Nowe badania genetyczne, w ramach których zbudowano drzewo genealogiczne gatunku kawy, wykazały, że arabika ma prawdopodobnie setki tysięcy lat.
Czy wiesz, że ziarna, które trafiają do filiżanki kawy, którą pijesz każdego ranka, aby dodać odrobinę energii do Twojego dnia, mają prawdopodobnie około 600 000 lat?
Wykorzystując geny roślin kawy z całego świata, badaczom udało się zbudować drzewo genealogiczne najpopularniejszego na świecie rodzaju kawy, znanego naukowcom jako Coffea arabica, a miłośnikom kawy po prostu jako „arabica”.
Naukowcy, mając nadzieję dowiedzieć się więcej o roślinach, aby lepiej chronić je przed szkodnikami i zmianami klimatycznymi, odkryli, że gatunek ten pojawił się około 600 000 lat temu w wyniku naturalnego krzyżowania dwóch innych gatunków kawy.
„Innymi słowy, przed jakąkolwiek interwencją człowieka” – powiedział Victor Albert, biolog z Uniwersytetu w Buffalo, który współprowadził badanie.
Te dzikie rośliny kawy pochodzą z Etiopii, ale uważa się, że zostały po raz pierwszy wypalone i warzone głównie w Jemenie od XIV wieku.
Legenda głosi, że w XVII wieku indyjski mnich Baba Budan przemycił z Jemenu siedem surowych ziaren kawy z powrotem do swojej ojczyzny, kładąc podwaliny pod globalne przejęcie kawy.
Kawa Arabica, ceniona za gładki i stosunkowo słodki smak, stanowi obecnie 60–70% światowego rynku kawy i jest warzona przez takie marki jak Starbucks.
Reszta to Robusta, mocniejsza i bardziej gorzka kawa wytwarzana z jednego z rodziców arabiki, Coffea canephora.
Podatny na choroby
Aby poskładać przeszłość kawy arabica, naukowcy zbadali genomy C. canephora, innego rodzica zwanego Coffea eugenioides, oraz ponad 30 różnych roślin arabiki, w tym próbkę z XVIII wieku – dzięki uprzejmości Muzeum Historii Naturalnej w Londynie – którą szwedzki przyrodnik Carl Linnaeus używany do nazwania rośliny.
Wyniki badania opublikowano w poniedziałek w czasopiśmie Nature Genetics. W badaniu wnieśli swój wkład naukowcy z Nestlé, która jest właścicielem kilku marek kawy.
Populacja arabiki wahała się przez tysiące lat, zanim ludzie zaczęli ją uprawiać, kwitnąc w ciepłych i wilgotnych okresach i cierpiąc w suchych.
Te chude czasy stworzyły tak zwane wąskie gardła populacyjne, kiedy przeżyła tylko niewielka liczba genetycznie podobnych roślin.
Obecnie sprawia to, że rośliny kawy arabica są bardziej podatne na choroby, takie jak rdza liści kawy, która co roku powoduje straty rzędu miliardów dolarów.
Naukowcy zbadali skład jednej odmiany arabiki, która jest odporna na rdzę liści kawy, podkreślając fragmenty jej kodu genetycznego, które mogą pomóc chronić roślinę.
Badanie wyjaśnia, jak powstała arabika i rzuca światło na wskazówki, które mogą pomóc w zabezpieczeniu upraw, powiedział Fabian Echeverria, doradca w Centrum Badań i Edukacji Kawy na Uniwersytecie Texas A&M w USA, który nie był zaangażowany w badania.
Badanie przeszłości i teraźniejszości arabiki może dostarczyć wiedzy na temat utrzymywania roślin kawy w zdrowiu – i pełnych filiżanek kawy – na przyszłe wczesne poranki.