Ta francuska gmina winiarska wykorzystuje dęby i drzewa oliwne do zachowania bioróżnorodności i łagodzenia wpływu na klimat.
Na malowniczych wzgórzach Vinsobre w południowo-wschodniej Francji winiarze wykorzystują różnorodność biologiczną, aby chronić swoje winnice przed zmianami klimatycznymi.
Nazwa wina – lub „chroniona nazwa pochodzenia” – jest ważna, ponieważ konsumenci delektują się nutami degustacyjnymi konkretnego otoczenia.
Od dziesięcioleci ta apelacja winiarska w regionie Drôme przyjęła wyjątkowe podejście, zachowując zarówno swoją różnorodność ekologiczną, jak i jakość swoich win.
Winorośl, drzewa oliwne i dęby rosną razem w systemie znanym jako „vitiforesterie”. Stał się symbolem zrównoważonego rozwoju, budząc podziw zarówno ekologów, jak i miłośników wina.
W jaki sposób drzewa odgrywają rolę w łagodzeniu wpływu klimatu na winnice?
W winnicy Anaïs Vallot imponujące dęby otaczają i ocieniają pierwsze winorośle, zapewniając „odrobinę świeżego powietrza” podczas letnich upałów.
Sosny, dęby i żywopłoty otaczające winnice „łagodzą ekscesy klimatyczne” – wyjaśnia Cédric Guillaume-Corbin, „rolnik-winiarz” z innej posiadłości, La Péquélette.
Mogą odciąć wiatr, ograniczyć mróz i „zapewnić pewien chłód, gdy jest bardzo gorąco”, jak parasol, mówi.
„Bliskość zalesionej granicy ma wpływ na pola w odległości do 100 metrów” pod względem różnorodności biologicznej, życia w glebie i temperatury, dodaje. To znacząca zaleta w obszarze, który cierpi z powodu powtarzających się fal upałów.
W 1993 r. komitet winiarzy Vinsobres w porozumieniu z gminą podjął decyzję o przekształceniu 1238 hektarów lasów w strefy niezabudowane i sklasyfikowane obszary leśne.
„To po prostu zdrowy rozsądek” — wyjaśnia 72-letni Jean-Louis Piallat, ówczesny przewodniczący komitetu. „Zawsze myśleliśmy, że monokultura nie działa i że różnorodność biologiczna jest niezbędna (do zachowania) typowości wina”.
Oprócz różnorodności botanicznej zapewnianej przez dęby bezszypułkowe i dęby truflowe, wyższe drzewa – wznoszące się na wysokości 500 metrów – ograniczają erozję i spływ wody podczas burz.
W jaki sposób „vitiforesterie” Vinsobres przyczynia się do bardziej ekologicznej przyszłości winiarstwa?
Vitiforestry powraca teraz w ramach szerszego zwrotu w kierunku rolnictwa agroekologicznego. Coraz więcej hodowców winorośli dba o reintrodukcję gatunków drzew dostosowanych do ich gleby.
„Winnica to cały ekosystem, krajobraz: nie jesteśmy tu tylko po to, by zbierać winogrona” — mówi Anaïs Vallot, pochylając się nad winoroślą, której jagody zaczynają zmieniać kolor z zielonego na biały.
Praktyki te „tworzą ograniczenia w zakresie pracy mechanicznej, ale jest to wybór”, nawet jeśli oznacza to produkcję nieco mniej, mówi Guillaume-Corbin. Jest „przekonany”, że tę różnorodność można wyczuć w aromatach jego win.
„Wino opowiada historię kraju i miejsca, w którym się narodziło” – mówi. „Jeśli jesteś w miejscu z drzewami, motylami i ptakami, a nie dusi cię morze winorośli, to nie będzie opowiadać tej samej historii”.