Nowatorskie podejście berlińskiego browaru do zrównoważonego rozwoju polega na wykorzystaniu paneli słonecznych na dachach do zasilania procesu warzenia piwa, karmieniu lokalnych krów zużytym ziarnem i sprzedaży piwa w puszkach.
Działający od trzech lat browar Fuerst Wiacek w stolicy Niemiec produkuje głównie wysokiej jakości piwa rzemieślnicze i słynie z wysokiej jakości piw typu IPA oraz tradycyjnych niemieckich piw.
Raz w tygodniu lokalny berliński rolnik jedzie swoim ciągnikiem do browaru i odbiera zużyte ziarno wykorzystywane do warzenia piwa.
„Krowy naprawdę to lubią i już czekają” – powiedział rolnik Christoph Brundke w wywiadzie dla TylkoGliwice.
Recykling zużytego ziarna to nie jedyny sposób, w jaki browar stara się być przyjazny dla środowiska.
„Staramy się pozyskiwać znaczną część naszej energii ze słońca” — powiedział szef sprzedaży George Shumay. „Nie zasila to 100% browaru, ale pomaga zrównoważyć to, skąd czerpiemy energię”.
Shumay powiedział, że browar chce rozbudować swoje panele słoneczne, aby zwiększyć wykorzystanie energii odnawialnej.
Piwa tam produkowane są w pełni naturalne, nie zawierają konserwantów ani dodatkowych substancji chemicznych.
Każda partia piwa została rygorystycznie przetestowana i ma mniej niż sześć miesięcy. Fuerst Wiacek eksportuje do 34 krajów i współpracuje z innymi firmami, wypuszczając co najmniej jedno nowe piwo tygodniowo.
Piwo tej firmy można rozpoznać po oryginalnym wzornictwie oraz fakcie, że jest sprzedawane w puszkach, a nie w butelkach.
Shumay wyjaśnił, że decyzja ta została podjęta ze względów ekologicznych, ponieważ puszki stanowią mniejszą wagę podczas transportu.
„W Niemczech wskaźnik recyklingu aluminium jest wyższy niż w przypadku szkła, ponieważ można je poddawać recyklingowi w nieskończoność” – podsumował.