O nas
Kontakt

Spraw, by Francja znów się zetknęła: Najlepszy ser na świecie został uhonorowany

Laura Kowalczyk

Spraw, by Francja znów się zetknęła: Najlepszy ser na świecie został uhonorowany

Czy możesz to przeżyć krótko? Tradycyjny ser burgundzki został zwycięzcą „Pucharu Świata Serów”.

Międzynarodowy konkurs serów znany jako Mondial Fromage et des Produits Laitiers zdobył tytuł „Najlepszego Sera Świata” roku 2023.

W tym roku ten prestiżowy tytuł zdobyła „Berthaut Epoisses „Perrière”.

Ser Époisses pochodzący z burgundzkiego departamentu Côte-d’Or i wytwarzany z mleka krowiego jest znany ze swojej miękkiej konsystencji i nieco ostrego zapachu. W ostatniej edycji konkursu w 2021 roku zajęła drugie miejsce.

Szósta edycja Mondial du Fromage et des Produits Laitiers odbyła się w Tours (Indre-et-Loire, Francja), a 12-osobowe międzynarodowe jury, któremu przewodniczył prezes Rungis International Market Stéphane Layani, musiało wybrać spośród około 1550 produktów z całego świata wyprodukowane z co najmniej 50% mleka. Produkty zgłosiło 200 wystawców z 48 krajów i nie były opatrzone etykietą, aby zapewnić całkowitą bezstronność. Produkty zostały sprawdzone pod kątem prezentacji, kroju, tekstury, aromatu i oczywiście smaku przez około 250 międzynarodowych specjalistów.

Konkurs odbywa się co dwa lata, a tegoroczni zwycięzcy to:

1. Epoisses AOP (francuski)

2. L’Etivas AOP (Szwajcaria)

3. Couronne de Touraine (francuski)

4. Fromager d’Affinois le Fromager (francuski)

5. Camembert Lait Cru (francuski)

6. Le Petit Cru Bio (francuski)

7. Trèfle du Perche (francuski)

8. Caprinus du Lago (brazylijski)

9. Chabichoi du Poitou AOP (francuski)

10. Le Charolais AOP (francuski)

Osiem na 10 to sery francuskie, co musi być pewną ulgą dla Francji, której duma została mocno uderzona na początku tego roku.

Rzeczywiście, w rankingu „100 najlepiej ocenianych serów na świecie” z lutego 2023 r., opracowanym przez portal poświęcony żywności TasteAtlas, w pierwszej dziesiątce nie znalazł się ani jeden ser galijski.

Zgodnie z tym rankingiem pierwsze wpisy na liście dotyczące Francji to Reblochon i Comté, zajmując odpowiednio miejsca 13 i 14. W rankingu uplasowali się za ośmioma włoskimi serami, jednym meksykańskim, jednym portugalskim, jednym polskim i jednym brazylijskim. W sumie tylko osiem francuskich serów znalazło się na liście 50 najlepszych.

Niezły cios dla kraju, w którym produkuje się ponad 1000 różnych rodzajów serów… Musiały czuć się niesprawiedliwie starte.

Mimo to najnowszy wynik musi załagodzić sytuację. Miło cię mieć z powrotem, Francja.