Aby ograniczyć populację inwazyjnych krabów, włoski rząd zachęca ludzi do jedzenia większej ilości krabów błękitnych. Nadajemy temu północnoamerykańskiemu skorupikowi włoski akcent.
Włochy z trudem dotrzymują kroku inwazyjnemu gatunkowi kraba błękitnego, który opanował dużą część północy.
Pochodzący z zachodniego Oceanu Atlantyckiego krab błękitny rozwija się w lagunach Morza Śródziemnego, ponieważ nie ma tu żadnych naturalnych drapieżników. Uważa się, że krab przybył do Morza Śródziemnego poprzez niefiltrowaną wodę balastową na statkach towarowych z Ameryki Północnej. Plaga ta spowodowała problemy nie tylko we Włoszech, ale w innych krajach śródziemnomorskich, takich jak Albania, Hiszpania i Tunezja.
Krab błękitny niszczy produkcję skorupiaków we Włoszech, które są trzecim co do wielkości producentem małży na świecie po Chinach i Korei Południowej. Niektórzy szacują, że krab błękitny zniszczył nawet 90% młodych małży w dolinie rzeki Pad.
Aby zwalczyć tę inwazję, włoski rząd przeznaczył 2,9 miliona euro dla spółdzielni rybackich w celu zmniejszenia liczebności krabów błękitnych.
Inna inicjatywa rządu jest znacznie mniej ortodoksyjna, ale typowo włoska: zjedz je.
Restauracje i domy w całych Włoszech eksperymentują obecnie, jak wykorzystać ten atlantycki produkt spożywczy i dostosować go do włoskiej palety.
Dziś dodamy południowego włoskiego akcentu, robiąc niebieskiego kraba z paccheri.
Baza sosowa tego dania jest bardzo elastyczna i nie trzeba ograniczać się do krabów. Jest powszechnie stosowany do różnych owoców morza, od kalmarów po krewetki – więc możesz eksperymentować również z innymi rodzajami owoców morza.
Jeśli mieszkasz w obszarze, w którym świeży niebieski krab nie jest dostępny lub jest zbyt drogi, zawsze możesz użyć mrożonego kraba jako substytutu.
Zacznijmy.
Składniki:
- 250g makaronu paccheri
- 3 niebieskie kraby
- 4-5 pomidorków koktajlowych lub wiśniowych
- 2-3 ząbki czosnku
- Pęczek świeżej pietruszki
- Pęczek świeżej mięty
- 2-3 ostre papryczki chilli
- Sól
- Oliwa z oliwek
Jak to przygotować:
Opłucz i zmyj wszelkie wodorosty lub zanieczyszczenia z krabów. Podgrzej duży garnek wody aż do wrzenia. Lekko posolić i ostrożnie dodać kraby i odstawić na 10 minut.
Po upływie 10 minut wyjmij kraby z wody i pozostaw je do ostygnięcia na około 15 do 20 minut, aby nie poparzyć rąk podczas wyjmowania mięsa.
Gdy ostygną, usuń mięso z pazurów i brzucha i odłóż do miski.
Ten proces jest trochę czasochłonny i prawdopodobnie da mniej mięsa, niż się spodziewałeś (mówię z doświadczenia).
Gdy całe mięso znajdzie się w misce, rozgrzej patelnię z oliwą, dodaj posiekany lub zmielony czosnek i papryczki chili. Czekając, aż patelnia się nagrzeje, zagotuj w czystym garnku wodę na makaron.
Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodaj pomidory, pietruszkę i miętę i lekko zmniejsz ogień.
Do wrzącej wody z makaronem wsyp sól, a następnie dodaj makaron. Poczekaj około dwóch minut, zanim makaron będzie gotowy, zanim dodasz kraby do sosu.
Dodaj mięso kraba i dobrze wymieszaj z sosem przez ostatnie dwie minuty, kiedy makaron się gotuje.
Odcedzamy makaron, dodajemy go na patelnię z sosem i dobrze mieszamy.
Nałóż makaron na talerz, dodaj odrobinę pietruszki lub mięty jako dekorację i gotowe, by ocalić Włochy.
Bujny apetyt!