O nas
Kontakt

Poznaj przepysznych zwycięzców konkursu Pink Lady Food Photographer of the Year 2024

Laura Kowalczyk

A selection of winning images from this year’s Pink Lady food photographer of the year awards.

Główną nagrodę otrzymał chiński fotograf Zhonghua Yang za zachwycające zdjęcie kobiety przygotowującej noworoczne dim sum.

Ogłoszono zwycięzców tegorocznej edycji konkursu Pink Lady Food Photographer of the Year, odbywającego się już po raz 13.!

Główną nagrodą są „Kulki z pastą z czerwonej fasoli” autorstwa chińskiego fotografa Zhonghua Yanga. Ich wspaniałe ujęcie przedstawia kobietę trzymającą tacę z parującymi kuleczkami z pasty z czerwonej fasoli, gotową na świąteczne uroczystości w Xiangshan w stanie Zhejiang, gdzie delektują się również tradycyjnymi potrawami, takimi jak kluski i kleisty ryż.

„Ten wspaniały, doskonale wyważony obraz jest pełen światła, cienia, tajemnicy i wzruszenia” – mówi Caroline Kenyon, założycielka konkursu.

Do tegorocznego konkursu napłynęły tysiące zgłoszeń z ponad 65 krajów.

Bez zbędnych ceregieli, oto wybór najbardziej kuszących, estetycznych i zwycięskich zdjęć:

Kulki z pastą z czerwonej fasoli autorstwa Yang Zhonghua

(Ogólny zwycięzca)

Kulki z pastą z czerwonej fasoli firmy Yang Zhonghua (Chiny)

Czy chciałbyś z tym musztardą Maxa Jowitta

(Produkcja Paradise, poprzednio publikowana, 1. miejsce)

Czy chciałbyś z tym musztardą autorstwa Maxa Jowitta (Wielka Brytania)

Pozwól im zjeść ciasto! przez Lynne Kennedy

(Fotograf ślubny kulinarny Champagne Taittinger, 1. miejsce)

Pozwól im zjeść ciasto!  autor: Lynne Kennedy (Wyspa Skye)

Puzzle z rabarbarem autorstwa Barbory ​​Baretic

(Nagroda Stylisty Żywności, I miejsce)

Puzzle z rabarbarem autorstwa Barbory ​​Baretic (Wielka Brytania)

Kontemplacja BLT autorstwa Delaneya McQuowna

(Nagroda Claire Aho dla fotografek kobiecych, 1. miejsce)

Kontemplacja BLT autorstwa Delaneya McQuowna (Stany Zjednoczone)

Wieprzowina, śmiech i czerwone wino Virginia Moran

(Jedzenie przy stole, I miejsce)

Wieprzowina, śmiech i czerwone wino – Virginia Moran (Hiszpania)

Nowy Rok w starej jaskini – Ren Xiuting

(Żywność dla Rodziny, I miejsce)

Nowy Rok w starej jaskini – Ren Xiuting (Chiny)

Rybak namorzynowy – Teo Chin Leong

(Jedzenie na Polu, I miejsce)

Rybak namorzynowy – Teo Chin Leong (Japonia)

Sezon na kasztany autorstwa Tailai OBrien

(Hotel Art Group Cream of the Crop, I miejsce)

Sezon na kasztany autorstwa Tailai OBrien (Australia)

Każdy koktajl w menu autorstwa Paula Dodda

(Portret kulinarny Marks & Spencer, 1. miejsce)

Każdy koktajl w menu autorstwa Paula Dodda

Jesienny koktajl Viktorii Kondysenko

(Nagroda MPB za Innowacyjność, I miejsce)

Jesienny koktajl autorstwa Viktorii Kondysenko (Ukraina)

Świętuj ciastem autorstwa Ming Tang-Evans

(Nagroda za tort Tiptree, 1. miejsce)

Świętuj ciastem autorstwa Ming Tang-Evans (Wielka Brytania)

Rolnicy plemienni sprzedają swoje owoce każdego ranka po cenie hurtowej prowadzonej przez Azima Khana Ronniego

(unearthed® Food For Sale, 1. miejsce)

Rolnicy plemienni sprzedają swoje owoce każdego ranka po cenie hurtowej prowadzonej przez Azima Khana Ronniego

Banana Haul autorstwa Samsona Eichenholza

(Młodzi – 13 – 17, 1 miejsce)

Banana Haul autorstwa Samsona Eichenholza (Stany Zjednoczone)

Walka o ratowanie życia – Mohammad Reaz Uddin

(Street Food, 1. miejsce)

Walka o ratowanie życia – Mohammad Reaz Uddin

Buri (żółty ogon) wiszący – Matteo Alberti

(Influencer kulinarny, 1. miejsce)

Buri (żółty ogon) wiszący – Matteo Alberti

Dziewczyna z pomarańczami – Carla Sutera Sardo

(Nagroda MPB za Innowacyjność, II miejsce)

Dziewczyna z pomarańczami – Carla Sutera Sardo

Prace finalistów będą prezentowane w londyńskich Mall Galleries do 9 czerwca.