „powszechną praktyką”.

Ostrzeżenie pojawiło się po tym, jak w listopadzie władze skonfiskowały 260 000 litrów podrobionych produktów podczas skoordynowanych nalotów na terenie Włoch i Hiszpanii.

Niecałe dwa miesiące później w Rzymie z tego samego powodu wszczęto dochodzenie w sprawie około pięćdziesięciu restauracji, co wywołało nowy alarm.

Jak rozpoznać, że oliwa z oliwek jest autentyczna?

Niektórzy oszuści zastępują cenne „płynne złoto” znacznie tańszym olejem z nasion.

Olej z nasion jest przezroczysty, dlatego barwią go chlorofilem, aby dodać zielonych odcieni, a karotenoidami uzyskują żółte cechy. Tworzy to kolor przypominający oliwę z oliwek.

Jednak nawet jeśli wyglądają podobnie, pozostają duże różnice.

Olej z nasion nie ma smaku ani zapachu, podczas gdy „oliwa z oliwek nigdy nie jest pozbawiona smaku. Może być mniej lub bardziej słodka, gorzka lub pikantna, ale nigdy nie będzie pozbawiona smaku” – mówi TylkoGliwice profesor nauk o żywności Maurizio Servili.

„Każdy, kto choć kilka razy próbował oliwy z oliwek, byłby w stanie zauważyć różnicę. To polifenole nadają jej specyficzny smak”.

Przejęte flakony fałszywej oliwy z oliwek
Przejęte flakony fałszywej oliwy z oliwek

Łatwe testy pozwalają wykryć podejrzane mieszanki

Oszustwo może być nieco trudniejsze do wykrycia, jeśli olej z nasion zostanie zmieszany z prawdziwą oliwą z oliwek.

W takich przypadkach „prosta analiza może zdemaskować oszustwo. Podobnie jak badanie składu kwasów tłuszczowych czy składu steroli, a także stałe spektrofotometryczne” – mówi profesor Servili.

W niektórych krajach sprzedaż tego typu mieszanek jest legalna, ale ilość oliwy z oliwek w butelce musi być podana na etykiecie, a produktu nie można nazwać „oliwem z oliwek”.

Inne oszustwa wykorzystują mieszankę oliwy z oliwek i „oleju lampante”, zwanego tak ze względu na jego historyczne zastosowanie jako paliwa w lampach oliwnych. Jest to oliwa gorszej jakości, nienadająca się do spożycia ze względu na wysoką kwasowość.

Świeżo tłoczona oliwa z oliwek w Paros, Grecja
Świeżo tłoczona oliwa z oliwek w Paros, Grecja

Oceniaj olej po okładce

Kupując lub zamawiając oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, zawsze sprawdzaj informacje na butelce.

Upewnij się, że jest podana data i miejsce zbiorów, sprawdź, czy możesz zeskanować kod QR, aby prześledzić łańcuch produkcyjny, i poszukaj pieczęci od zewnętrznego podmiotu certyfikującego, testera lub konsorcjum, takiego jak DOP lub IGP.

„Najbardziej zaawansowane konsorcja naftowe korzystają z systemów blockchain w celu zapewnienia identyfikowalności” – mówi Sabina Petrucci, włoski producent oliwy z oliwek. Dodaje jednak, że „kontrole nigdy nie wystarczą” i należy „bardziej uświadamiać” konsumentów o istnieniu takich narzędzi identyfikowalności.

„Idealna burza” na rynku oliwy z oliwek

Fałszywe programy naftowe rozprzestrzeniają się szybko z powodu poważnych światowych niedoborów.

„W ciągu ostatnich kilku lat produkcja załamała się” – mówi Servili. „Tylko w 2023 r. straciliśmy na całym świecie od 20 do 25%”.

Głównym winowajcą jest skrajna susza w regionie Morza Śródziemnego, w regionie odpowiadającym za prawie 90% światowej produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

„Hiszpania, Grecja, Włochy, Tunezja… wszystkie ucierpiały. A ten rok może być jeszcze gorszy. Zasoby wody są niezwykle niskie”.

Pożar, który wkrótce dotrze do drzewa oliwnego w Colmeias w Portugalii, 13 lipca 2022 r.
Pożar, który wkrótce dotrze do drzewa oliwnego w Colmeias w Portugalii, 13 lipca 2022 r.

Wywołało to gwałtowny wzrost cen. „Kiedyś standardowa oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia kosztowała w supermarkecie od 3 do 5 euro za litr. Obecnie kosztuje ona od 10 do 12 euro”.

Według Servili oszuści znacznie ułatwili sprzedaż swoich produktów przy współudziale nieuczciwych restauracji, które „wiedzą, co kupują”.

„Zawsze istniał rynek fałszywej oliwy z oliwek. Teraz jednak staje się on potężniejszy, ponieważ restauracje nie chcą płacić za obecne ceny oliwy z oliwek”.