O nas
Kontakt

Posiłek Tygodnia: Zjedz, to Twój obywatelski obowiązek – włoski makaron z błękitnego kraba

Laura Kowalczyk

Posiłek Tygodnia: Zjedz, to Twój obywatelski obowiązek – włoski makaron z błękitnego kraba

Aby ograniczyć populację inwazyjnych krabów, włoski rząd zachęca ludzi do jedzenia większej ilości krabów błękitnych. Nadajemy temu północnoamerykańskiemu skorupikowi włoski akcent.

Włochy z trudem dotrzymują kroku inwazyjnemu gatunkowi kraba błękitnego, który opanował dużą część północy.

Pochodzący z zachodniego Oceanu Atlantyckiego krab błękitny rozwija się w lagunach Morza Śródziemnego, ponieważ nie ma tu żadnych naturalnych drapieżników. Uważa się, że krab przybył do Morza Śródziemnego poprzez niefiltrowaną wodę balastową na statkach towarowych z Ameryki Północnej. Plaga ta spowodowała problemy nie tylko we Włoszech, ale w innych krajach śródziemnomorskich, takich jak Albania, Hiszpania i Tunezja.

Krab błękitny niszczy produkcję skorupiaków we Włoszech, które są trzecim co do wielkości producentem małży na świecie po Chinach i Korei Południowej. Niektórzy szacują, że krab błękitny zniszczył nawet 90% młodych małży w dolinie rzeki Pad.

Aby zwalczyć tę inwazję, włoski rząd przeznaczył 2,9 miliona euro dla spółdzielni rybackich w celu zmniejszenia liczebności krabów błękitnych.

Inna inicjatywa rządu jest znacznie mniej ortodoksyjna, ale typowo włoska: zjedz je.

Restauracje i domy w całych Włoszech eksperymentują obecnie, jak wykorzystać ten atlantycki produkt spożywczy i dostosować go do włoskiej palety.

Dziś dodamy południowego włoskiego akcentu, robiąc niebieskiego kraba z paccheri.

Baza sosowa tego dania jest bardzo elastyczna i nie trzeba ograniczać się do krabów. Jest powszechnie stosowany do różnych owoców morza, od kalmarów po krewetki – więc możesz eksperymentować również z innymi rodzajami owoców morza.

Jeśli mieszkasz w obszarze, w którym świeży niebieski krab nie jest dostępny lub jest zbyt drogi, zawsze możesz użyć mrożonego kraba jako substytutu.

Zacznijmy.

Składniki:

Savina Mattozziego/Euronews
składniki naszego makaronu z niebieskim krabem
  • 250g makaronu paccheri
  • 3 niebieskie kraby
  • 4-5 pomidorków koktajlowych lub wiśniowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Pęczek świeżej pietruszki
  • Pęczek świeżej mięty
  • 2-3 ostre papryczki chilli
  • Sól
  • Oliwa z oliwek

Jak to przygotować:

Opłucz i zmyj wszelkie wodorosty lub zanieczyszczenia z krabów. Podgrzej duży garnek wody aż do wrzenia. Lekko posolić i ostrożnie dodać kraby i odstawić na 10 minut.

Po upływie 10 minut wyjmij kraby z wody i pozostaw je do ostygnięcia na około 15 do 20 minut, aby nie poparzyć rąk podczas wyjmowania mięsa.

Gdy ostygną, usuń mięso z pazurów i brzucha i odłóż do miski.

Ten proces jest trochę czasochłonny i prawdopodobnie da mniej mięsa, niż się spodziewałeś (mówię z doświadczenia).

Savina Mattozziego/Euronews
Mięso kraba błękitnego gotowe do dodania do sosu

Gdy całe mięso znajdzie się w misce, rozgrzej patelnię z oliwą, dodaj posiekany lub zmielony czosnek i papryczki chili. Czekając, aż patelnia się nagrzeje, zagotuj w czystym garnku wodę na makaron.

Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodaj pomidory, pietruszkę i miętę i lekko zmniejsz ogień.

Do wrzącej wody z makaronem wsyp sól, a następnie dodaj makaron. Poczekaj około dwóch minut, zanim makaron będzie gotowy, zanim dodasz kraby do sosu.

Savina Mattozziego/Euronews
Wymieszaj mięso kraba z sosem, aby wchłonął wszystkie smaki

Dodaj mięso kraba i dobrze wymieszaj z sosem przez ostatnie dwie minuty, kiedy makaron się gotuje.

Odcedzamy makaron, dodajemy go na patelnię z sosem i dobrze mieszamy.

Nałóż makaron na talerz, dodaj odrobinę pietruszki lub mięty jako dekorację i gotowe, by ocalić Włochy.

Bujny apetyt!