Safranbolu to pięknie zachowane miasto w północnej Turcji. Odkryjemy jego bogatą historię, odkryjemy tajemnice przyprawy, od której wzięła się jego nazwa, a także dowiemy się więcej o jednym z najgłębszych kanionów na świecie.
W tym odcinku Explore Türkiye prezenterka TylkoGliwice Cinzia Rizzi odwiedza uroczą północ kraju. Jest w Safranbolu, „miasteczku-muzeum” z typowymi osmańskimi domami. Dzięki swoim wyjątkowym uniwersalnym wartościom miasto zostało wpisane w 1994 roku na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Spacerując ulicami Safranbolu można poczuć się jak w bajce, a domy, których budowę zaczęto budować na początku XVIII wieku, zachowały się w dobrym stanie. Cinci Han – obecnie hotel – zapewniał zakwaterowanie handlarzom kupieckim na Jedwabnym Szlaku, a łaźnia Cinci Hamamı zapewniała im miejsce relaksu.
Nazwa Safranbolu wywodzi się od związku z szafranem, jedną z najdroższych przypraw świata. Obecnie około 30 rolników uprawia krokusy szafranowe Safranbolu Safranı, które niedawno otrzymały rejestrację oznaczenia geograficznego w UE. Cinzia odwiedza rodzinną farmę, aby dowiedzieć się więcej o tzw. „czerwonym złocie”, które można wykorzystać do aromatyzowania żywności, barwienia, kosmetyków i farmaceutyków.
W tym tureckim regionie przyroda również zajmuje centralne miejsce dzięki kilku imponującym kanionyom. W dzielnicy Kastamonu, około 100 km od Safranbolu, znajduje się jeden z najgłębszych kanionów na świecie: Kanion Valla, który rozciąga się 12 km na północ i którego ściany klifowe osiągają wysokość do 1200 m. Gdy wejdziesz do kanionu, jedynym sposobem na wydostanie się jest przekroczenie go aż do końca.