Wiele kolei z Europy Środkowo-Wschodniej oferuje pasażerom w wagonach restauracyjnych menu sezonowe, produkty lokalne i przystępne ceny.
Stół nakryty jest śnieżnobiałym obrusem, lampa stołowa oświetla delikatny blask, a za oknem pokryte śniegiem drzewa przemykają z prędkością 120 kilometrów na godzinę.
To wagon restauracyjny jednego z czeskich państwowych pociągów EuroCity, które łączą Pragę z Budapesztem, Bratysławą, Warszawą i Berlinem.
Doświadczeni pasażerowie pociągów uznają ją za jedną z najlepszych restauracji na kółkach w Europie, serwującą regionalne potrawy przygotowywane na zamówienie i rzemieślnicze piwo warzone na zamówienie firmy.
Wiele kolei z Europy Środkowo-Wschodniej oferuje pasażerom w wagonach restauracyjnych menu sezonowe, produkty lokalne i przystępne ceny.
Jeśli masz dość suchych kanapek i kawy rozpuszczalnej – nie wspominając o jedzeniu w samolocie – oto najlepsze podróże pociągiem w Europie na posiłek na pokładzie.
Delektuj się stekami i knedlami w czeskich pociągach EuroCity
Konto X @_DiningCar to źródło wiedzy w mediach społecznościowych na temat europejskiego cateringu kolejowego, które zapewnia mnóstwo czasu antenowego Ceske Drahy, krajowemu operatorowi kolei w Czechach.
W większości pociągów EuroCity tej firmy znajdują się wagony restauracyjne wyposażone w odpowiednie sztućce i piwo z beczki.
Według dziennikarza Koena, założyciela portalu podróżniczego Paliparan, jego posiłek rozpoczął się od zupy gulaszowej, a następnie svíčkovej, tradycyjnego czeskiego dania składającego się z cienkiego steku z polędwicy wołowej z knedlami w sosie śmietanowym.
W połączeniu z kilkoma kuflami Pilsnera Urquella kosztowało Koena około 25 euro.
Inne dania główne obejmują sznycel wieprzowy z sałatką ziemniaczaną i pieczonego kurczaka w sosie z czarnego piwa – w cenie od 11 do 13 euro – a desery obejmują wielowarstwowe ciasta i naleśniki ze śmietaną.
Rozgrzej się zupami i strudlami w austriackich pociągach Railjet
Flagowe austriackie usługi ÖBB Railjet łączą główne miasta, w tym Wiedeń, Salzburg i Innsbruck, a także przekraczają granicę z Węgrami, Niemcami i Szwajcarią.
Ich wagon restauracyjny jest nieco bardziej użyteczny, bez fanaberii w postaci obrusów i zasłon, ale opcje jedzenia są atrakcyjne.
Menu zmienia się sezonowo. W aktualnej edycji zimowej znajdziesz rozgrzewające zupy, takie jak szpinak i ser wędzony lub rosół wołowy z knedlami z wątróbką i warzywami korzeniowymi w cenie około 6 €.
Są sałatki jumbo z pszenicą bułgarską i warzywami lub panierowanym kurczakiem oraz solidne dania główne (kosztujące od 12 do 15 euro), takie jak tyrolski Gröstl (plastry pieczonych ziemniaków z boczkiem) i ciepła sałatka z kapusty lub sznycel wieprzowy.
Zaoszczędź miejsce na deser – podróż austriackim pociągiem nie jest kompletna bez wiedeńskiego strudla mleczno-serowego lub naleśników z nadzieniem speculoos.
Przeżuwaj currywurst w niemieckich pociągach ICE
Wiele eleganckich pociągów ICE w Niemczech, które wożą pasażerów po całym kraju oraz do sąsiedniej Belgii, Austrii i Francji, wyposażonych jest w wagon restauracyjny Bordgastronomie.
Menu jest bogate, obejmują regionalne wędliny i sery na śniadanie, mnóstwo słodkich przysmaków oraz menu dla dzieci.
Dania główne obejmują klasyczne opcje, takie jak chilli con carne, hotpot z soczewicy z kiełbasą i fricassee cielęce. Ale w niemieckim pociągu najbardziej lubisz currywurst i frytki – dostępna jest nawet wersja wegańska.
Wciśnij także tartes flambées w stylu alzackim, rodzaj podpłomyka z bekonem i cebulą, i popij kuflem piwa Knärzje lub kieliszkiem Rieslinga 2019.
Uczta wieprzowa i pierogi w polskich pociągach InterCity
W niektórych polskich pociągach InterCity (sprawdź swoją usługę przed wejściem na pokład, aby się nie zawieść) pasażerowie mogą zjeść posiłek w wagonach restauracyjnych grupy WARS.
Jeśli chcesz posmakować regionalnej kuchni, pędząc przez sielankowe krajobrazy, to jest to miejsce, do którego należy się udać.
Zupy dnia podawane są z polskim pieczywem na zakwasie, a dania główne to polski kotlet schabowy i tortilla z szarpaną wieprzowiną.
Gwiazdami wieczoru są jednak pierogi – dobrze nadziewane kluski podawane z mięsem i smalcem lub słodką karmelizowaną cebulą.
Nie zapomnij oczywiście spróbować także polskich wódek.